Slovenci po skalpu Katarja le še korak od kolajne

SP v rokometu: izbranci Veselina Vujovića so z 32:30 odpravili Katarce, v četrtkovem polfinalu z gostitelji Francozi. 

Objavljeno
24. januar 2017 16.31
HANDBALL-WORLD-2017-SLO-QAT
J. P.
J. P.

Pariz - Slovenski rokometaši so se drugič v zgodovini prebili v polfinale svetovnega prvenstva, po Barceloni leta 2013 se jim je to posrečilo tudi v Franciji z današnjo četrtfinalno zmago z 32:30 nad Katarjem, ki tako ne bo ubranil predlanskega srebra z domačega parketa. Izbranci selektorja Veselina Vujovića so sredi drugega polčasa že vodili s kar devetimi zadetki razlike, na semaforju je bilo 29:20, izdaten naskok pa jih je toliko uspaval, da so se v končnici azijski prvaki grdo približali, zasuka pa vendarle niso znali zrežirati. Zdaj jih v četrtkovi polfinalni poslastici čaka dvoboj z gostitelji Francozi, ki so bili s 33:30 uspešnejši od Švedov. Drugi polfinalni par je Norveška - Hrvaška. Skandinavci so z 31:28 ugnali Madžare, naši južni sosedje pa s 30:29 Špance.

Slovenski prvi polčas je bil za v učbenike. Domala vse, kar so izstrelili, je našlo pot v mrežo, tekmečeva vratarja sta skupaj zbrala eno samo obrambo, naši fantje so bili kar devetkrat uspešni iz protinapadov, nasprotnikovo mrežo je najbolj neusmiljeno rešetal Gašper Marguč, ki je že pred odhodom na odmor vpisal šest zadetkov. Ob polčasu so Slovenci vodili s +3 (18:15), v drugi del pa vstopili skrajno nabrušeno in odločno, v vratih je kraljeval Matevž Skok, razlika je skokovito rasla. Šele ko se je ustavila pri +9, so vrste strnili tudi tekmeci in se približali, za kaj več pa niso imeli moči. Najkoristnejši igralec dvoboja je bil strelec petih zadetkov Jure Dolenec.

POTEK PRVEGA POLČASA

Izbranci selektorja Veselina Vujovića so se četrtfinalnega dvoboja lotili pogumno in odločno, kar jim je prineslo hitro vodstvo z 2:0. Prvi je tekmečevo mrežo zatresel Nik Henigman, nato še Miha Zarabec, vmes se je s prvo obrambo izkazal Urban Lesjak. V peti minuti je zadel tudi Katar, da so Slovenci zadržali vodstvo, pa je z dvema zaporednima zadetkoma poskrbel Jure Dolenec. Zarabec je zapravil priložnost s sedmih metrov, Danijela Šarića je rešila prečka, naši fantje tako še niso ušli s +3.

Za to je vendarle poskrbel Darko Cingesar, ki je zadel prazno mrežo, med strelce se je za 6:3 vpisal še tretji Škofjeločan Matej Gaber. Ko je »hrust« zadel še drugič zapovrstjo, je bilo na semaforju že 7:3 za Slovence. Pisala se je deseta minuta ... Hitra igra Vujovićevih fantov je obrodila sadove, domala vsi napadalni poskusi so se končali z zadetki, izstopal je Dolenec, ki je bil do 9:5 uspešen že trikrat. Visoko vodstvo je nekoliko uspavalo naše fante, ki - tudi ob igralcu manj na parketu - nekaj časa niso zadeli, tekmeci so trikrat zapored, se približali na -2 in imeli še napad, ki pa ga niso izkoristili.

V protinapadu je bil uspešen Gašper Marguč. Vujović je posegel po vratarski menjavi, Lesjak je od osmih strelov enega (prvega) ubranil, med vratnicami ga je zamenjal Matevž Skok. Dva zaporedna gola je prispeval steber obrambe Vid Poteko, ki je moral še včeraj izpustiti trening zaradi bolezni, danes pa se na to ni oziral. Katarci kot da ne bi imeli v moštvu čuvaja mreže: Šarić ni ob prvih trinajstih slovenskih strelih niti enkrat uspešno posredoval! Pri 16:11 so naši fantje izenačili najvišjo prednost na tekmi, sloviti Valero Rivera je sledil Vujoviću in se odločil za vratarsko menjavo.

Ko je pri zaostanku z 12:17 Rivera zahteval minuto odmora, je bilo razmerje uspešno realiziranih protinapadov že 8:1 v slovensko korist. Žal naši fantje v končnici prvega polčasa niso znali zadržati petih golov zaloge, Katarci so še dvakrat zadeli in na odmor odšli z -3 (15:18). Slovenci so v prvem polčasu blesteli v napadalni učinkovitosti, zastavo je nosil Marguč, ki je bil med 11. in 27. minuto uspešen kar šestkrat. Vujovićeva četa si je za prvi polčas zaslužila visoko oceno, azijskim prvakom je manjkal vratarski doprinos, ki se je ustavil pri eni sami obrambi.

POTEK DRUGEGA POLČASA

Dober znak za slovenske rokometaše je bil, da so Katarci zapravili začetni napad v drugem polčasu, sami pa so bili uspešnejši prek Marka Bezjaka, ki se je kot že deveti Slovenec vpisal med strelce. Razigral se je čuvaj mreže Matevž Skok, ki je v enem napadu dvakrat spravil nasprotnikova napadalca v obup in soigralce še podžgal s samozavestjo. Zadela sta še Jan Grebenc in Blaž Janc, naši fantje so bili že zelo udobnih šest golov spredaj (21:15). V 38. minuti je 40-letni Šarić pri izidu 18:22 vendarle vpisal prvo obrambo v celotnem obračunu!

Ko je Dolenec s svojim prvim zadetkom v drugem delu povišal na 24:18, se je Slovencem že pošteno svetlikal preboj v polfinale. Na seznam strelcev se je vpisal še vratar Matevž Skok z zadetkom prek celotnega igrišča, Valeru Riveri ni preostalo drugega, kot da je po zaostanku sedmih golov prekinil tekmečev nalet z minutnim odmorom. A njegovim izbrancem ni pomagalo niti to, Katarci zlepa niso znali več zadeti, Gaber pa je v 43. minuti potrdil delni izid kar 5:0, razlika je narasla na neulovljivih devet golov.

Po vodstvu s 30:22 so si Slovenci privoščili nekaj trenutkov oddiha, kar so nasprotniki izkoristili z dvema zaporednima goloma, njihov kratek nalet pa je zaustavil Blaž Blagotinšek, ki se je drugič v dvoboju vpisal med strelce. Ko se je na tem seznamu znašel še Vid Kavtičnik (32:24), je to pomenilo, da v Vujovićevi vrsti nista zadela zgolj še Tilen Kodrin in vratar Urban Lesjak. izjemno udobno vodstvo je Slovence uspavalo do te mere, da so azijski prvaki tri minute pred koncem prepolovili zaostanek (28:32), a bili še vedno izdatne štiri zadetke zadaj.

Dobre pol minute pred zadnjim piskom sirene so bili Katarci, ki so poskušali nemogoče, le še dva zadetka za Slovenci. Vujoviću ni preostalo drugega kot prekiniti tekmečev naskok z minuto odmora, toda tudi po njej so njegovi izbranci zapravili napad in ponudili Katarju priložnost, da bi se jim v zadnjih izdihljajih dvoboja približal zgolj še na en gol, a se je z obrambo izkazal Lesjak. Naši fantje so dvoboj mirno pripeljali pod streho, čeravno so po vodstvu z 29:20 rahlo potegnili ročno zavoro, zdaj pa jih v četrtkovi polfinalni poslastici čakajo gostitelji Francozi. Za najkoristnejšega igralca dvoboja so izbrali strelca petih golov Jureta Dolenca.

SLOVENIJA : KATAR 32:30 (18:15)

Slovenija: Skok 1, Lesjak; Blagotinšek 2, Henigman 1, Marguč 6, Kavtičnik 1, Janc 1, Dolenec 5, Cingesar 2, Poteko 2, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 1, Grebenc 3, Zarabec 2, Mačkovšek 2.

Katar: Šarić, Al-Abdulla; Mabrouk 2, Alsaltialkrad 1, Roine 8, Capote 4, Al-Karbi, Murad 2, Abdelhak, Al-Rayes 1, Al-Safadi, Sinen, Mallash 3, Madadi 3, Ali 4, Hassaballa 2.