Slovenci ugnali južne sosede

V pripravah na olimpijske igre so slovenski rokometaši s 27:25 ugnali Hrvaško.

Objavljeno
22. julij 2016 17.54
Posodobljeno
22. julij 2016 17.54
Rokomet
A. V.
A. V.

Koper - Današnja prijateljska tekma med najboljšimi rokometaši Slovenije in Hrvaške v koprski dvorani Bonifika je bila lepa uvertura v slovesnost na bližnjem Titovem trgu, kjer se bodo ob 21. uri javnosti predstavili vsi naši olimpijci. Že pred tem so slovenski potniki v Rio de Janeiro pozdravili navijače v dvorani Bonifika.

V slovenskem moštvu je bil tudi Uroš Zorman, za kapetana je bil to rekordni 218. nastop v slovenski reprezentanci. Pred to tekmo je bil z 217. nastopi izenačen z Luko Žvižejem. Zorman je prvič v reprezentanci zaigral prav v koprski dvorani leta 2001.

V Bonifiki so navijači glasno pozdravili tudi junaka koprskega rokometa Deana Bombača, lepe spomine v dvorani sta obudila tudi vratar Gorazd Škof in Sebastian Skube, nekdanja člana Cimosa. Slovenija in Hrvaška se bosta na novi tekmi pomerili spet v torek v Opatiji. To bo 40. medsebojni obračun. Hrvatje imajo 24 zmag, Slovenci 14, en dvoboj se je končal brez zmagovalca.

Potek tekme v Kopru

Tekmo je z zadetkom odprl Matej Gaber, ki prav danes praznuje 25. rojstni dan. V borbeni predstavi so imeli pobudo Slovenci, spodbujani tudi z Vujovićevimi napotki v stilu "igraj bolj sproščeno, ne kot robot", ki so prvič pobegnili za dva zadetka v osmi minuti po dveh zaporednih golih Gašperja Marguča, za tri so prvič vodili v 27. minuti po zadetku Marka Bezjaka, najvišjo prednost v prvem delu pa je v zadnji minuti priigral Jure Dolenec, ko je zadel za 13:9.

Hrvati so v uvodu drugega dela hitro izničili slovensko prednost, saj je Marko Kopljar zadel trikrat zapovrstjo. Toda zatem so se Slovenci znova zbrali in pokazali kar nekaj všečnih potez, cepelin, individualne rešitve, izdelane akcije, s katerimi so spet prevzeli pobudo. Obenem pa je na lep način v 36. minuti hrvaško igro brez vratarja - to so gosti igrali kar pogosto - kaznoval Bezjak, ko je zadel v prazno mrežo izpred svojega gola.

Slovenci so nato ves čas vodili za dva, tri, tudi štiri zadetke, v 54. minuti pa so se Hrvati spet približali na zgolj gol zaostanka, ko je neuspešno slovensko igro brez čuvaja mreže kaznoval Igor Karačić. V zanimivi končnici pa je odločilni gol za zmago Slovenije dosegel Zarabec, ko je dobro minuto pred koncem zadel za 27:25.

 

Slovenija : Hrvaška 27:25 (13:9)

Dvorana Bonifika, gledalcev 3000, sodnika: Žibret in Teršek (oba Slovenija).
Slovenija: Skok, Škof, Lesjak, Blagotinšek 4, Henigman 1, Marguč 3, Kavtičnik 2, Janc 1, Dolenec 2, Cingesar 1, Skube, Poteko 1, Miklavčič, Gaber 2, Zorman, Bezjak 4, Razgor, Zarabec 3 (1), Bombač 3.
Hrvaška: Stevanović, Mihić 3, Duvnjak 1, Kopljar 6, Gojun, Matulić, Pešić, Ivić, Karačić 3, Kontrec, Štrlek 3, Čupić 2 (1), Slišković 5, Cindrić 1, Brozović 1.
Sedemmetrovke: Slovenija 2 (1), Hrvaška 2 (1).
Izključitve: Slovenija 4, Hrvaška 4 minute.