Slovenci v Wroclawu s Španci, Švedi in Nemci

Veselin Vujović: »Prepričan sem, da lahko vsakega premagamo in se v drugi krog uvrstimo s štirimi točkami.«

Objavljeno
19. junij 2015 15.00
Posodobljeno
19. junij 2015 15.00
afp HANDBALL-WC-2015-SLO-QAT
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Krakow - Znani so nasprotniki slovenske rokometne reprezentance na evropskem prvenstvu, ki bo med 15. in 31. januarjem prihodnje leto Poljskem. Izbrance Veselina Vujovića v izjemno težki skupini C v Wroclawu čakajo obračuni s Španijo, Švedsko in Nemčijo.

»Strokovnjaki pravijo, da gre za skupino smrti. Gotovo gre za reprezentance izenačene kakovosti, v naši skupini lahko vsak premaga vsakega. Prepričan sem, da lahko vsakega premagamo in se v drugi krog uvrstimo s štirimi točkami. Nikogar se ne bomo ustrašili, pomembno je, da se dobro pripravimo. Na Poljsko odhajamo z željo, da dosežemo najboljši rezultat v zgodovini nastopov Slovenije na EP,« je po žrebu za STA povedal slovenski selektor Vujović.

Že pred današnjim žrebom v Krakowu je bilo jasno, da bodo v tem poljskem mestu v skupini A igrali domačini. Njihovi nasprotniki bodo Francozi, Makedonci in Srbi. V skupini B, ki jo bodo gostile Katowice, so se nosilki Hrvaški pridružile Islandija, Belorusija in Norveška. Nosilka skupine D v Gdansku je Danska, izzvale jo bodo Madžarska, Rusija in Črna gora.

V drugi del, ki ga bosta gostila Krakow in Wroclaw, se bodo uvrstile po tri reprezentance iz vsake skupine in izoblikovale dve skupini s po šestimi reprezentancami. Finale in tekmo za tretje mesto, kamor se bosta uvrstili prvouvrščeni ekipi posameznih skupin, bo gostil Krakow. Tretje- in četrtouvrščeno reprezentanco posamezne skupine pa v Wroclawu čaka tekma za peto oziroma sedmo mesto.

Slovenski cilj je preboj iz skupine

»Vseh 16 reprezentanc na EP kaže kakovost in so spoštovanja vredne reprezentance, morda dajem malo prednosti v žrebu Poljakom, kot domačinom, in Francozom, kot aktualnim svetovnim prvakom, vse ostale so nekako izenačene in sposobne premagati vsaka vsako. Odločala bo zasedba, kako bodo poškodbe krojile ekipe, tudi dnevna forma in podpora s tribun,« je dejal direktor slovenske reprezentance Uroš Mohorič.

Slovenci si kljub zahtevni skupini želijo preboja v drugi del in srečanja z najboljšimi tremi moštvi skupine D. »Velike razlike med ekipami ni, morda je na papirju skupina B nekoliko enostavnejša, ampak težko kaj povem, dokler ne vemo, s katerimi posamezniki se bodo ekipe udeležile prvenstva. Primarni cilj je, da premagamo enega od nasprotnikov v skupini, kar bi zadostovalo za eno od prvih treh mest, ki vodijo v drugi del, kjer se križamo s skupino D,« je dodal Mohorič.

Optimističen je tudi eden od najizkušenejših slovenskih mož Luka Žvižej: »Želje so zanesljivo visoke, na prvenstvih ne želimo samo nastopati, ampak narediti tudi vidne rezultate. Žreb nam je namenil svetovne prvake, vedno neugodne Nemce in pa Švede, s katerimi smo igrali v kvalifikacijah. Vsekakor bo naš prvi cilj priti ven iz skupine, kasnejši cilj si bo zagotoviti čim boljše mesto in prenos čim več točk naprej. Najbolj pametno bo iti korak za korakom, prve tekme so najbolj pomembne, želimo si jo dobiti, iti maksimalno na zmago, verjeti v to, kar si bomo zadali in verjamem, da nam bo tudi uspelo.«

Za Slovenijo bo to deseto evropsko prvenstvo, pred tem je leta 1994 premierno nastopila na Portugalskem, leta 1996 v Španiji, štiri leta kasneje na Hrvaškem, nato leta 2002 na Švedskem, nakar je sledilo srebrno domače EP leta 2004. Zatem so slovenski rokometaši nastopili še na prvenstvu v Švici leta 2006, na Norveškem 2008, v Avstriji 2010 in v Srbiji leta 2012.

Skupine EP 2016:

skupina A: Francija, Poljska, Makedonija, Srbija

skupina B: Hrvaška, Belorusija, Islandija, Norveška

skupina C: Španija, Švedska, Nemčija, Slovenija

skupina D: Danska, Madžarska, Rusija Črna Gora