Slovenci za konec priprav visoko odpravili Hrvaško

Slovenski rokometaši so na zadnji pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom premagali Hrvaško z 32:17.

Objavljeno
09. januar 2016 11.28
Posodobljeno
09. januar 2016 14.55
rokomet
M. Ž.
M. Ž.

Koper - Slovenska rokometna reprezentanca je v Kopru igrala še zadnjo pripravljalno tekmo pred evropskim prvenstvom na Poljskem in nepričakovano visoko premagala Hrvaško z 32:17.

Za Slovenijo je bila to prva zmaga v pripravah na prvenstvo na Poljskem. Pred tem je dvakrat igrala neodločeno z Makedonijo in včeraj izgubila s Hrvaško.

Hrvaški rokometaši so danes igrali brez Domagoja Duvnjaka in po prvem polčasu zaostajali z 12:14, nato pa v drugem povsem odpovedali in dosegli zgolj pet golov, pri čemer med 38. in 58. minuti sploh niso zatresli slovenske mreže. Varovanci Veselina Vujovića so to znali izkoristiti in pri vodstvu s 17:15 pobegnili z delnim izidom 13:0!

Pri Sloveniji je bil prvi strelec Gašper Marguč s sedmimi goli, Dragan Gajić jih je dosegel 6, Luka Žvižej pa je zadel enkrat in le še za gol zaostaja za najboljšim slovenskim strelcem vseh časov Alešem Pajovičem (697).

Pri Hrvaški je največ golov dosegel Manuel Štrlek (4).

Slovenski selektor Veselin Vujović bo moral v prihodnjem tednu izbrati šestnajst igralcev, s katerimi bo odpotoval na Poljsko. Tekmovanje se bo začelo 15. januarja, Slovenija pa se bo v skupinskem delu pomerila s Švedsko (16. januar),  Španijo (18. januar) in Nemčijo (20. januar). V drugi del se bodo prebile najboljše tri reprezentance iz vsake skupine.

POTEK TEKME

Prvi polčas

Slovenija je tekmo začela v postavi Gorazd Škof, Dragan Gajić, Dean Bombač, Luka Žvižej, Vid Poteko, Borut Mačkovšek in Vid Kavtičnik.

Prvi gol na tekmi je v tretji minuti dosegel Mačkovšek, za Hrvaško pa sta odgovorila Manuel Štrlek in Marino Marić in svoji reprezentanci v četrti minuti priborila prvo vodstvo (2:1).

Reprezentanci sta se v prvih desetih minutah izmenjevali v vodstvu. Dragan Gajić in Mačkovšek sta z zaporednima goloma povedla Slovenijo v vodstvo s 3:2, za naše južne sosede pa sta hitro zadela Marić in Štrlek in rezultat obrnila v prid Hrvaške (4:3). Po petnajstih minutah je bil rezultat poravnan na 5:5.

Pri Hrvaški je bil v 17. minuti za dve minuti izključen Ilija Brozović, kar so Slovenci znali izkoristiti. Dragan Gajić je zadel s sedmih metrov, Sebastian Skube pa povišal na 7:5, kar je bilo prvo slovensko vodstvo za dva gola.

Slovenci so vodili do 23. minute (9:8), nato pa je jih je ustavila dvominutna kazen Jureta Dolenca. Hrvaška je z igralcem več dosegla dva gola in v 24. minuti povedla z 10:9.

Varovanci Veselina Vujovića so ob številčno enakovredni igri hitro izničili zaostanek in po 26 minutah vodili z 11:10, zato je hrvaški selektor Željko Babić zahteval minuto odmora. Ta ni prinesla želenega zasuka, saj sta iz zaporednih protinapadov zadela Gašper Marguč in Darko Cingesar, Slovenija pa je imela najvišjo prednost na tekmi (13:10).

Gostitelji so ob koncu polčasa igrali brez izključenega Vida Kavtičnika, kar je Hrvaška unovčila z dvema goloma, končni izid pa je postavil Jure Dolenec (14:12).

Drugi polčas

Drugi del tekme se je začel z uspešno sedemmetrovko Zlatka Horvata, ki je Hrvaško približal na gol (13:14), pri Sloveniji pa sta do 36. minute zadela Cingesar in Miha Zarabec ter povrnila prednost treh golov (16:13).

Za še boljšo voljo v slovenski reprezentanci je v 40. minuti poskrbel Dragan Gajić, ki je uspešno pretvoril svojo četrto sedemmetrovko na tekmi in ekipi izboril prednost štirih golov (19:15), v hrvaškem taboru pa so se odzvali z minuto odmora.

Slovenski selektor je ob prekinitvi zamenjal vratarja in namesto Škofa (7 obramb) priložnost ponudil Matevžu Skoku. Ta v prvem hrvaškem napadu ni imel dela, njegovi soigralci so se izkazali v obrambi in krenili v protinapad, ki ga je uspešno zaključil Gajić (20:15).

Slovenska reprezentanca je povsem prevzela nadzor nad tekmo in ob izključitvi Blaža Blagotinška ustavila vse hrvaške napade, nato pa je na sceno stopil Marguč in z dvema zaporednima goloma poskrbel za prednost sedmih golov (22:15). Hrvaška barka je bila iz minute v minuto bližje potopu in je pred zadnjimi petnajstimi minutami zaostajala za velikih devet golov (15:24).

Gledalci so ob koncu spremljali igro mačke z mišjo. Hrvaška je bila povsem nebogljena, Slovenija je pa polnila njen gol in po 56. minutah vodila za kar petnajst golov (30:15). Končni izid tekme je bil 32:17.

Pripravljalna tekma za EP

Slovenija - Hrvaška 32:17 (14:12)