Slovenija blizu, pa spet tako daleč od Dancev

Porazu na prvi tekmi v Varaždinu botrovale številne tehnične napake. Danci rešetali mrežo s kril, Svan zadel kar enajstkrat.

Objavljeno
20. januar 2018 00.08
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Varaždin – Slovenska veselica ni bila popolna in se ni nadaljevala v noč. Danska ostaja črna mačka za našo reprezentanco, ki že 18 let čaka na zmago proti olimpijskim prvakom. Dogodki v Zagrebu so ji vzeli ravno toliko energije in zbranosti, da ji na četrti tekmi EP ni uspelo ugasniti rdeče-belega dinamita. Ni pa manjkalo veliko.

Slovenija ima le še malo možnosti, da bi ob koncu EP vsaj še enkrat zaigrala v Zagrebu, ampak minimalne še obstajajo. Načrt je preprost: v torek premagati Španijo in v sredo Češko ter upati na dober razplet na drugih tekmah. Tudi tretje mesto v skupini in boj za peto bi bil lep uspeh.

Zmaga Danske je bila zaslužena. Slovenija se je dobro upirala favoritom, a je vodila le enkrat, pa še to le za nekaj sekund. Obramba ni bila prava, prejela je preveč zadetkov, predvsem s krilnih položajev. Lasse Svan, član Flensburga, je bil neusmiljen, z desnega krila je bil natančen kar enajstkrat!

Tudi statistika v rubriki izgubljene žoge je zgovorna – 14:3 na škodo Slovencev. Miha Zarabec je bil sicer vroč že od začetka, njegov tretji gol je pomenil izenačenje na 5:5, četrti na 6:6 in peti za 7:7, kar je sprožilo prvo evforijo na tribunah. Ta se je stopnjevala, ko je »rezervna« postava prinesla izmuzljivo vodstvo. Matic Suholežnik – 12:11!

Po 25:26 zaton

Ko je Matevž Skok ubranil še en strel, je imela Slovenija napad za plus 2, toda Gregor Potočnik, ki je malo prej dosegel prvi gol na velikem tekmovanju, je izgubil žogo, nakar se je zgodba zasukala. Hladnokrvni Danci, ki so Slovence nazadnje premagali v četrtfinalu OI v Riu, so večkrat ušli za tri gole, a Slovenci se niso vdali. Stalno so se vračali v igro in tudi v 51. minuti je Blaž Janc iz hitrega napada dosegel drugi zaporedni gol za 25:26. Vujović je kmalu zatem vzel minuto odmora in želel na podoben način kot pred letom dni v tekmi za bron v Parizu svoje borce spraviti v trans. Ni se izšlo, v ključnih trenutkih žoga ni hotela v mrežo, zvezdnik Mikkel Hansen je obnovil najvišje vodstvo, Petter Balling poskrbel za rekordnega (29:25).

Hvaležni navijačem

Še ene vrnitve Slovenci niso zmogli in so čestitali tekmecem za zmago. »Največja težava je bila v obrambi, Danci so imeli enostavne rešitve za vse. Hansen ima deset oči, vrhunski pregled nad igro. Danska krila so res vrhunska, ne vem, če so zgrešila dva strela na vsej tekmi,« se je po čelu popraskal Borut Mačkovšek: »Danci so bili boljši, mi smo odigrali dobro tekmo, a ni bilo dovolj. Zdaj imamo tri dni prosto, potem pa bomo poskusili premagati Špance in Čehe. Kaj nam bo to prineslo, bomo videli.«

Marka Bezjaka bodo Danci počasi začeli preganjati med spanjem. »Res nam vselej znova zagrenijo življenje. Vso tekmo smo jim bili blizu. Ušli so nam za dva gola, za tri, pa smo vseeno prigrizli nazaj. Še do 53. minute smo imeli možnosti za zmago, a ko bi morali zasukati izid, smo storili dve ali tri napake. Proti takšni ekipi nismo odigrali dovolj kakovostno,« je priznal Marko Bezjak in ob tem izpostavil navijače: »Bili so fenomenalni, dajali so nam energijo. Upam, da nas bodo prišli podpret še v torek in sredo.«

Blaž Janc je v drugem polčasu prestavil v šesto in bil ob Zarabcu motor slovenske ekipe. »Poskusili smo vse, tudi tvegali v obrambi. Poskusili smo z globoko različico, da bi prestregli kakšno žogo, toda ni se izšlo. Mislim, da je bilo vseeno veliko dobrih stvari, iz katerih moramo izhajati, graditi igro naprej. Verjamem, da bo na naslednji tekmi že boljše,« se nikdar malodušju ne prepusti Janc, ki je imel v sebi mešane občutke – ponos in razočaranje: »Razočarani smo, saj športnik po porazu nikdar ne sme biti vesel. Ponosni smo lahko nase, ker se lahko borimo z velesilami, kot sta Nemčija in Danska, čaka nas še Španija. Vse skupaj je lažje, ko imaš takšno podporo na tribunah, navijači te nosijo in te dvignejo, ko ti ne gre. To je dodaten plus, iz srca se zahvaljujem vsakomur, verjamem, da bodo tudi na naslednjih tekmah z nami. Mi se bomo borili do konca in nikoli ne bomo odnehali.«