Slovenke bo mimo balkanskih čeri vodil Bregar

Marta Bon se po treh letih tretjič poslavlja z mesta selektorice ženske reprezentance. Usodni predstavi s Francijo.

Objavljeno
14. september 2015 23.46
RK Krim Mercator in HC Leipzieg(nem). Trenerka krimovk Bon Marta. V Ljubljani 21.11.2014
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Zdaj že znana izjava Franja Bobinca, češ da so vse opcije odprte, je že junija po porazu slovenskih rokometašic s Francijo napovedala še drugo selektorsko zamenjavo v kratkem času. Marta Bon ne bo več vodila izbrane vrste, nasledil jo bo dosedanji pomočnik Uroš Bregar, odločitev pa bodo potrdili na današnji seji predsedstva RZS.

Za razliko od Borisa Deniča, ki je maja skoraj petletno zgodbo na čelu moške reprezentance sklenil z remijem v Celju proti Švedski, se je Bonova po treh letih, odkar je zamenjala Toneta Tislja, poslovila s porazom. Njena usoda je bila zapečatena po slabi predstavi na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za EP proti Franciji v Velenju, kjer so Slovenke prikazale malo borbenosti in želje. Izvirni greh pa je bil storjen že teden prej v Franciji, kjer so zaradi mrka v zadnjih desetih minutah namesto aktivnega rezultata domov prinesle poraz s sedmimi goli, kateremu naj bi botrovale tudi sporne selektoričine odločitve.

Bonova je tako končala tretji mandat, njen največji rezultat je 8. mesto na SP 2003 na Hrvaškem; v tretje ji ni uspelo Slovenije vrniti na rokometni zemljevid Evrope in sveta. Najbolj odmevna dosežka sta bili osvojitev srebrne kolajne na sredozemskih igrah v Mersinu leta 2013 in lepa zmaga proti Srbiji v Tivoliju, ki pa ni zadostovala za preboj na lansko EP.

Novica o zamenjavi je selektorico sicer ujela na napačni nogi, izvedela jo je iz medijev šele po dopoldanskem treningu Krima Mercatorja in ji sprva sploh ni verjela. Tudi Bregar, njen zvesti pomočnik tako na Krimu kot v reprezentanci, ji ni nič namignil, res pa je, da je bil že ob njegovem podaljšanju pogodbe z RZS sklenjen dogovor, da prevzame vajeti, ko bo prišlo do zamenjave. Formalno bo to danes, čeprav je odločitev padla že veliko prej, sprva so jo želeli obelodaniti ob robu superpokala v Portorožu, a so ocenili, da to ob rokometnem prazniku ne bi bilo najbolj posrečeno.

Preden kadrovska rošada postane ad acta. nihče od vpletenih noče dajati uradnih izjav, je pa mogoče slišati, da naj bi selektorica izgubila zaupanje pri nekaterih nosilkah igre, ki so tarnale nad nekakovostnimi treningi. Bonova, ki ima dopoldne pogovor na štiri oči s predsednikom RZS Bobincem, se bo zdaj lahko v celoti posvetila delu v Krimu Mercatorju in z Bregarjem nadaljevala sinergijo na relaciji Krim-reprezentanca. »Večni pomočnik« Bregar pa je pri 36 letih skoraj hkrati dobil dve »resni« službi, poleti je zapustil »rezervno« klop Vardarja in prevzel madžarski Vac, zdaj bo vrtel krmilo še v reprezentanci. Četudi večino igralk pozna do obisti in pri njih uživa zaupanje in naklonjenost, bo že njegova prva naloga hudo zahtevna – če želi Slovenijo popeljati na EP na Švedskem, bo moral osvojiti vsaj drugo mesto v balkanski kvalifikacijski skupini s Črno goro, Hrvaško in Makedonijo.