Slovenska generalka se ni povsem posrečila

Rokometaši selektorja Veselina Vujovića so na četrtem testu pred OI prvič izgubili, Hrvati so bili boljši z 22:20.

Objavljeno
27. julij 2016 00.40
Hrvatska Slovenija 260716 Opatija, 26.07.2016 - Rukomet: Hrvatska - Slovenija, prijateljska utamica prije odlaska na Olimpijske igre
J. P.
J. P.

Opatija - Slovenski moški rokometni reprezentanci se generalka pred olimpijskim turnirjem v Riu ni v celoti posrečila, saj je morala v »povratni« pripravljalni tekmi v Opatiji premoč priznati Hrvaški, ki je bila boljša z 22:20 (13:9). S tem se je izbrancem selektorja Veselina Vujovića maščevala za petkov poraz v Kopru (25:27).

Na četrtem preizkusu pripravljenosti pred odhodom na olimpijske igre so Slovenci prvič pokleknili, Vujović pa tokrat ni računal na kapetana Uroša Zormana, vratarja Gorazda Škofa in Jureta Dolenca. Gostitelji so bili z izjemo uvoda, ko so po zadetkih Vida Kavtičnika in Nika Henigmana naši fantje vodili z 2:1, izid pa je bil po zaslugi Blaža Blagotinška nazadnje izenačen na 5:5, ves čas spredaj, po delnem izidu 3:0 pa so domačini tik pred odhodom na glavni odmor pobegnili na +5 (13:8).

Pred več kot tisoč gledalci v dvorani Marina Cvetkovića, med njimi je bil tudi zimzeleni slovenski strelec Rajmond Debevec, so Hrvati v drugem delu še vodili z 19:15, nato pa tekmecem dovolili, da so s štirimi zaporednimi goli - Dean Bombač se je med strelce vpisal dvakrat, Gašper Marguč in Darko Cingesar pa po enkrat - izid poravnali. V vratih je bil razpoloženi Urban Lesjak.

Ko se je dvoboj lomil, pa so znali izbranci selektorja Željka Babića izkoristiti dve izključitvi na slovenski strani in po zaslugi Igorja Karačića, ki je zadel že šestič, in Domagoja Duvnjaka, ki je bil uspešen dvakrat zapored, razrešili vse dvome o zmagovalcu. Medtem ko je v prvem polčasu v naši vrsti s tremi zadetki izstopal mladi Henigman, je bil v drugem enako učinkovit Gašper Marguč. Zdaj bo Vujović, predvidoma do konca tedna, s seznama potencialnih potnikov v Rio prečrtal še dve imeni in s sabo vzel 15 rokometašev in dve rezervi.

»Zagotovo je bil rezultat pomemben, a če bi bila to najvažnejša stvar, ne bi na klopi pustil Zormana, Dolenca in Škofa. Želel sem dati priložnost mlajšim igralcem, ki potrebujejo izkušnje s takih tekem. Nisem zadovoljen z igro, predvsem ne z osredotočenostjo v trenutkih, ko se je dvoboj lomil. Storili smo nekaj napak, ki jih igralci take kakovosti ne bi smeli delati, a v vsakem primeru smo še korak bliže olimpijskim igram. Tako v Kopru kot v Opatiji smo se enakovredno kosali z reprezentanco, za katero vsi pravijo, da se bo borila za kolajne, torej bi se morali tudi mi, toda gremo korak za korakom. Ne čutimo nobenega pritiska, a vsaka visoka uvrstitev bo zelo dobrodošla,« je strnil vtise selektor Vujović.

HRVAŠKA : SLOVENIJA 22:20 (13:9)

Dvorana Marina Cvetkovića, gledalcev 1300, sodnika Gubica in Milošević (oba Hrvaška).

Hrvaška: Ivić, Pešić, Stevanović, Brozović 3, Cindrić, Čupić, Duvnjak 4 (1), Gojun, Horvat, Mihić, Karačić 6, Kopljar 1, Mamić 1, Slišković 2, Stepančić 1, Štrlek 4 (2).

Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 1, Henigman 3, Marguč 3 (1), Kavtičnik 2, Janc 1, Cingesar 3, Skube 2, Poteko, Miklavčič 1, Gaber 2, Bezjak, Razgor, Zarabec 1, Bombač 1.

Sedemmetrovke: Hrvaška 5 (3), Slovenija 1 (1).

Izključitve: Hrvaška 8, Slovenija 10.