Slovenske rokometašice po porazu s Švedinjami končale nastope na SP

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva izgubila s Švedsko z 21:33 (12:18).

Objavljeno
10. december 2017 22.57
HANDBALL-WC-WOMEN-SWE-SLO
A. V., STA
A. V., STA
Leipzig - Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so končale nastope na letošnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji. Z uvrstitvijo v osmino finala so izpolnile zastavljene cilje, po treh zmagah v skupinskem delu v Trierju nad Francozinjami, Angolkami in Paragvajkami ter dveh porazih proti Romunkam in Špankam pa so v današnji izločilni tekmi v Leipzigu morale priznati premoč Švedinjam, ki so se jim tako oddolžile za boleč poraz na lanskem evropskem prvenstvu v Stockholmu.

Že uvodne minute so potrdile, da je Švedinje lanski polom na domačih tleh močno zabolel, na današnjem obračunu v Areni Leipzig so Slovenkam takoj vsilile svoj ritem igre. Bregarjeve varovanke se na obrambo Švedinj - največji pritisk so izvajale na Ano Gros in Tjašo Stanko - niso dobro odzvale, prvi gol so dosegle šele v sedmi minuti. A neučinkovitost slovenskih igralk v napadu je sijajno nevtralizirala vratarka Amra Pandžić, ki je v uvodnih treh minutah nanizala tri bravurozne obrambe in že v zgodnjem obdobju tekme preprečila zadrego svojih soigralk.

A Pandžićeva ni bila vsemogočna, Švedinje so Slovenkam že po desetih minutah igre ušle na štiri gole (2:6). Bregarjeva minuta odmora sprva ni prinesla obrata na bolje, dve minuti kasneje je zaostanek že narasel na pet golov (2:7). Trije zaporedni goli Alje Koren in znižanje na 5:7 so vnesli nekaj upanja v slovensko reprezentanco, po švedski minuti odmora je bila Slovenija znova brez rešitev. Prepad med ekipama je bil čedalje večji, največji primanjkljaj pa si je Slovenija v prvi polovici tekme pridelala v 26. minuti (7:15).

Drugi polčas ni prinesel preobrata v slovenski igri. Švedinje, ki so jim po zmagi nad svetovnimi prvakinjami Norvežankami v skupinskem delu močno zrasli tukajšnji apetiti, so bile vselej za korak pred njimi, čeravno so svoj "ubijalski ritem" iz prvega polčasa malenkostno upočasnile. A Slovenke jim še naprej niso bile kos, višje, hitrejše in močnejše Skandinavke so bile za razred boljše, pa še daljšo klop so imele. Slovenke so v 42. minuti prvič na dvoboju zaostale za deset golov (14:24), največji zaostanek pa so si pridelale v končnici tekme (20:32, 21:33).

V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Alja Koren z osmimi goli, Ana Gros je dosegla štiri zadetke.

Slovenija - Švedska 21:33 (12:18)
Arena Leipzig, gledalcev 1000, sodnika: Grillo Lopez in Lenci (oba Argentina).
Slovenija: Pandžić, Vojnović, Ferfolja 1, Rudman 1, Gros 4, Žabjek, Stanko, Abina 1, Zulić, Irman 2, Koren 8 (1), Vučko, Vrček 1, Krhlikar 1, Beganović, Amon 2.
Švedska: Bundsen, Idehn, Toft Hansen 4, Mellegard 2, Ekenman-Fernis, Strömberg 1, Roberts 3, Sand 1, Gustin 1, Westberg 8, Lagerquist 3, Gullden 3 (2), Blomstrand 2, Hagman 5, Jacobsen, Alm.
Sedemmetrovke: Slovenija 3 (1), Švedska 2 (2).
Izključitve: Slovenija 8, Švedska 6 minut.