Slovenski rokometaši po visoki zmagi v Bukarešti še bližje Danski

Slovenski rokometaši so na peti tekmi kvalifikacij za EP v Bukarešti nadigrali domačo Romunijo (22:31)

Objavljeno
12. junij 2013 17.39
HANDBALL-WC2013-MEN-SRB-SLO
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Bukarešta - Slovenska moška rokometna reprezentanca je na peti kvalifikacijski tekmi za EP na gostovanju v Bukarešti zlahka opravila z domačo Romunijo (22:31). Varovanci Borisa Deniča so po odlični predstavi napravili velik korak naprej proti uvrstitvi na EP, ki ga bo v začetku prihodnjega leta gostila Danska.

V Bukarešti sta blestela David Špiler, ki je kot za stavo polnil romunski gol in se ustavil pri devetih zadetkih, v vratih pa je poškodovanega Gorazda Škofa odlično nadomestil Primož Prošt.

Na drugi tekmi v skupini 6 je Belorusija premagala Islandijo (29:23), ki pa ima nastop na EP že zagotovljen. Slovenski rokometaši bodo ključno tekmo kvalifikacij odigrali že v nedeljo, ko bodo ob 18. uri v Stožicah gostili neposrednega tekmeca za drugo mesto Belorusijo.

»Igrali smo v krču, čeravno smo bili v vseh prvinah igre boljši od Romunov. Na tej tekmi nismo blesteli v nobenem rokometnem elementu, a na takšnih tekmah ni pomemben umetniški vtis, sploh pa ne ob koncu sezone, ko se je videlo, da igralci z glavami niso pri stvari in so že močno utrujeni. A dobro je, da smo v Bukarešti uspešno opravili generalko pred veliko pomembnejšo tekmo z Belorusijo, kjer pa se bomo morali predstaviti v veliko lepši luči,« je tekmo ocenil selektor Denič.

Prvi polčas

V uvodnih petih minutah sta bili reprezentanci izenačeni, v slovenski vrsti je dva hitra gola zabil David Špiler. V šesti minuti si je Slovenija prvič priigrala prednost dveh golov (5:3). V osmi minuti je Špiler še tretjič zatresel romunsko mrežo in Slovenijo popeljal v vodstvo s 6:3.

Razigrani Kranjčan je nato storil prekršek in moral za dve minuti na kazensko klop. Gostitelji so izkoristili prednost na igrišču in se z dvema hitrima goloma vnovič približali (6:5). Toda Špilerja kazen ni ustavila, saj je v 13. minuti zabil že svoj četrti gol na tekmi, po prvem zadetku Dragana Gajića je Slovenija vodila že s +4. Domači selektor je zahteval prvo minuto odmora.

V 15. minuti je Prošt ubranil prvo sedemmetrovko na obračunu. V naslednjih minutah je imela Slovenija prvič igralca več, po drugem golu Gajića je prednost narastla že na +5 (5:10). Gostitelji so bili v nadaljevanju nemočni, v 24. minuti je izid na semoforju kazal že 7:13.

Drugi polčas

Varovanci Borisa Deniča so tudi drugi polčas začeli odlično in zabili uvodna dva gola (11:16). Razigral se je Gajića, ki je v prvih petih minutah zadel vse tri gole za Slovenijo. V 38. minuti se je med strelce vpisal še kapetan Uroš Zorman in popeljal svojo ekipo do vodstva z visokimi sedmimi goli (13:20).

Špiler je nadaljeval s svojim strelskim šovom - v 42. minuti je zabil že svoj deveti gol, Slovenija je imela še naprej udobnih šest golov prednosti. V naslednjem napadu je igralec Zagreba neugodno padel, a jo očitno odnesel brez posledic.

Slabih petnajst minut pred koncem so Romuni vendarle zapretili, naredili delni izid 3:0 in se nekoliko približali gostom iz Slovenije (23:20). K sreči je z novim zadetkom odgovoril Luka Žvižej. V 22. minuti je Slovenija prišla do najvišjega vodstva na tekmi (20:28) in visoko vodstvo brez težav zadržala do konca dvoboja.

»Vemo, da se sezona hitro bliža koncu, a ostati moramo zbrani še naslednje štiri dni. Današnjo tekmo smo opravili z odliko, čeravno so bila v naši igri številna nihanja. Na koncu je najbolj pomembno, da smo vselej neugodne Romune premagali z devetimi goli prednosti, na nedeljski tekmi proti Belorusom pa si ne smemo privoščiti tako velikih oscilacij, saj gre za kakovostne in izkušene rokometaše,« je dejal Špiler.

Kvalifikacije za EP, 5. kolo

Skupina 6

Romunija - Slovenija 22:31 (11:14)

Belorusija - Islandija 29:23 (16:10)

Vrstni red: Islandija 8 točk, Belorusija 7, Slovenija 5, Romunija 0.