Celjani po drami ubranili superpokalno lovoriko

Rokometaši Celja so v slovenskem superpokalu premagali velenjsko Gorenje z 29:27.

Objavljeno
29. avgust 2015 15.05
Posodobljeno
29. avgust 2015 20.00
rokomet
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Portorož - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so na tekmi slovenskega superpokala v Portorožu premagali Gorenje z 29:27 in ubranili lanski naslov.

Celjani so zaznamovali prvi polčas in dosegli štiri izmed prvih petih golov na tekmi, po prvih tridesetih minutah pa vodili s 15:11.

V drugem polčasu je sledil povratek Gorenja, pri katerem sta Staš Skube in Mario Šoštarić v drugem delu skupaj dosegla kar enajst golov. Ta igralca sta imela največ zaslug za to, da so Velenjčani v 51. minuti prvič izenačili (23:23), minuto kasneje pa sploh prvič povedli (24:23).

Gorenje si je ob koncu tekme priigralo dva gola prednosti (26:24), vendar pa so Celjani izenačili. V napeti končnici je celjski vratar Urban Lesjak ustavil strel Staša Skubeta s sedmih metrov, zmago pa sta potrdila Žiga Mlakar in Šime Ivić.

Pri Celjanih je bil prvi strelec Povilas Babarskas s šestimi goli, pri Velenjčanih sta jih prav toliko dosegla Staš Skube in Mario Šoštarić.

Zmago Celja je nekoliko pokvarila poškodba Blaža Janca, ki jo je skupil v drugem polčasu, po besedah trenerja Branka Tamšeta pa bo z igrišč odsoten dalj časa.

V ženskem superpokalu je Krim Mercator nadigral Zelene doline Žalec z 49:29 in ponovil lanski uspeh.

PRVI POLČAS

Superpokalna tekma se je začela po željah branilcev naslova iz Celja. Ti so imeli že v prvi minuti prvo številčno premoč, ko je bil pri Gorenju kaznovan Senjamin Burić, kar so znali izkoristili in si do osme minute priigrali tri gole prednosti (4:1) - polovico golov je prispeval novinec Povilas Babarskas - trener Gorenja Gregor Cvijić pa je hitro zahteval svojo prvo minuto odmora.

Velenjčani so po posvetu zaigrali bolje in se v štirinajsti minuti po golu kapetana Nika Medveda približali na dva gola (5:7). Celjani so nato ustavili nalet svojih nasprotnikov in v 19. minuti vodili z 9:6, ko je bil njih za dve minuti izključen Žiga Mlakar. Branilci naslova so v tem času odlično ustavljali napade Gorenja, tako da je tudi po končani kazni izid ostal nespremenjen.

Celjski rokometaši so v naslednjih minutah zagospodarili na igrišču in v 22. minuti po sedemmetrovki Mihe Zarabca vodili za štiri gole, pet minut kasneje pa po golu Blaža Blagotinška prvič tudi za pet (13:8).

Tik ob koncu prvega polčasa je bil pri Celjanih kaznovan Lucijan Fižuleto, njegovo moštvo pa je prvih trideset minut dobilo s 15:11.

DRUGI POLČAS

Velenjčani so se v drugem polčasu hitro približali Celjanom. Mario Šoštarić je v prvih treh minutah dosegel dva gola, Staš Skube pa je v 34. minuti s svojim drugim golom znižal na 14:16.

Velenjski rokometaši so štiri minute kasneje dočakali lepo priložnost, da izničijo zaostanek za Celjani. Takrat je Staš Skube zadel pod prekrškom (16:18) in izsilil še dvominutno kazen Luke Dobelška. A Gorenje v naslednjih dveh minutah ni izkoristilo številčne premoči, v tem obdobju sta za Celje zadela Babarskas in Mlakar, tako da so Celjani po prestani kazni zadržali prednost dveh golov (19:17).

Celje je v 42. minuti prejelo še šesto dvominutno kazen, tokrat je moral na klop za kaznovane Vid Poteko. Velenjčani so dobro izkoristili številčno premoč in se z dvema goloma Maria Šoštarića, ki je vseh svojih pet golov dosegel v drugem polčasu, približali na gol (20:21).

Pred zadnjimi desetimi minutami so bili v boljšem položaju Celjani (23:21), nato pa so Velenjčani v naslednjih dveh minutah pripravili preobrat. Vse se je začelo z dvominutno kaznijo Šimeta Ivića, ki jo je Gorenje najprej izkoristilo s sedemmetrovko Skubeta, nato je Senjamin Burić v 51. minuti zadel za prvo izenačenje (23:23), minuto kasneje pa je bil v protinapadu uspešen še Klemen Cehte in velenjsko moštvo je vodilo sploh prvič na tekmi (24:23).

Celjski rokometaši so kmalu zatem prejeli novo dvominutno kazen, ko je Vid Poteko nepravilno ustavil Maria Šoštarića, slednji pa je za nameček svoj prodor končal z golom. Velenjčani so ob številčni premoči dosegli en gol in pet minut pred koncem vodili s 26:24. Njihovo veselje ni trajalo dolgo, saj je bil na drugi strani kaznovan Janez Gams, Celjani pa so odgovorili z dvema zaporednima goloma (26:26).

Slabi dve minuti pred koncem je bil rezultat izenačen na 27:27. Velenjčani so imeli na voljo sedemmetrovko, ki pa so jo zapravili. Urban Lesjak je ustavil poskus Staša Skubeta, na drugi strani pa je Žiga Mlakar zadel za 28:27. Velenjčani so hitro izgubili žogo v napadu, končni izid pa je postavil Šime Ivić.

Slovenski superpokal za moške

Celje Pivovarna Laško - Gorenje Velenje 29:27 (15:11)

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Gajić, Blagotinšek 3, Ivić 2, Povilas 6, Janc 4, Razgor, Marguč 2, Poteko 1, Potočnik, Zarabec 5, Fižuleto, Dobelšek, Mlakar 4, Pešić, Žvižej 2.

Gorenje Velenje: B. Burić, Ferlin, Božović, Cehte 4, Medved 1, S. Burić 3, Ovniček, Szyba 2, Skube 6 (1), Golčar, Šoštarič 6, Kleč 1, Gams, Ratajec 1, Nosan 2, Dujmovič 1.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 1 (1), Gorenje Velenje 2 (1).

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 12, Gorenje Velenje 6 minut.

 

Slovenski superpokal za ženske

Krim Mercator - Zelene doline Žalec 42:29 (25:14)

Krim Mercator: Stefanišin, Marinček, Pandžič, Jurič 2, Luković 4, Milanović Litre, Mavsar 7 (2), Hrnčič 3 (3), Avbelj, Bajramovska 4, Beganović 3, Omoregie 6, Zulić 1, Koren 5 (2), Barić 4, Zrimšek 3.

Zelene doline Žalec: Potočnik, Lobnikar, Danijel, Korotaj 10 (2), Lah, Turnšek 8 (4), Čerenjak 3, M. Košir 2, Frangež, Pirc 5, Kompan, Tratnik 1, J. Košir, Zubak, Čede.

Sedemmetrovke: Krim Mercator 9 (7), Zelene doline Žalec 10 (6).

Izključitve: Krim Mercator 10, Zelene doline Žalec 8 minut.