Slovesno prej in potem, vmes še sladka zmaga

Slovenija v Kopru za dva gola boljša od Hrvaške, Zorman sam na vrhu po številu nastopov.

Objavljeno
22. julij 2016 23.48
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Koper – Zmage slovenskih rokometašev proti Hrvatom so redke, a zato toliko slajše, tudi če gre za prijateljske tekme, jim ne gledajo v zobe. Sinočnja v Kopru je bila še posebej dobrodošla, saj so jo Slovenci dosegli v trdem in napetem boju, po katerem so se lahko znova prepričali, da so na pravi poti v pripravah na OI.

Slavnostno razpoloženje v nabito polni Bonifiki je bil lep uvod v sosedski derbi. Začelo se je z mimohodom celotne olimpijske odprave na čelu z Iztokom Čopom. Zatem je predsednik RZS Franjo Bobinac izročil posebno priznanje kapetanu Urošu Zormanu, ki je vpisal 218. reprezentančni nastop in s tem na prvem mestu večne lestvice prehitel nedavno upokojenega Luko Žvižeja. »Vesel sem, da sem rekordno znamko dosegel na takšni tekmi. Ni mala stvar premagati Hrvate, ki se skoraj z vsakega tekmovanja vrnejo z odličjem,« je bil na predstavo ponosen Zorman, ki bo v Riu sklenil reprezentančno pot.

Sledila je še ena slovesnost, gledalci so zapeli Mateju Gabru, ki je praznoval 25. rojstni dan, in steber slovenske obrambe se jim je zahvalil z uvodnim zadetkom. Agresivni Slovenci so hitro prevzeli pobudo in po nekaj obrambah Gorazda Škofa ušli za dva gola. Jasno pa je bilo, da ne bo ponovitve čudne januarske tekme, v kateri so Slovenci tik pred EP razbili Hrvate z 32:17. Nova gladka zmaga bi lahko spet imela učinek bumeranga, selektor Veselin Vujović pa želi stopnjevati formo do OI in tudi med njim.

Gostje so po tretjem golu Manuela Štrleka prišli do prvega vodstva (8:7), ki je bilo tudi zadnje. Po vstopu Dean Bombača, koprskega »matadorja«, se je zgodba hitro spet zasukala, razpoloženi Marko Bezjak je dvakrat poskrbel za plus 3, Jure Dolenec pa s prvim golom za plus 4. Med odmorom so bili gledalci pod vtisom nalezljivega zmagovalnega značaja selektorja Vujovića, a v drugem polčasu se ni začelo po njegovih željah. Marko Kopljar je s »hat-trickom« zaostanek zmanjšal na minimum. Gostiteljev to vseeno ni zmedlo, zunanja vrsta Bombač-Dolenec-Bezjak je še naprej delovala odlično, »Deki« Bombač je z dvema mojstrovinama spravil gledalce na noge, nakar je Miha Zarabec s sedmih metrov ponovno vzpostavil najvišje vodstvo – 20:16.

Vseeno se napeti končnici ni dalo izogniti, slovenska obramba je popustila in Ivan Slišković je manj kot pet minut pred koncem s petim golom znižal na 24:25. Tekma je bila spet odprta, Slovenci pa bolj zbrani in odločni in so poskrbeli, da je zmaga ostala doma. Odločilni zadetek je dosegel hitri Zarabec in tako Vujoviću pokazal, da zna v ključnih trenutkih prevzeti odgovornost, kar bi mu utegnilo odškrniti vrata raja – Ria.

Črnogorec je sicer uporabil vseh 19 igralcev – med strelce se jih je vpisalo ducat –, čeprav jih bo lahko na OI na posamezni tekmi le 14. Tako spet ni dal pravega namiga, kdo bo šel v Rio in kdo ne. Morda bo več odgovorov dala torkova revanša v Opatiji. »Zdaj imam še nekaj več informacij, ki mi bodo prišle prav, ko bom sprejel končno odločitev. Ta negotovost naj še kar traja, večini fantov koristi, želja in borbenost sta bila na najvišji ravni, kar nam je tudi prineslo zmago, čeprav smo bili že v škripcih. S tekmo sem na splošno zadovoljen, ocenjujem, da smo tam, kjer smo želeli biti v tej fazi priprav,« je dejal Vujović, ki vse bolj zaupa Marku Bezjaku. »Zadovoljen sem s svojo igro, dobro smo se ujeli z Dolencem in Bombačem. Prvi polčas je tisti, iz katerega moramo izhajati, zlasti kar zadeva obrambo. Prejeli smo samo devet golov, v drugem kar 16. Pomembno je, da smo videli, kje smo šibki in kaj še moramo popraviti,« je bil dobre volje »Bezo«, s štirimi goli ob Blažu Blagotinšku najboljši strelec pri Slovencih, ki se jim je po tekmi mudilo pod prho, saj jih je na bližnjem Titovem trgu čakala še uradna predstavitev slovenskih adutov v Braziliji.