Smeli načrt črno-rumenih: trojček, začinjen s skalpom prvakov

Nocoj ob 18.30 v Rdeči dvorani ranjeno Gorenje nad ranljivo Celje PL v derbiju lige NLB. Se bo končnica zaostrila?
Fotografija: Žarko Pejović bo eden od adutov Gorenja proti Celju. Velenjčani so v ligi SEHA izgubili oba derbija, a od zadnjega je minilo skoraj pol leta. Foto SEHA
Odpri galerijo
Žarko Pejović bo eden od adutov Gorenja proti Celju. Velenjčani so v ligi SEHA izgubili oba derbija, a od zadnjega je minilo skoraj pol leta. Foto SEHA

Klemen Luzar je preporodil rokometaše Gorenja in po dveh zmagah v končnici lige NLB je pred njim največji izziv. Ob 18.30 bo v Rdeči dvorani gostoval večni tekmec Celje Pivovarna Laško. Lahko Celjan na velenjski klopi stori, kar ni uspelo petim predhodnikom – premaga Velenjčana na celjski klopi Branka Tamšeta?
 

Sezona splavala po Paki


Celjani suvereno plujejo proti naslovu državnega prvaka. Če bodo danes uspešni v Šaleški dolini, bodo imeli v soboto v Zlatorogu priložnost nazdraviti 22. zvezdici, ko bodo gostili Ribnico. Velenjčani, ki so končnico začeli s štirimi ničlami, so v vlogi ranjenih levov, razočarani, ker jim je sezona splavala po Paki, a želijo jo skleniti z dobrimi občutki, po njej bo ekipo zapustila kopica igralcev – Ferlin, Toskić, Potočnik, Cehte, Pejović, tudi Rok Golčar. Hkrati lovijo Ribnico na drugem mestu.



Luzar je pot začel z zmago v Kopru, kjer so nazadnje točko izgubili ranljivi Celjani, sledila je zmaga s 13 goli razlike s  Krko. Bo 34-letni Luzar, prvi na velenjski klopi, ki je mlajši od Tamšeta, uprizoril »hat-trick«? »Takšen je načrt. Vendar ne bi govoril o mojem uspehu ali neuspehu, ker sem samo del ekipe. Pomagam fantom, na koncu pa so oni tisti, ki na igrišču stvari izpeljejo v eno ali drugo smer. Če zmagamo, zmagamo vsi, če izgubimo, izgubimo vsi,« se noče izpostavljati Luzar, čigar peterica predhodnikov je neuspešno napadala celjsko trdnjavo.

Ivan Vajdl je sicer na dveh tekmah ugnal Celje, a je bil tedaj na klopi še Vladan Matić, proti Tamšetu pa si je tako kot Gregor Cvijić, Marko Šibila, Borut Plaskan in nazadnje Željko Babić polomil kopje. »Prej ali slej bo zgodilo, da bo Celje padlo. Mi bomo storili vse, da bi bilo to že danes, ampak s tem nisem obremenjen, ne ukvarjam se s svojimi predhodniki in njihovimi porazi,« zgodovina ne zanima Luzarja, tudi trenerja velenjskih mladincev.

Zadnjih pet trenerjev Gorenja ni vpisalo zmage proti Celju. 
Zadnjih pet trenerjev Gorenja ni vpisalo zmage proti Celju. 

 

Ducat reprezentantov


Slovenska liga ni tako močna, kot je bila še pred leti, vendar je končnica razkrila, da so razlike med šesterico majhne, kar je argument v prid tistih, ki pravijo, da bi morala člana lige SEHA, Celje in Gorenje, ves čas igrati tudi v 1. SRL, o čemer bo kmalu odločalo združenje prvoligašev. Če bi upoštevali zgolj točke iz končnice bi bil vrstni red takšen: Celje 10, Koper in Ribnica po 8, Krka 6, Gorenje in Loka po 4.

Dvoboj bo prinesel najboljše, kar premore naš klubski rokomet. Ne nazadnje bo nastopilo ducat slovenskih reprezentantov, po šest na vsaki strani (Medved, Cehte, Ferlin, Grebenc, Potočnik, Verdinek; Lesjak, Malus, Suholežnik, Kodrin, Mačkovšek, Mlakar), pa še nekaj legionarjev (Toskić, Pejović, Haseljić; Dušebajev, Anić, Vujović).

Dobro je, da bodo vsi omenjeni nared. »Načeloma smo vsi pripravljeni, tudi Klemen Ferlin (bodoči član Celja, op. p.) bo stopil med vratnici, če bo treba,« je zadovoljen Luzar, ki je ubral drugačno strategijo kot pred njim koprski trener Veselin Vujović, ki se je pred tekmo s Celjem postavil v vlogo avtsajderja: »Celjanom ne bi prepustil vloge favorita in tudi nam je ne bi pripisal, ker to je derbi, ki ima svoje zakonitosti, odločala bo dnevna forma, navdih. Naj bo dvorana polna in naj zmaga rokomet.«

Komentarji: