SP v rokometu: druga zaporedna zmaga Slovenije

Slovenska rokometna reprezentanca je na drugi tekmi svetovnega prvenstva premagala Južno Korejo (34:27).

Objavljeno
14. januar 2013 14.09
Posodobljeno
14. januar 2013 14.30
HANDBALL-WC2013-MEN-SKO-SLO
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Zaragoza - Člani slovenske rokometne reprezentance so na današnji drugi tekmi svetovnega prvenstva ugnali Južno Korejo (34:27) in vknjižili še drugo zaporedno zmago, za katero pa so se morali pošteno potruditi.

Slovenci so tekmo začeli odlično in v prvih desetih minutah svojo mrežo ohranili nedotaknjeno (6:0), a nato so sledile krizne minute, ki so jih Južnokorejci dobro izkoristili in se do konca prvega polčasa približali le na gol (13:14). Slovenski rokometaši so nato šele v zaključku dvoboja strli njihov odpor, za kar sta bila najzaslužnejša vratar Gorazd Škof (20 obramb) in Dragan Gajić z enajstimi goli. Slovenska reprezentanca ne bo imela veliko časa za počitek, saj se bo že jutri pomerila z močno Poljsko.

Slovenska mreža mirovala deset minut

Slovenija je tekmo začela odločno. V obrambi je blestel Gorazd Škof, ki je v prvih petih minutah ubranil tri strele, v napadu pa se je na svoji prvi tekmi tega SP izkazal Dragan Gajić, ki je dosegel tri izmed prvih štirih golov reprezentance (4:0). Korejski selektor Lee Sang-Sup je tako že v šesti minuti zahteval prvo minto odmora, ki pa njegovim varovancem ni kaj prida pomagala, saj tudi po desetih minutah niso premagali Gorazda Škofa (0:6).

Slovenci so do enajste minute popolnoma nadzorovali potek tekme (7:1), nato pa je dveh minutah ostala brez izključenih Jureta Dolenca in Mihe Žvižeja, kar so azijski prvaki dobro izkoristili in se z delnim izidom 4:0 približali le na dva gola (5:7).

Varovanci Borisa Deniča so po povratku Korejcev zašli v manjšo krizo in kljub razpoloženemu vratarju Škofu, ki je v 22. minutah ubranil polovico vseh strelov na svoj gol (9/18), izgubili skoraj vso prednost (10:11), tako da je slovenski selektor vzel minuto odmora. Slovenska reprezentanca je tudi po povratku na igrišče nadaljevala z neprepričljivo igro, tako da je prvi polčas zaključila z minimalno prednostjo 14:13. V prvih tridesetih minutah sta pri Slovencih blestela Gorazd Škof z enajstimi obrambami in Dragan Gajić s sedmimi goli, pri Južni Koreji pa se je s petimi goli izkazal Se-Ho Kim.

Korejci grozili vse do konca

Slovenska reprezentanca je na začetku drugega polčasa nadaljevala z igro iz prvega, saj se ji nikakor ni uspelo odcepiti od Južne Koreje, ki je imela nekaj priložnosti za prvo vodstvo na tekmi (16:16, 17:17), a je bila v zaključku premalo natančna. Sledile so minute Slovenije, pri kateri je v ospredje stopil Luka Žvižej in s tremi zaporednimi goli svoji reprezentanci zagotovil vidnejšo prednost (23:19). Slovenci so nato v zadnjih minutah z moštveno predstavo poskrbeli za miren zaključek tekme. Najprej je dva gola prispeval Luka Dolenec, nato je dva dosegel Borut Mačkovšek, svoje pa je dodal izjemni še Škof, ki je v 56. minuti pri rezultatu 30:25 ubranil že sedemnajsti strel Južnokorejcev. Končni izid tekme je bil 34:27 v prid Slovenije, ki se je morala za zmago pošteno potruditi. Njen prvi strelec je bil Dragan Gajić z enajstimi goli, Škot pa je ubranil dvajset strelov.

Denič: V drugem polčasu smo igrali kot ekipa

Slovenski selektor Boris Denič je bil po tekmi zelo zadovoljen z izjemnim začetkom svojih varovancev, ki so v zaključku stvari postavili na svoje mesto.

»Tekmo smo odprli sanjsko, iluzorno pa je bilo pričakovati, da bomo tako tudi nadaljevali. Začetno vodstvo s 6:0 nas je malce uspavalo, ob tem pa tudi ni bilo pravi pokazatelj kakovosti Južne Koreje. V nadaljevanju smo naredili nekaj tehničnih napak in izgubili zbranost ter nadzor nad tekmo. Prišli smo v zanimivo situacijo, saj smo bili v vodstvu, a smo se lovili z našo igro. V drugem polčasu smo zadeve umestili na pravo mesto, ponovno smo postali ekipa in ugnali Korejce, ki so zares hitri. Mi smo hitri, oni pa so ekstremno hitri,« je o nasprotnikih povedal Denič, čigar ekipo že jutri čaka dvoboj s Poljaki.

Drugo kolo skupine C

Južna Koreja - Slovenija 27:34 (13:14)

Belorusija - Srbija -:- (13:20)

Saudska Arabija - Poljska (20.15)

 

Lestvica

1. Slovenija 2 2 0 0 66:49 4 točke

2. Srbija 1 1 0 0 31:22 2

3. Poljska 1 1 0 0 24:22 2

4. Belorusija 1 0 0 1 22:24 0

5. Saudska Arabija 1 0 0 1 22:32 0

6. Južna Koreja 2 0 0 2 49:65 0