SP v rokometu: Katar z igralci z vseh vetrov premočen za Brazilce

Glavni junak uvodne zmage gostiteljev turnirja nad Brazilijo (28:23) je bil vratar Danijel Šarić s kar 21 posredovanji.

Objavljeno
15. januar 2015 21.47
HANDBALL-WC-2015-QAT-BRA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Doha - Začelo se je! Otvoritvena tekma moškega svetovnega prvenstva v rokometu je kajpak pripadla gostiteljem Katarcem, ki so se v skupini A, v kateri nastopa tudi Slovenija, uvodoma pomerili z Brazilijo. Dvoboj se je razpletel po željah domačih privržencev, saj so izbranci selektorja Valera Rivere, ki je pred dvema letoma na svetovni tron posadil Špance, zmagala z 28:23 (15:12). Četo Borisa Deniča prvi obračun čaka jutri, ob 15. uri se bodo udarili s Čilom.

Da Katarci mislijo resno, so dokazali z angažmajem številnih rokometašev z vseh koncev stare celine, ki so jim podelili državljanstva in jih vpoklicali v reprezentanco, na klop pa posadili enega najbolj vročih strokovnjakov na svetu. Tako je v katarski ekipi kar sedem naturaliziranih igralcev, med njimi sta se tokrat najbolj izkazala vratar iz BiH Danijel Šarić, ki je zbral kar 21 obramb, in Črnogorec Žarko Marković, ki je bil s šestimi goli prvi strelec ekipe (skupaj z Mahmoudom Hassabom Allo). Gostitelji so z delnim izidom 4:0 v štirinajsti minuti ušli z 8:4, večino prednosti obdržali do glavnega odmora, v nadaljevanju pa nadzirali stanje na parketu. Niso pa blesteli z igro, kar je spodbuden podatek za Deniča, saj se bodo njegovi fantje s Katarci pomerili že v ponedeljek.

Pred tekmo pa so prireditelji poskrbeli za skoraj enourno navdušenje približno 14.000 gledalcev v večnamenski dvorani Lusail s slovesnim odprtjem prvenstva, na katerem so prikazali državo gostiteljico kot tradicionalno, a zelo sodobno deželo. Uradno je prvenstvo odprl šejk Tamim bin Hamad al Thania, udeležil pa se ga je tudi predsednik Slovenije Borut Pahor. Odprtje so kronali z veličastnim ognjemetom, himno z naslovom Live It pa je v družbi pevk in pevcev iz 24 držav izvedla tudi Alya.