SP v rokometu: Slovenija z odličnim drugim polčasom do novih točk

Slovenska rokometna reprezentanca je na četrti tekmi SP premagala Belorusijo (27:26).

Objavljeno
17. januar 2013 14.11
Posodobljeno
17. januar 2013 14.30
HANDBALL-WC2013-MEN-SLO-BLR
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Zaragoza - Slovenski rokometaši so se na četrti tekmi svetovnega prvenstva zoperstavili Belorusom in jih premagali s 27:26.

Slovenci so v prvem polčasu prikazali neprepričljivo igro in si do polčasa priigrali pet golov zaostanka (12:15), ki so jih nato v drugem polčasu nadoknadili in v zaključku ubranili napad Belorusov za izenačenje. Pri teh je blestel nekdanji slovenski reprezentant Sergej Rutenka z devetimi goli, pri Sloveniji pa je bil najučinkovitejši Dragan Gajić (8).

Slovenijo v prvem delu čaka še en dvoboj: v soboto, 19. januarja, se bo pomerila s Srbijo, tekma, ki se bo pričela ob 20.15., bo odločala o prvem mestu v skupini.

Rutenka polnil slovensko mrežo

Prvi napad na dvoboju so imeli Belorusi, ki so, upoštevajoč prekrške Slovenije, skoraj minuto in pol ogrožali vrata Gorazda Škofa, ki ga je nato premagal Dimitrij Nikulenkau. Slovenci so svoj prvi napad zaključili že po nekaj sekundah, ko je s krila zadel Dragan Gajić, ki je bil v četrti minuti uspešen tudi za prvo vodstvo slovenske reprezentance (2:1).

Ta bi v deveti minuti lahko povedla z dvema goloma razlike, a je Luka Žvižej iz protinapada zgrešil nemogoče, Belorusi pa so to kaznovali z dvema uspešnima protinapadoma in izid obrnili sebi v prid (4:3). Belorusi so v prvih minutah igrali z obrambno postavitvijo 6-0, ki je Slovencem povzročala številne preglavice. Tako sta Borut Mačkovšek in Luka Dolenec zapravila vsak po eno priložnost za gol, Belorusi pa so to kaznovali z golom Sergeja Rutenke in Dimitrija Nikulenkauja in povedli za tri (6:3), zato je slovenski selektor Boris Denič vzel minuto odmora.

Belorusi so v 17. minuti pri izidu 9:6 ostali brez kaznovanega Aleksandra Tsitova, a slovenski rokometaši tega niso znali izkoristiti. V prvem napadu je Luka Žvižej prestopil pri poskusu »zepelina«, žogo so izgubili tudi v drugem, kar je z igralcem manj kaznoval Nikulenkau.

Slovenska reprezentanca je bila večji del prvega polčasa v podrejenem položaj, po sedmem golu Sergeja Rutenke v 27. minuti pa je zaostajala že za pet, takšna razlika je bila tudi ob polčasu (12:17). V prvih tridesetih minutah je bil pri Slovencih najučinkovitejši Dragn Gajić s štirimi goli, pri Belorusih pa jih je Sergej Rutenka dosegel sedem.

Slovenci v drugi polčas s 4:0

Varovanci Borisa Deniča so drugi polčas začeli dobro in v štirih minutah svojo mrežo ohranili nedotaknjeno, sami pa so dosegli štiri gole in se povsem približali nasprotnikom (16:17). Slovenci so dolgo časa lovili belorusko reprezentanco, v 42. minuti izenačili na 21:21, dve minuti kasneje pa povedli šele tretjič na tekmi (22:21).

Slovenci so nato začeli prevzemati pobudo na igrišču in si v 45. minuti priborili dva gola prednosti, ki pa ju s številnimi izgubljenimi žogami - v 48. minuti je bilo teh že dvanajst -, do 53. minuti že zapravili. Takrat je Ivan Brouka s svojim prvim golom zadel za novo belorusko vodstvo (25:24), Denič pa je zahteval nov posvet s svojimi varovanci.

Ta ni imel želenega učinka, saj je Uroš Zorman v prvem napadu izgubil žogo, v drugem pa je bil neuspešen Sebastian Skube. Na srečo je oba napada Belorusov ustavil vratar Goraz Škof, nato pa je sledil gol Jureta Dolenca za novo izenačenje (25:25).

Dobra igra z igralcem manj

Slovenija je zadnje štiri minute začela z igralcem manj, saj je bil izključen Uroš Bundalo, a so se njegovi soigralci dobro borili ob njegovi odsotnosti in z golom Uroša Zormana ostali v igri za zmago (26:26). Možnosti slovenskih rokometašev so se nato občutno povečale, saj je bil v. 60. minuti izključen Sergej Rutenka, s sedmih metrov pa je bil natančen Dragan Gajić (27:26). Belorusi so v zadnjem napadu poskušali tudi brez vratarja, a niso bili uspešni, tako da je Slovenija zmagala še četrtič na prvenstvu.

Denič: Najpomembneje je to, da smo osvojili novi točki

Selektor slovenske reprezentance Boris Denič ni bil povsem zadovoljen z igro svojih varovancev, a je na koncu dejal, da sta važni le novi točki.

»Na današnji tekmi se je videlo, da nam je tekma s Poljsko vzela veliko moči. Regeneracija je uspela do neke mere, a ne tako, kot smo si želeli. Na tekmi z Belorusijo smo ponovno izgubili veliko energije. V prvem polčasu nismo bili pravi. V drugi polovici tekme smo določene stvari spremenili, v obrambi 6-0 smo napravili nekaj izmenjav. Gabra smo postavili na trojko, da je zaustavil Rutenko, ob tem pa ga menjali, da je bil čim bolj spočit, Mačkovška pa na položaj štiri. Ta korekcija nam je v celoti uspela, tudi nekatere druge. Na današnji tekmi resda nismo zapustili najlepšega umetniškega vtisa, a najbolj pomembno je, da smo osvojili dve točki in igralcem za to tudi čestitam.«

Pari četrtega kola skupine C

Slovenija - Belorusija 27:26 (12:17)

(Gajić 8; Rutenka 9)

Saudska Arabija - Južna Koreja 24:22 (11:13)

(Alobaidi 5; Hyo-Won 6)

Poljska - Srbija 25:24 (11:13)

(Jurecki 7; Ilić 9)

 

Lestvica:

1. Slovenija 4 4 0 0 118:99 8 točk

2. Srbija 4 3 0 1 119:95 6

3. Poljska 4 3 0 1 101:85 6

4. Belorusija 4 1 0 3 102:105 2

5. Savdska Arabija 4 1 0 3 80:112 2

6. Južna Koreja 4 0 0 4 91:115 0