SP v rokometu: Slovenija po dramatičnem finišu le do tretje zmage

Slovenski rokometaši so bili na tretji tekmi boljši od Poljske (25:24) in napravili velik korak naprej proti osmini finala.

Objavljeno
15. januar 2013 14.35
Posodobljeno
15. januar 2013 19.15
HANDBALL-WC2013-MEN-SLO-KSA
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Zaragoza - Po uvodnih zmagah nad Savdsko Arabijo in Južno Korejo, ki sta bila resnici na ljubo lahek zalogaj, je bil v tretjem kolu svetovnega prvenstva pred slovenskimi rokometaši prvi resen izziv, saj so se udarili z Poljaki. Po slabšem prvem polčasu, so se varovanci Borisa Deniča v drugem delu tekme vendarle razigrali in po tesni končnici prišli do zmage s 25:24 ter tako stopili še korak bližje preboju v osmino finala.

Slovenija bo v prvem delu sklepnega turnirja v Zaragozi odigrala še dve tekmi: po dnevu počitka se bodo v četrtek, 17. januarja, pomerili z Belorusijo (15.45), v soboto, 19. januarja, pa še s Srbi (20.15).

Odigrana sta tudi že preostali tekmi v skupini C - Belorusija je prišla do zmage nad Južno Korejo in vknjižila prvi točki, medtem ko so Srbi zanesljivo odpravili Savdsko Arabijo. Varovanci Veselina Vukovića so si tako že zagotovili mesto v polfinalu, v nadaljevanju turnirja pa jih čakata še obračuna s Poljsko in Slovenijo.

Poljaki vseskozi držali prednost +2

V uvodnih petih minutah sta bili obe reprezentanci izenačeni, Slovenci so imeli ob tem kar nekaj sreče, saj so Poljaki v dveh minutah zadeli tudi dve vratnici. Razigran je bil Michal Jurecki, ki je v prvih petih minutah dvakrat zatresel slovensko mrežo (2:2). V osmi minuti so imeli poljski tekmeci prvo priložnost, da pobegnejo na +2, toda Gorazd Škof je ubranil sedemmetrovko (3:4).

Toda Poljaki so bili še naprej nekoliko bolj nevarni in po nekaj minutah vendarle prišli do prednosti dveh golov (5:7). V 17. minuti se je izkazal še Primož Prošt, ki je zamenjal Škofa in z odlično obrambo prekinil protinapad tekmecev ter Slovenijo obdržal pri minimalnem zaostanku (7:9). Sledila je zanesljivo izvedena sedemmetrovka Jureta Dolenca.

V strelskem mrku Slovencev blestel Prošt

V 21. minuti je prišlo do prve izključitve na slovenski strani (Miha Žvižej). Poljaki so po številnih protinapadih še naprej držali prednost dveh golov, pri Sloveniji je bil najbolj razigran Borut Mačkovšek (3 goli), toda na nasprotni strani se ni ustavil Jurecki - po njegovem petem golu so vodili v 22. minuti povedli s 9:12.

Slovenski strelski mrk je trajal več kot šest minut, a je k sreči v vratih blestel Prošt, Poljaki so v 25. minuti povedli že za +4 (9:13). V 27. minuti je Jure Dolenec s svojim tretjim golom prekinil strelski post.

Poljaki v 12. minutah zabili le en gol

Slovenci so drugi del začeli odlično, hitro zabili tri gole in po dobrih treh minutah igre ujeli Poljake (14:14), gol za izenačenje je prispeval Dragan Gajić. Po minuti odmora na zahtevo poljskega selektorja so varovanci Borisa Deniča po novi obrambi Prošta prišli do prvega vodstva (15:14).

Po novem golu Mačkovška in novi obrambi Prošta so Slovenci vodili z dvema goloma prednosti, v 37. minuti pa je prišlo še do druge izključitve na slovenski strani. Težave Poljakov v napadu so se nadaljevale, v 12. minutah igre so namreč dosegli en sam gol (!), delni izid je bil kar 8:1 v korist Slovenije.

Izključitev igralca le podžgala Poljake

Sredi drugega polčasa so slovenski rokometaši vodili z 19:16, še naprej je bila neustavljiva naveza Dolenec - Mačkovšek. Poljaki so v nadaljevanju vendarle znižali zaostanek, v 41. minuti so kljub igralcu manj prišli le na -1.

Štiri minute kasneje je bil izključen Robert Orzechowski, kar je očitno le še dodatno motiviralo Poljake. V naslednjih minutah so namreč uspeli izničiti dokaj visoko vodstvo Slovencev (+4), toda spet jim je z golom odgovoril tokrat izjemni Mačkovšek.

Minuto in pol pred koncem je veliko obrambo prispeval Prošt, Uroš Zorman pa je na nasprotni strani zadel za 25:23. Čeprav so Poljaki v zadnjih sekundah skušali storiti vse, da bi srečanje spreobrnili sebi v prid, so se zmage veselili Slovenci.

Skupina C (Zaragoza), 3. kolo

Južna Koreja - Belorusija 20:26 (10:12)

Srbija - Savdska Arabija 30:20 (12:10)

Slovenija - Poljska 25:24 (11:14)

Vrstni red: Srbija in Slovenija po 6, Poljska 4, Belorusija 2, Južna Koreja in Savdska Arabija brez točk.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Skupina A (Granollers), 3. kolo

Tunizija - Črna gora 27:25 (11:11)

Nemčija - Argentina 31:27 (17:13)

Francija - Brazilija 27:22 (12:5)

Vrstni red: Francija 6, Nemčija in Tunizija po 4, Tunizija, Argentina 2, Črna gora brez točk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Skupina B (Sevilla), 3. kolo

Katar - Rusija 22:29 (13:16)

Makedonija - Islandija 19:23 (10:10)

Danska - Čile 43:24 (17:13)

Vrstni red: Danska 6, Rusija, Makedonija in Islandija po 4, Katar in Čile brez točk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Skupina D (Madrid), 3. kolo

Alžirija - Egipt 24:24 (12:16)

Španija - Avstralija 51:11 (24:6)

Hrvaška - Madžarska 30:21 (15:11)

Vrstni red: Hrvaška in Španija po 6, Madžarska 4, Egipt in Alžirija 1,Avstralija brez točk.