SP v rokometu: zgodovinska uvrstitev Slovenije v polfinale

Slovenska rokometna reprezentanca je v četrtfinalu SP premagala Rusijo (28:27).

Objavljeno
23. januar 2013 15.32
Posodobljeno
23. januar 2013 16.30
HANDBALL-WC2013-MEN-RUS-SLO
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Barcelona - Slovenska rokometna reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Španiji nadaljuje z odličnimi predstavami, saj je dobila tudi sedmo zaporedno tekmo in zmagi nad Rusijo (28:27) poskrbela za zgodovinsko uvrstitev v polfinale.

Slovenski rokometaši so v prvem polčasu prikazali nekoliko slabšo igro in v 14. minuti zaostajali za pet (14:19), a je rezultat še pred odhodom v slačilnici obrnila sebi v prid, za kar je bil najzaslužnejši vratar Primož Prošt. Varovanci Borisa Deniča so v nadaljevanju povedli za štiri, a so borbeni Rusi ohranjali stik z njimi ter se jim v zadnji minuti približali le na gol, vendar je njihove upe razblinil Sebastian Skube, ki je zadel z igralcem manj.

Najboljša strelca slovenske reprezentance sta bila Uroš Zorman in Luka Žvižej s petimi goli, pri Rusih pa jih je največ dosegel Dibirov (6).

Slovenija se bo v polfinalu pomerila z gostiteljico Španijo, ki je danes premagala Nemčijo, tekma pa bo na sporedu ob 19. uri v Barceloni.

Prošt začel povratek Slovenije

Slovenija je dvoboj začela z Gorazdom Škofom, Urošem Zorman, Borutom Mačkovškom, Juretom Dolencem, Matejem Gabrom, Gašperjem Margučem in Luko Žvižejem. Uvodne minute dvoboja so bile v znamenju ruskih rokometašev, ki so po vodstvu z 1:0 v 3. minuti ostali brez dveh izključenih igralcev, Alekseja Rastvortseva in Sergeja Gorboka, kar pa Slovenci niso izkoristili. Uroš Zorman je sicer izenačil na 1:1, vendar je nato z desnega krila zgrešil Gašper Marguč, na drugi strani pa je Pavel Atman z igralcem manj zadel za 2:1.

Slovenska reprezentanca je imela v prvi polovici prvega polčasa obilo težav v napadu, kjer so do 13. minute zadeli tudi tri vratnice, kar so Rusi znali kaznovati in v osmi minuti povedli za tri, v trinajsti minuti pa tudi za štiri (8:4). Sledila je minuta odmora na zahtevo slovenskega selektorja Borisa Deniča, med katero je prišlo do poteze, ki je imela močan vpliv na preostanek prvega polčasa.

Denič je zaradi neučinkovite igre vratarja Gorazda Škofa zamenjal s Primožem Proštem, ki je sicer prejel gol za najvišje vodstvo ruske reprezentance (4:9), a se je nato v nadaljevanju več kot odkupil za ponujeno priložnost. Drugi slovenski vratar je do 21. minute ubranil tri ruske strele, s čimer je imel pomembno vlogo pri povratku slovenske reprezentance, ki je v 21. minuti po golu Marguča izenačila na 11:11.

Varovanci Borisa Deniča so nato stopnjevali svojo igro in po 28. minutah tudi prvič prešli v vodstvo (13:12), ki so ga s pomočjo razpoloženega Prošta ohranili do konca prvega polčasa. Slovenski vratar je ob rezultatu 13:13 ubranil strel Sergeja Gorboka, po golu Luke Žvižeja pa je bil ob izteku tridesete minute s peto minuto kos tudi poskusu Dimitrija Žitnikova (14:13).

Izključitev Gorboka in Čipurina

Slovenija je drugi polčas začela odlično, saj je Jure Dolenec v prvi minuti izsilil sedemmetrovko, ki jo je Luka Žvižej pretvoril v svoj peti gol na tekmi (15:13). Ista igralca sta bila v glavni vlogi tudi tri minute kasneje, ko je Dolenec svoji reprezentanci priboril sedmo sedemmetrovko in hkrati poskrbel za izključitev Timurja Dibirova, a je nato ruski vratar Igor Levšin ubranil strel Luke Žvižeja, Sergej Šelmenko pa je z igralcem manj izenačil na 16:16.

Rusi so šli nato še korak dlje in z golom Šiškareva in Čipurina povedli z 18:17, a so Slovenci nemudoma odgovorili in prek Nenada Bilbije, ki ga je ob golu v obraz udaril Sergej Garboki in si za to prislužil neposredno izključitev. Potek tekme se je nato povsem nagnil na stran slovenske reprezentance, ki si je v 43. minuti priborila tri gole prednosti (21:18), nato pa so njeni nasprotniki prejeli nov udarec. Mihail Čipurin si je namreč prislužil tretjo izključitev, tako da je moral tudi on predčasno končati dvoboj, Slovenci pa so odgovorili z golom Marguča za 22:18. Čeprav so Rusi ostali še brez drugega igralca, pa se niso predali in so se z borbeno igro nasprotnikom približali le na dva gola (21:23), tako da je nezadovoljni slovenski selektor Boris Denič zahteval novo minuto odmora.

Ruski poskrbeli za napeto končnico

Slovenski rokometaši  so imeli pred zadnjimi desetimi minutami dvoboja tri gole prednosti (25:22), ki pa so jih Rusi v naslednih treh minutah skoraj izničili. Naprej si je v slovenski reprezentani Uroš Zorman prislužil dvominutno kazen, kar so nasprotniki izkoristili z golom Dibirova in Evdokimova. Ruski rokometaši bi v 53. minuti lahko tudi izenačili, a je Šiškarov zadel le vratnico.

»Zbornaji komandi« se je nemudoma maščevala zapravljena priložnost, saj sta bila na drugi strani kaznovana kar dva njena rokometaša, Atman in Rastvortsev, kar je vnovčil Dolenec in zadel za 25:23. Slovenci so imeli vse stvari v svojih rokah, a se ruski rokometaši niso predali in tudi po izključitvi tretjega člana, Egorja Evdokimova, poskrbeli za infakrtno končnico. Zasluge za to je imel tudi Jure Dolenec, ki si je v 59. minuti prislužil dvominutno kazen, po kateri je Timur Dibirov zadel za 26:27, a je upe ruske reprezentance razblilnil Sebastian Skube, ki je Sloveniji z igralcem manj priboril dva gola prednosti. Rusi so sicer znižali pred Šelmenka, a tekmo je dobila slovenska reprezentanca, ki se bo v polfinalu srečala s Španijo.

Denič: Rusijo bi premagali tudi jutri in pojutrišnjem

Slovenski selektor Boris Denič je po dvoboju pohvalil sodnike tekme, ki so ustrezno kaznovali pregrobo igro ruske reprezentance.

»Nismo blesteli, nismo pustili najlepšega umetniškega vtisa, v polfinale pa smo se uvrstili z velikim garanjem. Mi smo boljša ekipa od Rusije, premagali bi jo jutri in pojutrišnjem. Na tekmi ni bil problem rokometno znanje ruskih igralcev, temveč njihova telesna moč. To je bil boksarski meč, ne pa rokometna tekma. Oni so nas hoteli pretepsti in hvala sodnikoma, da so zaščitili igralce in šport. Kar Rusi počnejo na igrišču, spada v neko drugo športno disciplino, denimo rokoborbo grško-rimskega sloga,« je dejal Denič.

Izidi četrtfinalnih obračunov

Slovenija - Rusija 28:27 (14:13)

(Zorma in L. Žvižej 5; Dibirov 6)

Nemčija - Španija 24:28 (14:12)

(Christophersen 6; Aguinagalde 7)

Danska - Madžarska 28:26 (18:11)

(Lindberg 10; Nagy 8)

Francija - Hrvaška 23:30 (12:13)

(Sorhaindo 5; Duvnjak 9)