SP v rokometu: Slovenci z zrelo igro poslali domov Makedonce

Slovenski rokometaši so v osmini finala premagali Makedonijo z rezultatom 30:28 in se uvrstili v četrtfinale.

Objavljeno
25. januar 2015 14.11
Posodobljeno
25. januar 2015 15.00
HANDBALL-WC-2015-SLO-MKD
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Doha - Slovenski rokometaši so odigrali dobro, ko je bilo to najbolj pomembno. V osmini finala svetovnega prvenstva, kjer je za varovance Borisa Deniča štela le zmaga, so premagali Makedonijo s 30:28 in se uvrstili med najboljših osem reprezentanc na svetu. Tam bodo počakali na zmagovalca jutrišnjega dvoboja med Argentino in Francijo.

Po zelo izenačenem prvem polčasu, v katerem je tempo kljub temu narekovala slovenska zasedba, so ti v nadaljevanju še nekoliko dodali svoji predstavi in vodstva, četudi minimalnega, niso več izpustili iz rok. Če je v prvem polčasu slovensko igro pokonci držal Sebastian Skube, ki je v tem delu igre dosegel vseh svojih pet golov, so v nadaljevanju blesteli Dragan Gajić, Gorazd Škof in Jure Natek. Prvi je do konca tekme zbral devet golov in bil vnovič najboljši strelec tekme, Natek je tri od svojih štirih golov dosegel v prelomnih trenutkih tekme, Škof pa je na koncu zaklenil svoja vrata in bil proglašen tudi za igralca tekme.

Na drugi strani sta se porazu najbolj upirala Goce Georgievski in Kiril Lazarov s po sedmimi goli, medtem ko se Renato Vugrinec ob zelo omejeni minutaži ni vpisal med strelce.

Slovencem je zmaga poleg napredovanja v četrtfinale svetovnega prvenstva odprla tudi vrata kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre prihodnje leto v Rio de Janeiru.

                  Dragan Gajić je bil zopet najbojši strelec Slovenije. Foto: AFP

 

Prvi polčas

Uvodne minute tekme niso dale odgovora, katera izmed reprezentanc je danes bolj razpoložena. Slovenci in Makedonci so bili v prvih desetih minutah bolj ali manj izenačeni, nobena izmed ekip pa si ni uspela priigrati več kot gola prednosti. Pri izidu 5:4 za Slovenijo sta po dva zadetka dosegla Jure Dolenec ter povratnik po poškodbi Klemen Cehte, ki je obakrat zadel po strelu od daleč.

Na drugi strani je odgovarjal kdo drug kot Kiril Lazarov, ki je do polovice prvega polčasa zadel trikrat. Kljub temu so imeli Slovenci vseskozi rahlo pobudo, a si česa več od minimalne prednosti niso znali ustvariti. Šele v 21. minuti si je ena od reprezentanc vendarle priigrala dva zadetka prednosti - po nizkem strelu Sebastiana Skubeta je z 11:9 vodila Slovenija. Namesto, da bi Slovenci v naslednjih minutah pobegnili na še višjo prednost, so se Makedonci vrnili v igro ter v 26. minuti izenačili na 13:13. Po že drugi ubranjeni sedemmetrovki Škofa, je odbito žogo v mrežo pospravil Goce Georgievski. Izenačeno je bilo tudi pred zadnjim slovenskim napadom v prvem polčasu, ki ga je izkoristil Skube in s pravim projektilom postavil izid prvega polčasa 16:15 za Slovenijo.

Prav Dolenjec v slovenskem dresu je bil strelsko najbolj razpoložen igralec v prvem polčasu, dosegel je pet zadetkov. Na drugi strani je Lazarov zadel štirikrat, Dejan Manaskov pa trikrat. Gorazd Škof je zbral 5 obramb, od tega je ubranil dve sedemmetrovki.

Drugi polčas

S svojim četrtim zadetkom na današnji tekmi je drugi polčas odprl levoroki Dolenec in Sloveniji znova prinesel dva gola prednosti (17:15). Rezultatsko ravnotežje pa sta na drugi strani vzpostavila Georgievski in Stojanče Stojilov, ki sta izid izenačila na 17:17. Sledila sta dva uspešna zaključka slovenskega ostrostrelca Dragana Gajića in vodstvo modro-zelenih je bilo spet občutnejše (19:17).

Po grobem prekršku organizatorja igre Makedoncev Filipa Mirkulovskega nad Urošem Zormanom v 36. minuti tekme je 31-letnik dobil rdeči karton in naredil slovenski ekipi lepo uslugo. Po novem, že petem, zadetku Gajića je Slovenija v 38. minuti ob igri z igralcem več vodila z 21:18, kar je bila najvišja prednost na tekmi. Makedonci so se po lepem zadetku desnokrilnega rokometaša Georgievskega približali le na gol zaostanka, a mu je na drugi strani nemudoma odgovoril v drugem delu razpoloženi Gajić. Oba levoroka strelca sta v nadaljevanju domala sama držala svoji ekipi pokonci ter kmalu prevzela vodstvo tudi na listi najboljših strelcev.

Gajić je s svojim osmim zadetkom Slovence zopet popeljal na varne tri gole prednosti, dobrih petnajst minut pred koncem tekme je bilo 24:21, minuto kasneje pa po novi uspešno realizirani sedemmetrovki Celjana 25:22. Prednost Slovencev se v naslednjih minutah ni pretirano topila, za kar je bil zaslužen tudi Škof, ki je v drugem polčasu ubranil nekaj težkih strelov. Marko Bezjak je na drugi strani v 51. minuti zadel za najvišjo prednost na tekmi - 27:23.

A Makedonci se nikakor niso želeli vdati. Po golu Manaskova so v 53. minuti spet zaostajali zgolj za dva gola, a je za 28:25 kmalu zadel Natek. Ista igralca sta v naslednjih dveh napadih vajo ponovila še enkrat. Štiri minute in pol pred koncem je bil sam pred Škofom Georgievski, ki je imel priložnost znižati le na gol zaostanka. No, Makedonca je zaustavila vratnica in Slovenci so lažje dihali.

Naziv junaka tekme se je po tretjem zaporednem zadetku obetal Natku, ki je Slovence zopet popeljal na tri gole prednosti. Isti igralec je bil ob naslednji obrambni akciji na žalost izključen, a so Deničevi varovanci (tudi) z nekaj sreče ostali pri prednosti dveh golov. Dobro minuto pred koncem je z novo odlično obrambo svoje dodal še Škof in zmaga je bila blizu.

Semafor se je na koncu zaustavil pri 30:28 za Slovence, pri katerih je bil z 9 goli najučinkovitejši Gajić, po petkrat sta zadela Dolenec in Skube. Na drugi strani sta po sedem golov dosegla Lazarov in Georgievski.

                 Jure Dolenec je bil razpoložen predvsem v prvem polčasu. Foto: AFP

 

Svetovno prvenstvo, osmina finala

Slovenija - Makedonija 30:28 (16:15)

Avstrija - Katar 27:29 (14:13)

Hrvaška - Brazilija 26:25 (13:15)

Španija - Tunizija 28:20 (18:9)