Po pričakovanem porazu s Španijo Slovenci tretji v skupini

Rokometno SP: tudi v devetem medsebojnem obračunu s Slovenijo so se zmage veselili Španci, tokrat s 30:26.

Objavljeno
23. januar 2015 08.02
Posodobljeno
23. januar 2015 13.30
HANDBALL-WC-2015-ESP-SLO
M. Ž., J. P., Delo.si
M. Ž., J. P., Delo.si

Doha - Slovenski rokometaši so prvi del svetovnega prvenstva v Katarju zapečatili s pričakovanim porazom proti branilcem naslova Špancem, ki so bili boljši s 30:26 in tako potrdili tradicijo, saj v obračunih z našimi fanti na največjih tekmovanjih še niso izgubili. Tokrat so si vso prednost zagotovili že v prvem polčasu, v nadaljevanju pa mirno nadzirali dogajanje na parketu, igrali ravno toliko, kot je bilo potrebno, da se izbranci Borisa Deniča niso približali na manj kot dva gola zaostanka, in s še petim uspehom v Katarju podčrtali prvo mesto v skupini A.

Slovenci, ki so imeli daleč najbolj razpoloženega posameznika - Primoža Prošta - med vratnicami, so s tremi zmagami in dvema porazoma zasedli tretje mesto v skupini, tudi za Katarjem, zdaj pa jih v osmini finala čakajo bodisi Makedonci bodisi Avstrijci, ki jih medsebojni obračun danes še čaka. Selektor Denič tokrat še ni računal na pomoč Klemna Cehteta, ki se je naknadno pridružil izbrani vrsti, med Slovenci izrazitega strelca tokrat ni bilo, s po štirimi goli so se izkazali Jure Natek, Jure Dolenec, Marko Bezjak in Dragan Gajić.

POTEK PRVEGA POLČASA

Selektor Boris Denič je v primerjavi s prejšnjimi tekmami Blaža Blagotinška zamenjal z Urošem Bundalom, ki pred tem zaradi okrevanja po poškodbi na prvenstvu ni igral. Naši fantje so se skušali postaviti po robu tudi statistiki, saj so vseh osem dosedanjih medsebojnih dvobojev na velikih tekmovanjih s Španci izgubili, nazadnje v polfinalu predlanskega svetovnega prvenstva prav na španskih parketih (22:26). So pa Slovenci velike tekmece ugnali na prijateljski tekmi leta 2003 z 28:27, na sredozemskih igrah davnega leta 1997 pa izvlekli neodločen izid 27:27.

Štiri minute in pol gledalci niso videli golov na obeh straneh. Španski čuvaj mreže Gonzalo Perez de Vargas, ki si kruh služi pri Barceloni, je zbral štiri obrambe, na drugi strani je bil uspešen tudi Primož Prošt. Prvi so zadeli branilci naslova, a je že v naslednjem napadu izenačil Marko Bezjak, ki se vzpenja v formi. Španci so nato držali gol zaloge, po že šesti obrambi Vargasa pa je Cristian Ugalde povišal na 4:2 in še izsilil izključitev Miladina Kozline.

Po ogledu videoposnetka sta nemška sodnika priznala tretji gol Jureta Natka, nato pa je Prošt ubranil strel Joana Canellasa po zgrešeni sedemmetrovki. Slovenci niso znali izkoristiti napada za izenačenje, njihovo neučinkovitost je kazoval Albert Rocas. Španci bi še izdatneje ušli, če ne bi bil med slovenskimi vratnicami izjemno razpoložen Prošt, ki je nanizal že pet obramb. Tudi ko so bili izbranci selektorja Borisa Deniča, ki danes še ni tvegal z najbolj svežo močjo Klemnom Cehtetom, blizu izenačenju, jih je spodnesla dvominutna izključitev.

Po polovici prvega polčasa so Španci prviČ ušli s +3, potem ko je najstrožjo kazen realiziral Valero Rivera ml. Natek je s svojim drugim golom ublažil zaostanek, po ukradeni žogi in uspešnem protinapadu se je med strelce spet vpisal tudi Miha Žvižej. Pri 6:8 je Denič prvič posegel po minutnem odmoru, v igro pa s klopi poslal Mateja Gabra. Z novo obrambo Prošta in drugim zadetkom Bezjaka v obračunu so bili Slovenci vnovič povem blizu, zgolj en gol zadaj.

A favorizirani tekmec je bliskovito odgovoril in se v hipu spet odlepil za tri gole. Deničeva četa ni imela strelca z razdalje, je pa s krila uspešno sprožil Luka Žvižej, takoj za tem pa je prvo sedemmetrovko na tekmi izkoristil Jure Dolenec. Kljub slabšemu napadu so naši fantje ostajali v igri, reševala jih je čvrsta obramba in predvsem zelo razigrani vratar. Dve minuti pred glavnim odmorom so Španci prvič dotlej ušli za štiri gole, Vargas je ubranil dve zaporedni sedemmetrovki.

V zadnji minuti prvega polčasa je moral Prošt še enkrat na kolena (9:14), končni izid tega dela je osem sekund pred zadnjim piskom sirene postavil Gaber. Španci so si z zelo vsestransko igro zagotovili udobno zalogo pred nadaljevanjem, v slovenski vrsti pa je bilo še precej rezerv v napadu. Med strelce se dotlej ni vpisal Sebastian Skube, ki je prav danes stotič oblekel dres z državnim grbom.

POTEK DRUGEGA POLČASA

Niti pol minute drugega polčasa ni minilo, že so bili Španci spet pet golov spredaj, tretjič je bil uspešen Rivera. Na drugi strani je dva gola zapored, svoja prva na tekmi, prispeval kapetan Uroš Zorman. V vrsti selektorja Manuela Cadenasa je prav tako z dvema zadetkoma odgovoril Alex Dušebajev. Kar se mu ni posrečilo v prvem polčasu, se je Draganu Gajiću v nadaljevanju, ko je iz drugega poskusa prvič izkoristil strel s sedmih metrov. Kmalu nato je bil uspešen še iz igre ...

Akcijo je še tretjič na tekmi učinkovito zaključil Dolenec in znižal na -3, Slovenci pa bi lahko prišli še bližje, a je prvi protinapad zgrešil Miha Žvižej, nato pa še njegov brat Luka. Namesto razlike dveh golov je bilo spet +4 za Špance. Vseeno je bil naš napad uspešnejši kot v prvem polčasu, med strelce se je vpisal še Dean Bombač. Zaradi grobe igre in udarca v obraz, ki ga je utrpel ravno Bombač, je moral predčasno pod prho robustni Gedeon Guardiola.

Deničevi izbranci so nekoliko pozabili na obrambo, a bili toliko uspešnejši v napadu, kjer sta se prebudila Gajić s štirimi goli in Dolenec s tremi. V petnajstih minutah so Slovenci zadeli tolikokrat kot prej v celem prvem polčasu. A kaj, ko je bilo po drugi strani pred Proštom, ki je bil že 14-krat uspešen pri obrambah, vse preveč lukenj, da so lahko Španci rešetali našo mrežo z vseh koncev in krajev. Na drugi strani je bil čuvaj mreže Vargas že pri 16 obrambah.

Pri vodstvu s 26:23, zadnji slovenski gol je prispeval Natek, ki je sprožil v polno četrtič danes, je po minutnem odmoru posegel Manuel Cadenas. Njegovi fantje so ušli na +4, a je v velikem slogu vrnil Bezjak z dvema goloma in Slovenijo dve minuti pred koncem popeljal zgolj še do dveh zadetkov zaostanka. A natanko pol minute je bilo potrebne, pa je bila razlika spet podvojena. S še eno obrambo se je izkazal Vargas, Dušebajev je povišal na 30:25.

Gajić je v zadnji minuti še znižal na 26:30, kar je bil tudi končni izid devetega medsebojnega obračuna teh dveh tekmecev. Španci so se veselili še devete zmage, junak dvoboja pa je bil vratar Vargas s kar 17 obrambami. Slovenija, ki si je spet privoščila preveč zamujenih stoodstotnih priložnosti, je skupinski del prvenstva tako končala na tretjem mestu v skupini A s tremi zmagami in dvema porazoma, danes so bili s po štirimi zadetki najučinkovitejši Natek, Bezjak, Dolenec in Gajić, na nasprotni strani pa strelec šestih golov Rivera.

Slovenija : Španija 26:30 (10:14)

SLOVENIJA: Vid Kavtičnik 1/2, Jure Natek 4/12, Jure Dolenec 4/7, Gorazd Škof (V), David Špiler 1/3, Sebastian Skube 0/1, Primož Prošt (V, obrambe 14/44), Miha Žvižej 2/3, Luka Žvižej 2/4, Blaž Blagotinšek, Matej Gaber 1/1, Uroš Zorman 2/3, Marko Bezjak 4/6, Miladin Kozlina, Dragan Gajić 4/7, Uroš Bundalo, Dean Bombač 1/1, Klemen Cehte. Trener: Boris Denič.

ŠPANIJA: Albert Rocas 2 gola/4 streli, Jorge Maqueda 1/4, Victor Tomas 3/3, Raul Entrerrios 2/4, Jose Manuel Sierra (V, obrambe 1/1), Julen Aguinagalde 2/3, Cristian Ugalde 3/4, Juan Andreu 1/1, Jose Maria Rodriguez 1/2, Joan Canellas 1/5 (1/2), Viran Morros de Argila, Antonio Jesus Garcia 3/6, Valero Rivera 6/6 (2/2), Gedeon Guardiola, Gonzalo Perez de Vargas (V, obrambe 17/43), Alex Dušebajev 5/7. Trener: Manuel Cadenas.

 

Skupina A

Brazilija : Čile 30:22 (12:13)
Španija : Slovenija 30:26 (14:10)
Katar : Belorusija 26:22 (7:12)

Lestvica

1. Španija 5 5 0 0 162:127 10
2. Katar 5 4 0 1 137:122 8
3. Slovenija 5 3 0 2 160:145 6
4. Brazilija 5 2 0 3 146:143 4
5. Belorusija 4 1 0 3 125:129 2
6. Čile 5 1 0 4 147:155 2