SP v rokometu: Slovenci izgubili proti Hrvaški in končali na četrtem mestu

Slovenska rokometna reprezentanca je po porazu proti Hrvaški osvojila četrto mesto (26:31).

Objavljeno
26. januar 2013 15.26
Posodobljeno
26. januar 2013 17.00
HANDBALL-WC2013-MEN-SLO-CRO
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Barcelona - Slovenska rokometna reprezentanca je danes sklenila nastope na svetovnem prvenstvu v Španiji, kjer je po porazu proti Hrvaški končala na zgodovinskem četrtem mestu.

Slovenci so se v prvem polčasu dobro borili z nasprotniki, ki so ob polčasu vodili le za gol (14:13). Za varovance Borisa Deniča je bil nato usodno neučinkovito nadaljevanje dvoboja, ko pri izidu 14:14 kar enajst minut niso dosegli gola, tako da so si Hrvati priborili prednost sedmih golov (21:14) in odločili zmagovalca.

Pri Hrvatih sta po osem golov dosegla Ivan Čupić in Domagoj Duvnjak, pri Slovencih pa je bil še najboljši Vid Kavtičnik s štirimi goli.

Jutri bo znana končna odločitev o novem svetovnem prvaku, o katerem boste odločala Španija in Danska.

Hrvati v 10. minuti do prve višje prednosti

Slovenska reprezenta je tekmo začela v nekoliko spremenjeni postavi - Primož Prošt, Jure Dolenec, Gašper Marguč, Uroš Bundalo, Mako Bezjak, Borut Mačkovšek in Luka Žvižej. Obe moštvi sta v prvih treh minutah igrali, kot da na tekmovanju nista igrali že osem tekem, saj sta prikazali atraktivno igro s številnimi protinapadi.

Pri gol na tekmi so dosegli Slovenci pred Gašperja Marguča, na nasprotni strani je Kopljar zadel vratnico. Slovenci so nato poskusili s t. i. zepelinom, a je Marguč zgrešil po podaji Žvižeja. To so kaznovali Hrvati, za katere je v Čupić v 3. minuti zadel iz sedmih metrov, nato pa je Domagoj Duvnjak zadel za prvo vodstvo na tekmi (2:1). Slovenska reprezentanca je v uvodnih minutah držala stik s Hrvaško (2:2, 3:3, 4:4), nato pa sta v razmaku petnajstih sekund zadela Čupić in Ninčević ter svojemu moštvu priigrala prednost dveh golov (6:4), kar je bil znak za selektorja Slovenije Borisa Denića, da je nalet Hrvaške ustavil z minuto odmora.

Po tej so njegovi varovanci zapravili prvi napad - z devetih metrov je bil neuspešen Mačkovšek - a so svoj napad zapravili tudi nasprotniki. To je Slovenija znala izkoristiti ter z golom Mateja Gabra in Vida Kavtičnika izenačila na 6:6.

Štiriminutni strelski post

Slovenski in hrvaški rokometaši so z učinkovito igro vztrajali do petnajste minute, ko so naši južni sosedi vodili z 8:7, nato pa je sledil štiriminutni strelski post. Obe reprezentanci sta naredili kar nekaj napak v napadu, a sta se izkazala oba vratarja, Prošt je ubranil pet strelov, Alilović štiri. Neprepričljio predstavo je prekinil hrvaški selektor Slavko Goluža, ki je zahteval minuto odmora. Gledalci so po krajšem premoru znova videli učinkovito igro, ki jo je začel Miha Žvižej z golom za 8:8, nadaljevala pa hrvaška reprezentanca, ki je z dvema zaporednima goloma znova povedla za dve (10:8).

Varovanci Borisa Deniča so hitro odgovorili na dobro igro nasprotnikov in v 24. minuti povedli z 12:11, a njihovo vodstvo ni trajalo dolgo, saj so Hrvati na krilih razpoloženega Čupića, ki je v prvem polčasu dosegel šest golov, izid obrnili sebi v prid, tako da so imeli ob premoru minimalno prednost (14:13). V slovenski reprezentanci v tem obdobju ni bilo izrazitega strelca, saj so štirje izmed skupno osmih strelcev dosegli po dva gola, za Hrvaško pa so zadeli le štirje, na čelu s Čupićem (6) in Duvnjakom (4).

Hrvška z delnim izidom 6:0

Slovenski reprezentanci se je v prvi minuti nadaljevanja ob dvominutni kazni Ninčevića ponudila lepa priložnost, da si priigra višjo prednost, a tega ni izkoristila. Jure Dolenec je sicer vnovčil sedmmetrovko, a to je bilo vse, kar mu je s soigralci uspelo narediti, po vrnitvi Ninčevića je Hrvška vodila s 15:14. Sledile je krizno obdobje Slovenije, ki več kot šest minut ni dosegla gola, kar so njihovi nasprotniki znali kaznovati in v v 37. minuti povedli z 18:14. Boris Denič je opazil, da njegovim igralcem ne steče, tako da je vzel novo minuto odmora, ki pa ni pomagala slovenski reprezenanci, ki je po desetminutnem strelskem postu zaostajala že za šest (14:20).

Rdeči karton Bezjaku

Slovenija je v 41. minuti ostala brez Marka Bezjaka, ki je zaradi udarca nad Čupićem prejel rdeči karton. Slednji je stekel v protinapad in se je po stiku s slovenskim reprezentantom prijel za obraz, a počasni posnetek razkriva, da ga Bezjak tja ni udaril. Hrvati so imeli po tem dogodku na voljo sedemmetrovko, ki jo je uspešno realiziral Horvat (14:21), šest minut kasneje pa je bil na semaforju rezultat 17:25.

Slovenci so se v zaključku dvoboja nekoliko približali nasprotnikom, ko je v 55. minuti zadel Jure Dolenec (23:28), a si je isti igralec že v naslednjem napadu Hrvaške prislužil dvominutno kazen, tako da so se dokončno razblinili še zadnji dvomi o zmagovalcu.

Denič: Zelo sem ponosen na svoje fante

Selektor slovenske reprezentance Boris Denič je po končanem tekmovanju strnil misli o igri svojih varovancev. »Celoten turnir smo odigrali vrhunsko, prikazali smo dobre predstave, izjemno sem ponosen na svoje fante. Za vse njih je bilo svetovno prvenstvo v Španiji ena velika šola, prišli so v družbo velikih. Tekmo smo izgubili z igralcem več na igrišču, ne pa z igralcem manj ali na postavljeno consko postavitev, ki smo jo napadali na dvanajstih metrih, na tej tekmi enostavno ni bilo dovolj oktanov.«

Rezultat tekme za tretje tekmo

Slovenija - Hrvaška 26:31 (13:14)