Španci v boj s Slovenci v zastrašujoči formi

Pred petkovim uvodom evropskega rokometnega prvenstva na Poljskem so s svojimi generalkami opravile vse nasprotnice Slovenije.

Objavljeno
11. januar 2016 11.29
Posodobljeno
11. januar 2016 12.07
rokomet
G. L.
G. L.

Ljubljana - Evropsko rokometno prvenstvo na Poljskem se nezadržno približuje. Slovensko reprezentanco uvodni preizkus čaka v soboto z reprezentanco Švedske, dva dni kasneje se bodo izbranci Veselina Vujovića udarili s Španijo, 20. t. m. pa še z Nemčijo. Vse članice »slovenske« skupine C so s svojimi generalkami že opravile.

Najboljši vtis so nedvomno pustili Španci, ki so skupaj s Švedi, Poljaki in Brazilci nastopili na mednarodnem turnirju v Irunu in demonstrirali zastrašujočo formo. Švede, ki bodo njihovi in kajpak slovenski tekmeci tudi na EP, so razbili z 32:22, gostitelje bližajočega se prvenstva Poljake s kar 26:12, še najbolje pa so se furiji upirali Brazilci, ki so klonili s 30:37. Švedi so poleg poloma s Španci vpisali še poraza s Poljaki (26:28) in Brazilci (25:28). 

Tretja slovenska nasprotnica v Wroclawu Nemčija se je minuli vikend dvakrat udarila z Islandijo in pospravila polovični izplen: na sobotni tekmi v Kasslu je slavila s 26:25, na nedeljski v Hannovru pa izgubila s 24:27.

Slovenska izbrana vrsta, ki je dvakrat remizirala z makedonsko ter po enkrat zmagala in izgubila s Hrvati, v stoletni dvorani v Wroclawu kljub zvenečim tekmecem še zdaleč ni brez možnosti za napredovanje, saj se bodo v drugi del tekmovanja uvrstile po tri ekipe iz vsake skupine. Skupina C se bo v nadaljevanju križala s skupino D, v kateri bodo nastopile Danska, Madžarska, Rusija in Črna gora, iz novonastale skupine pa bosta v polfinale vodili zgolj prvi dve mesti. Nič drugače ne bo v preseku skupin A in B.

Najuspešnejša država s prvenstev stare celine je Švedska, ki je osvojila kar štiri naslove evropskih prvakinj (1994, 1998, 2000 in 2002). Lovoriko s prejšnjega prvenstva na Danskem bo branila Francija, ki bo predtekmovalni del opravila v Krakowu skupaj z domačini, Makedonci in Srbi.

Dvanajsto evropsko prvenstvo se bo v petek pričelo ravno v Krakowu, ob 18. uri ga bodo branilci evropskega naslova odprli proti Makedoncem.


Skupina A (Krakow):

Francija
Poljska
Makedonija
Srbija

Skupina B (Katowice):

Hrvaška
Islandija
Belorusija
Norveška

Skupina C (Wroclaw):

Španija
Švedska
Nemčija
Slovenija

Skupina D (Gdansk):

Danska
Madžarska
Rusija
Črna gora