Špiler: Pri nas se Minsk ne more zgoditi

Slovenski rokometaš David Špiler s klubom Meškov Brest blizu nastopu na F4 lige SEHA.

Objavljeno
03. marec 2014 23.08
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – David Špiler je čez noč postal osamljeni slovenski rokometaš v Belorusiji in Meškov Brest je ostal edini kandidat za naslov prvaka, potem ko se je Dinamo Minsk sesedel kot hiša iz kart. Meškov je uspešen tudi v ligi SEHA in je z eno nogo že uvrščen na sklepni turnir, ki bo aprila v Novem Sadu.

»Hudo mi je za naše fante, ki jim je šlo v Minsku dobro od rok. Pri nas nihče ni niti pomislil, da se bo pri glavnemu tekmecu tako končalo. Pri Dinamu so se odločili za privatizacijo kluba in hoteli še povečati proračun, a sponzor jih je pustil na cedilu in ostali so brez vsega,« Špiler ni privoščil klavrnega konca kolegom iz reprezentance Urošu Bundalu, Deanu Bombaču, Davidu Miklavčiču in Borutu Mačkovšku. Trdi, da je šlo za osamljen primer in ne nekakšno belorusko folkloro. Prepričan je, da se kaj podobnega v Brestu ne more zgoditi: »Pri nas je drugače. Glavni sponzor je Gazprom, ki je tudi pokrovitelj lige SEHA. Imamo dolgoročno pogodbo in načrte. Nenazadnje je v Brestu precej bogatejša rokometna tradicija.«

V beloruski ligi je Meškov doslej izgubil obe tekmi z Dinamom. Po njegovem propadu osvojitev naslova državnega prvaka ne bi smela biti vprašljiva. To pa bo prineslo tudi nastop v ligi prvakov in s tem še povečalo ambicije kluba z jugozahoda 10-milijonske države.

Podobno kot so trije Slovenci prišli v Celje in se je Dean Bombač vrnil v Koper, so se iz Minska v Brest zatekli trije beloruski reprezentanti Maksim Babičev, Denis Rutenka in Dmitri Nikulenkau. Slednji bo okrepil konkurenco na srednjem zunanjem položaju, na katerem igra 31-letni Kranjčan. »Pozdravljam konkurenco. Doslej sem redno igral po 60 minut in potrebujem počitek,« se bo malce razbremenil Špiler, ki ga do konca sezone čaka še obilica tekem. Njegov Meškov je v nedeljo gostil banjaluški Borac in ekipo, ki jo vodi Jani Čop, premagal z 31:27. Špiler je dosegel sedem golov in je zadovoljen s formo. Meškov je tretji na lestvici lige SEHA, za Zagrebom in Tatranom Prešovom ter pred skopskima tekmecema Vardarjem in Metalurgom.

»Če premagamo Metalurg v Skopju, bomo že uvrščeni, sicer bomo morali zmagati pri Nexeju iz Našic in doma s Partizanom, kar ne bi smelo biti pretežko,« je optimističen »Špiki«. Regionalni ligi naj bi se v prihodnji sezoni pridružila vsaj dva slovenska kluba, če ne celo trije. Špiler jo je naslov osvojil lani v dresu Zagreba in je bil eden najbolj vnetih zagovornikov slovenske vključitve. Vprašanje pa je, ali bo v njej nadaljeval kariero, saj ima pogodbo samo do konca sezone. »Možnosti, da bom ostal, so 50-odstotne, odločitev bo padla v kratkem,« je pojasnil Špiler in zaupal, da ima nekaj ponudb, tudi iz Nemčije.

Še pred predvidenim nastopom na F4 v Vojvodini bo sodeloval na reprezentančni akciji, junija pa skušal preskočiti Madžare v boju za januarsko SP v Katarju: »Za reprezentanco mi je vselej užitek in čast igrati. Mi sodimo na SP in tudi tam nameravamo storiti nekaj velikega. Ovira ni nizka, saj je Madžarska močna reprezentanca. Toda moramo jo preskočiti. Nenazadnje je glavni cilj Rio 2016.«