Spopad najboljših v Zlatorogu

Rokometaši Celja bodo v svojem Zlatorogu gostili vodilno Gorenje, ki v primeru poraza lahko izgubi prvo mesto na lestvici.

Objavljeno
20. april 2013 10.30
Slovenija, Velenje, 15.Oktober2012, Rokomet Gorenje Velenje proti Celju PL. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje – Več od dvoboja Celja in Gorenja slovenski rokomet ne more ponuditi. Za nameček bo današnji derbi v Zlatorogu (20) eden od ključnih v boju za naslov prvaka. Se bodo gostitelji po dolgem času zavihteli na vrh lestvice ali bo branilec naslova uprizoril odločilni pobeg?

Gorenje ima šest kol pred koncem točko prednosti pred 17-kratnimi prvaki. V obeh taborih si vlogo favorita podajajo kot vroči kostanj. Breme bo vendarle precej enakomerno porazdeljeno. Za Gorenje bi bila izguba naslova boleča, toda tudi ob morebitnem porazu bo še vedno imelo vse v svojih rokah, saj bo zadnji derbi 25. maja v Rdeči dvorani. V Celju Pivovarni Laško poudarjajo, da je glavni cilj – ponovna uvrstitev v ligo prvakov – že dosežen in z osvojitvijo pokala Slovenije celo presežen. Toda glede na ugled največjega kluba bi dvojna krona, prva po treh letih, morala pomeniti velik izziv, saj je priložnost zares lepa in nenadejana. V tej luči si pivovarji poraza pač ne smejo privoščiti.

V zadnjem času sicer niso imeli kaj dosti uspeha v dvobojih z lokalnimi tekmeci. Celje je v Zlatorogu nazadnje premagalo Gorenje 31. marca 2011, torej pred več kot dvema letoma! V tej sezoni je doživelo dva zelo boleča poraza s prejetim golom v zadnji sekundi. V Celju je bil junak Klemen Cehte, v Velenju njegova zamenjava Marko Dujmović. Zadoščenje je ekipa trenerja Vladana Matića dobila v začetku marca, ko je v finalu pokalnega turnirja v Laškem v prvem polčasu povozila Gorenje. To se želi izogniti ponovitvi zgodbe izpred dveh let, ko je Cimosu prepustilo najprej pokalni naslov in zatem še ligaškega. V zadnjem času ne deluje ravno prepričljivo, kar se je pokazalo v Kopru, kjer je izgubilo za šest golov, Celjani so tam štiri dni kasneje zmagali za pet.

V mestu ob Savinji se obeta lep rokometni večer, bogat z goli. Gorenje je daleč najbolj učinkovita ekipa v ligi. Celje pa je v začetku sezone slabosti v napadu kompenziralo s čvrsto obrambo, spomladi je ravno obratno.

Vprašanje, kdaj bo v Celju spet tako kakovosten prvoligaški derbi kot nocoj. Nedvomno imajo Celjani dovolj znanja, da premagajo Gorenje, a so v ključnih trenutkih že pokazali slabosti, denimo proti Hamburgu, ko se pregoreli. Prav zato jim vodstvo kluba noče naprtiti bremena. Na drugi strani bodo »ose« silno motivirane. Pred širno Slovenijo želijo postaviti v zmoto t. i. zle jezike, ki govorijo o tem, da ekipa Branka Tamšeta pred popolno preobrazbo z odhodom glavnih igralcev na tuje ni povsem pri stvari in da le še čaka konec sezone.

Pogled na udarni sedmerici razkriva izenačenost moči, a spomladanska forma daje rahlo prednost gostiteljem. V vratih lahko izkušnje Ivana Gajića nevtralizirajo nadobudnost celjskega dvojca Matevž Skok-Urban Lesjak. Na levem krilu je Luka Žvižej močnejši od Nika Medveda. Borut Mačkovšek je na levem zunanjem položaju v boljši formi od Cehteta. Sebastian Skube je vsaj enakovreden Marku Bezjaku pri organizaciji igre. Je pa na desni strani Jure Dolenec boljši od Nemanje Zelenovića. Na desnem krilu sta Gašper Marguč in Fahrudin Melić podobno nevarna, na črti pa je Alem Toskić vendarle bolj uveljavljen od mladega in še ne povsem zaceljenega Mateja Gabra.

Odločale bodo malenkosti: navdih, morda športna sreča. Dvorana bo primerno polna in morda bodo prav navijači prevesili jeziček na tehtnici na domačo stran. Za s čustvi neobremenjene ljubitelja rokometa bi bilo to veliko bolje. Lani so bili prikrajšani, saj se je Gorenje z zmago v Zlatorogu kar pet kol pred koncem veselilo drugega naslova.