Spremembe v reprezentanci velika priložnost za nove junake

Če se bodo Slovenci na SP v Franciji borili po najboljših močeh, jim strokovnjaki ne bodo ničesar očitali.

Objavljeno
09. januar 2017 23.47
Handball Spain Slovenia
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Roman Pungartnik, nekdanji reprezentant:

Osebno nimam pretirano velikih pričakovanj od Slovencev. Iz skupine že morajo priti, kar bo več, bo že presežek. Bolj pomembno se mi zdi, da tisti, ki doslej niso imeli tako vidnih vlog, pokažejo, da so iz pravega testa. Malce me moti, ker Veselin Vujović daje mešane signale: enkrat govori, da gremo po kolajno, drugič, da je reprezentanca šele v izgradnji in da bo njen čas šele prišel. Nič nimam proti, ker se je odločil za pomladitev, ampak hkrati je po nepotrebnem v ekipo vnesel nemir, kar je tudi njegova krivda. Menim, da ima Slovenija perspektivno ekipo, nekaj je res novincev, toda veliko več je igralcev, ki imajo za seboj 90 nastopov ali več. Gre za igralce iz tujine, ki imajo tudi voditeljske sposobnosti. Zanima me, kako se bo zdaj, ko ni Uroša Zormana, znašel Marko Bezjak, ki je bil doslej v njegovi senci. Ne skrbi me kakovost, bojim pa se mentalnega padca. Na tem področju Slovenci največkrat pogrnemo. V Francijo so fantje šli veliko prej, prvenstvo pa bo zelo dolgo. Upam, da ne bo prišlo do zasičenosti. Takrat, ko bo šlo na izločanje, se prvenstvo v bistvu šele zares začne, mi pa takrat pogosto že pakiramo kovčke.

Zoran Jovičić, trener Kopra:


Ko greš na veliko prvenstvo, pač ne greš tja izgubljat. Pričakujem dobro igro naše reprezentance. Nekaj je novih fantov, nekaj takšnih, ki bodo prvič imeli tako izpostavljene vloge. Čas je, da pokažejo svojo pravo vrednost. Dober rezultat bi zame bil, če bi prišli med osem najboljših, saj tja po kakovosti tudi sodimo. Ob odsotnosti Zormana nam bo primanjkovalo nekaj izkušenj in prepoznavnosti, dobili pa smo na višini in moči. Verjamem, da bo obramba še bolj čvrsta kot doslej. To je ob zagnanosti in novi energiji naš plus. V skupini je Španija v favorizirani vlogi, potem pa smo tukaj že mi.

Robert Beguš, trener Rika Ribnice:

Če bomo nadaljevali uvrstitve med osmerico, bom zelo zadovoljen. Slabo stran vidim v določenih odpovedih igralcev. Nekateri bi že morali biti zraven, denimo Gorazd Škof in še kdo. Prednost je v tem, da smo v Niku Henigmanu in Borutu Mačkovšku dobili strelca z razdalje, kar se je pokazalo tudi na zadnjih tekmah s Francijo. Vujović daje poudarek obrambi in ta bo še na višji ravni, kar bo omogočalo hitre prehode v napad. V skupini je favorit Španija, ki je z novim selektorjem v dobri formi. Tunizijo smo lani že dvakrat nadigrali, Angola je avtsajder, o drugem mestu pa bodo odločale Slovenija, Islandija in Makedonija, Slovenija je tukaj vseeno v rahli prednosti.

Matjaž Tominec, nekdanji selektor:


Cilj v skupini mora biti vsaj drugo mesto, to bi bržčas pomenilo, da bi se v osmini finala izognili Francozom; oslabljeno Poljsko, Rusijo in Norveško pa bi lahko v osmini finala realno premagali. Slovenija je doživela nekaj sprememb, a manj, kot večina drugih reprezentanc, in tudi manj, kot si kdo misli. Nosilci igre imajo pomembne vloge v ligi prvakov. Mislim, da se naša igra ne bo bistveno spremenila v sistemu, poznala pa se bo odsotnost Zormana, ki je lahko sam pomenil razliko med zmago in porazom v ključnih trenutkih. Njegovo finto so vsi poznali, pa je bila vedno koristna. Nase je privabil dva igralca in potem oddal hitro žogo, kar je ključno. Bezjak je drugačen tip igralca, Miha Zarabec pa še nima toliko mednarodnih izkušenj in tudi ne ratinga pri sodnikih. Vujović sicer govori, da bo dal pečat tej reprezentanci, a tega do zdaj še nisem videl. Ne moremo pričakovati, da bomo kar naenkrat v seriji zabijali z devetih metrov. Še naprej bo naša odlika kombinatorika in hiter prehod v napad. Več poudarka bi morali dati tudi krilnim igralcem.

Marko Šibila, trener:

Ekipa se mi zdi kar v redu sestavljena. Selektor Vujović in njegovi pomočniki so verjetno dobro razmislili, koga vzeti s seboj, prvenstvo pa bo pokazalo, ali so imeli prav. Sem optimist, verjamem, da bodo fantje zadovoljili okus tako stroke kot navijačev. Slovenija je v zadnjem času pokazala, da zna zmagovati tudi na težkih tekmah, pa tudi, da zna včasih zatajiti. Upam, da ji bo uspelo izločiti vsaj eno ugledno reprezentanco. Iz skupine že moramo, čeprav skriva mnoge pasti, ena takšnih bo tudi Angola, ki je ne gre vzeti zlahka. Ali koga pogrešam? Vsake oči imajo svojega malarja. Gotovo imamo še celo vrsto vrhunskih rokometašev in če bi bili zraven, tudi ne bi bilo nič narobe. A selektor je tisti, ki najbolje ve, ima vso pravico in hkrati odgovornost.

Jure Natek, nekdanji reprezentant:

Letošnje prvenstvo bo nekaj posebnega za mnoge naše igralce, ki so dolgo čakali na pravo priložnost. Veliko je sprememb, a imamo zadosti kakovosti vsaj za preboj iz skupine, v izločilnih bojih pa odloča veliko dejavnikov, zato je težko napovedati realen doseg. Po mojem mnenju je glavni cilj, da dobimo nekaj novih igralcev, na katere bomo lahko računali na naslednjih tekmovanjih, če pa ob tem že takoj dosežejo še dober rezultat, toliko bolje. Zorman in Škof sta vrsto let dajala glavni pečat reprezentanci, vsak na svoj način. Ampak treba je gledati naprej. Generacije se menjujejo in to ni nič posebnega. To bo neprecenljiva izkušnja za mnoge mlade fante, zadaj pa že prihajajo novi. Mladinci so se zanesljivo uvrstili na SP in nekaj jih bo kmalu potrkalo na članska vrata. Za prihodnost se nam zares ni treba bati. Če ne bo šlo letos, nič hudega, v naslednjih letih bo še veliko priložnosti za dokazovanje. Reprezentanca ta čas potrebuje podporo. Pustimo se presenetiti.