Stare bolezni končale zmagovito serijo Gorenja

Velenjčani so imeli v Švici zmago že na dosegu rok, a jih je pokopala slaba končnica.

Objavljeno
06. oktober 2017 01.05
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Schaffhausen – Rokometaši Gorenja so doživeli prvi poraz v ligi prvakov, potem ko so dobili tri zaporedne tekme. V Švici niso bili kos ekipi Kadetten Schaffhausen. Drago jih je stala slaba končnica, v kateri so jih napadle stare bolezni. Na zmagovite tirnice se bodo skušali vrniti čez devet dni na Norveškem pri Elverumu.

Velenjčani so v Schaffhausen prispeli na krilih treh uvodnih zmag nad španskim Ademarjem iz Leona, romunskim Dinamom iz Bukarešte in danskim Skjernom, v deželi sira in čokolade pa so doživeli prvi poraz v skupini C, v kateri sicer še vedno držijo prvo mesto. V prihodnjem kolu bodo v nedeljo, 15. t. m., gostovali v norveškem Elverumu, kjer igra Slovenec Tine Poklar.

Velenjčanom se sprva ni poznalo, da so polni elana po nizu lepih zmag. Niso najbolje začeli srečanja v precej prazni dvorani BBC Arena, kjer je slovenska reprezentanca v zadnjem času dvakrat visoko premagala Švicarje. A hkrati gostiteljem niso dovolili pobega za več kot dva zadetka. Lahko bi rekli, da so imeli stvari pod nadzorom, optimizem pa je vlivala odlična forma prebujenega veterana Alema Toskića, strelca petih golov. Prvič so Slovenci prišli v vodstvo, ko je v 19. minuti za 11:10 zadel izkušeni Matjaž Brumen, Rok Ovniček pa je takoj zatem zaokrožil delni rezultat 3:0 za prednost dveh golov.

Ni trajalo. Švicarski prvaki so se vrnili in do odmora izenačili. Tudi drugi polčas je bil sila izenačen. Kapetan Niko Medved je v 42. minuti sprožil »havbico« preko celotnega igrišča za 20:18. Tudi ta pobeg slovenskih podprvakov je bil neuspešen. Gorenje so napadle stare bolezni, ki jih trener Željko Babić še ni izkoreninil. Nekaj nesmotrnih potez je botrovalo trem zaporednim zadetkom Kadettna, ki je spet zagospodaril na igrišču.

Druga polovica tekme je bila preslikava prvega, vseskozi se je odvijal neusmiljen boj. Ekipi sta se vseskozi izmenjavali v vodstvu, v 42. minuti pa so Velenjčani po golu Nika Medveda drugič na dvoboju povedli za dva gola (20:18). A izbranci nekdanjega hrvaškega selektorja Babića niso dolgo časa uživali v vodstvu, le tri minute kasneje so gostiteljem dovolili, da so naredili delni rezultat 3:0 in znova so bili v zaostanku (20:21). Velenjčani so v še večje težave zabredli v 52. minuti, ko so zaostali za dva gola (23:25), pred tem pa je kapetan Medved zastreljal še sedemmetrovko. V vrste slovenskih podprvakov se je v prelomnih trenutkih dvoboja naselila živčnost, po izključitvi Gregorja Potočnika pa so v 54. minuti prvič na tekmi zaostali za tri gole (24:27). Tako velikega zaostanka v končnici niso mogli nadoknaditi in prvič v tej sezoni so ostali brez točk v ligi prvakov. V velenjski ekipi je bil najbolj učinkovit Jan Grebenc, ki si je v končnici tekme močno zvil gleženj, s šestimi goli, Rok Ovniček in Alem Toskić sta dosegla po pet zadetkov.

»Bila je zelo težka tekma. Naša vratarja sta imela slab dan. Liga prvakov je zahtevna in tega smo se zavedali. Ko smo imeli priložnost napraviti zasuk, nam ni uspelo, naše napake je nasprotnik znal izkoristiti. Moramo ostati mirni in zbrani, nov izziv nas čaka na Norveškem, kjer bomo spet poskusili zmagati,« je povedal trener Željko Babić, kapetan Niko Medved pa je dodal: »Tekma je bila napeta, nagibala se je na eno in drugo stran. Nismo zdržali, kjer bi morali biti najbolj čvrsti, to je v obrambi, tekmeci so zadevali od daleč in od blizu, s črte. Tekmo smo izgubili v obrambi.«