Stefanišinova že ve: Larvik ni »bav-bav«

Rokometašice Krima Mercatorja bodo jutri na Kodeljevem skušale popraviti slab vtis z Danske.

Objavljeno
21. oktober 2016 02.32
Rokometašice Krima.Na sliki Sergeja Stefanišin, Ljubljana,30.09. 2013
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Po hladni streznitveni prhi na Danskem je pred rokometašicami Krima Mercatorja morda najpomembnejša tekma sezone. V drugem kolu lige prvakinj bo jutri na Kodeljevem tekmec norveški velikan Larvik, ki je na štartu prav tako doživel bridko razočaranje.

Na (pre)lahek način, brez pričakovanega derbija s poljskimi prvakinjami na domačem turnirju, so si Ljubljančanke zagotovile vstop v elito. Dober občutek so jim dale konkurenčne predstave v pripravljalnih tekmah, tudi številne okrepitve (Kamdop, Jeriček, Georgijev, Benko, Blažević, Amon) so obetale kakovostni preskok, ki pa ga tekma v Esbjergu ni razkrila. Res pa še vedno obstaja možnost, da tudi njihova predstava na Danskem, kjer so bile od začetka do konca v podrejenem položaju in so klonile za deset golov (25:35), ni bila merodajna in da je šlo zgolj za slab dan. Gotovo pa je pustila posledice in morda je prav padec samozavesti botroval odločitvi slovenskih podprvakinj, da pred prvo domačo evroligaško preizkušnjo ne pripravijo novinarske konference ter namesto nje za javnost odprejo del včerajšnjega jutranjega treninga.

V klubu so sicer domnevali, da se bodo mimo Sävehofa najlažje prebili iz skupine D v glavni del. A zmaga Švedinj na Norveškem je stvari zasukala na glavo. Zdaj je Larvik tisti, ki se zdi najšibkejši člen, pa četudi ima v svojih vrstah kopico norveških reprezentantk. Očitno je bil odhod ene najboljših rokometašic na svetu Nore Mørk v Györ zelo hud udarec za zasedbo Tora Odvarja Moena.

Na Kodeljevem bomo torej videli dvoboj dveh ekip z zamajano samopodobo. Krim bo skušal prekiniti serijo porazov v ligi prvakinj, ki se je na Danskem podaljšala na 16 tekem. Če želijo ponoviti zadnji uspeh iz 1. novembra 2014, bodo izbranke trenerja Uroša Bregarja vsekakor morale odigrati bolje v napadu in obrambi. Na Krimu imajo sicer lepe spomine na zadnje gostovanje Larvika v slovenskem glavnem mestu, februarja 2014 je bilo v Stožicah 24:18. Vse igralke v polju so se od takrat zamenjale, toda glavna junakinja Sergeja Stefanišin je še vedno tu ...

»Iskreno verjamem, da na Danskem ni bila naša prava slika, in da lahko premagamo Larvik, ki ni noben 'bav-bav'. Ima težave, po odhodu Mørkove se še lovi. Je premagljiv, ključ do zmage pa je v nas. Pomembno bo, kako bomo odprli tekmo. Če jim v prvih desetih minutah ne bomo pustili dihati, se lahko zgodi vse. Mi pa moramo biti na najvišji ravni. Posebej pozorni moramo biti v napadu. V Esbjergu smo naredili kar 25 tehničnih napak. Ko smo si ogledale posnetek, smo se vse držale za glave, le kako se nam je lahko to zgodilo. Toda treba je upoštevati, da so mnoge igralke prvič okusile ligo prvakinj in niso bile kos pritisku,« je vzroke za visok poraz tudi v pomanjkanju izkušenj našla veteranka Stefanišinova, ki verjame, da bo na Kodeljevem, kjer je Krim dosegal največje uspehe, imel pritisk pozitiven učinek na soigralke: »Prav veselim se tekme na Kodeljevem, kjer je vedno neko posebno ozračje. Verjamem, da se bomo skupaj z navijači veselili tako želenega uspeha.«