Stefanišinova želi z zmago v klub 200

Slovenske rokometašice danes (17.30) v Mariboru z Makedonijo za prvi točki v kvalifikacijah za EP.

Objavljeno
09. marec 2016 21.26
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Zreče – Samo zmagi proti Makedonkam, današnja v mariborski Lukni (17.30) in sobotna v Skopju, bi slovenskim rokometašicam ohranili upanje na prvi nastop na velikem tekmovanju po EP 2010. Reprezentanca Uroša Bregarja je v Zrečah vadila v najmočnejši sestavi in je odločena vpisati prve točke v »balkanski« skupini 4.

Slovenke so v jesenskem prvem ciklu prikazale povsem različna obraza. Najprej so visoko izgubile proti Hrvaški v Umagu, le nekaj dni zatem pa na Kodeljevem zelo namučile favoritinje iz Črne gore (20:22). Zlasti poraz z južnimi sosedami z 19:27 se utegne izkazati za usodnega, saj bodo Slovenke junija težko nadoknadile osem golov zaostanka. Vseeno pa bi bile njihove možnosti za nastop na EP še žive, če le ne bo spodrsljaja proti Makedonkam, ki so vlogo avtsajderk potrdile že v prvem delu, ko so izgubile za sedem golov v Črni gori in potem za dvakrat toliko doma proti Hrvaški. Na Švedsko bosta namreč odpotovali po najboljši dve reprezentanci in še najboljša tretja iz vseh sedmih skupin. Prav slednja rešitev se zdi za slovensko vrsto najbolj uresničljiva.

Bregar, ki je septembra lani na selektorski klopi zamenjal Marto Bon, je imel na pripravah sedem tujk (Barbara Lazović, Ana Gros, Neli Irman, Maja Šon, Nina Jeriček, Lina Krhlikar in Ana Petrinja) in šest igralk iz svojega Krima Mercatorja (vratarke Miša Marinček, Sergeja Stefanišin in Amra Pandžić ter Tamara Mavsar, Alja Koren in Polona Barič). Slednje bodo skušale odmisliti neukusno sago o posoji v Ajdovščino, ki je prejšnji teden dvignila veliko prahu. Iz vodilnega Zagorja prihajata Tjaša Stanko in novinka Lea Kranjc, iz Ajdovščine Teja Ferfolja, Žalca Katja Čerenjak in Velenja Ines Amon.

»Zelo sem zadovoljen, ker so vse igralke zdrave in zato smo za razliko od prejšnje akcije lahko delali s polno paro,« je s pripravami v Termah Zreče nadvse zadovoljen selektor Bregar, pred katerim je tretja tekma na slovenski klopi in si obeta prvo zmago.

Pri mladih Makedonkah, ki jih vodi Sime Simovski, sta najbolj nevarni levoroki Elena Gjorgijevska in Sara Ristovska, v ekipi pa ni krimovke Mirjete Bajramoske. Baraba Lazović današnje tekmice še najbolje pozna, saj drugo sezono brani barve skopskega Vardarja. »Menim, da je Slovenija na papirju kakovostnejša, a na to se ne smemo zanašati. Igrati moramo s polno močjo, saj potrebujemo vse štiri točke,« pred morebitnim podcenjevanjem svari Lazovićeva, ki si bo z Ano Gros delila igralni čas na desnem zunanjem položaju.

V Mariboru bo posebne pozornosti deležna zimzelena Sergeja Stefanišin, ki bo pri 41 letih prva dosegla mejo 200 reprezentančnih nastopov. »Razen 20 let razlike med mojo prvo in dvestoto tekmo ni. Najbolj pomembno je, da pustimo srce na igrišču in pokažemo pravo igro, česar smo zagotovo sposobne, zato sem prepričana, da nam bo uspelo,« želi mejnik z zmago ozaljšati priljubljena »Serđa«, ki ji bo v zahvalo in spomin Rokometna zveza Slovenije pred tekmo podarilo posebno sliko.