Stožice ali ne, odločitev v teh dneh

Rokometna zveza Slovenije bo pred pomladjo reprezentantom poravnala dolgove za nazaj.

Objavljeno
01. februar 2016 19.34
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – V dobrih dveh mesecih, natančneje med 7. aprilom, ko bo prva tekma na kvalifikacijskem turnirju za OI, in 16. junijem, ko bo povratno srečanje kvalifikacij za SP z Norveško, se bo spisalo eno ključnih poglavij v zgodovini slovenskega rokometa. Ničelni iztržek bi ga poslal v globoko brezno, dvojni uspeh izstrelil med zgodbe o uspehu.

EP na Poljskem je bilo najboljše doslej po vseh merilih (obisk, organizacija, gledanost), a Slovenija ni ustvarila presežka. Nič zato, 14. mesto bo hitro pozabljeno in skozi časovno prizmo dobilo celo pozitiven predznak, če bo Slovenija iz njega izšla močnejša. Nobena reprezentanca ne zmore treh vrhuncev v pol leta in morda se bo izkazalo, da je bil euro še najmanj boleča žrtev, če bo četa selektorja Veselina Vujovića proti koncu sezone storila korak naprej in se uvrstila tako v Rio kot na SP v Franciji.

Slovenci se bodo aprila borili za eno od dveh vstopnic za OI, tekmeci pa bodo stari znanci Španci in Švedi ter Iran. Kje bo turnir, še ni znano, kandidatki za gostiteljstvo pa sta dve – Španija in Slovenija, saj se Švedska ni prijavila. »Verjetno bi imeli več možnosti, če bi namesto Špancev dobili Dance. Slednjim je Mednarodna rokometna zveza (IHF) pred kratkim dodelila kvalifikacije pri ženskah. Španci imajo močan vpliv, nenazadnje je Miguel Rocca eden ključnih ljudi v izvršnem odboru IHF,« je glavno oviro slovenski kandidaturi izpostavil generalni sekretar RZS Goran Cvijič, ki bo v pričakovanju odločitve vendarle držal pesti: »Pričakujem, da se bodo kar prek skypa še ta teden dogovorili o prizoriščih. Pri nas je vse nared, dvorana v Stožicah je na voljo, hoteli rezervirani … Pustimo se presenetiti.«

Odveč je poudariti, kako boljše bi bile slovenske možnosti na domačem turnirju. Če bo ta v Španiji, bo bržčas odločilna tekma s Švedsko. Vujović bo imel kar nekaj časa za priprave, reprezentanca naj bi se zbrala že zadnji konec tedna v marcu. »Dobili smo dve reprezentanci, s katerima smo se merili že na EP in videli bomo, kdo se je več naučil. Vsekakor bomo morali igrati veliko bolje kot na Poljskem. Dvomim, da bo turnir dodeljen nam, Španci imajo višji 'rating'. No, morda se motim. V vsakem primeru pa nas čaka težko delo,« se zahtevnosti izziva zaveda Vujović, ki ga je razplet EP močno presenetil. »Po tekmi z Nemci smo bili vsi prepričani, da smo si sami skopali jamo in da bi Nemce morali premagati, ker niso nič posebnega. Vsi skupaj, tudi javnost, smo bili v hudi zmoti. Zavedle so nas težave Nemcev, toda oni lahko črpajo iz veliko večjega bazena. Vsa čast Dagurju Sigurdssonu, ki je imel dovolj poguma za zamenjavo generacije,« je dejal Črnogorec, ki ima pri selekciji precej bolj zvezane roke in ne more posnemati Islandca: »Ko sem se odrekel Skubetu, Gajiću in Žvižeju, je bil zagnan vik in krik. Verjetno pa bi bilo bolje, če bi namesto njih priložnost dobili neki novi fantje. Zdaj imamo premalo časa in vložek je prevelik, da bi se odločili za radikalne spremembe. Morda dobimo okrepitev ali dve, to je realno. Poleti pa se bo treba odločiti, kako naprej in tudi s kom, Vujovićem ali ne.«

Pred odločitvami o kolajnah so v Krakovu opravili žreb dodatnih kvalifikacij za SP, ki sta se ga poleg Cvijiča udeležila predsednik RZS Franjo Bobinac in reprezentančni direktor Uroš Mohorič. Kroglice je iz bobna vlekel Polde Kalin. O tem, ali je imel srečno roko, ko je rojakom namenil Norveško, je težko govoriti. »Bali smo se samo Danske, zato smo zadovoljni, čeprav je tudi Norveška močna reprezentanca,« je imel mešane občutke Cvijič. Morda je bil blagoslov pod krinko. Slovenci namreč še najbolje vedo, kako težko se je osredotočiti na novo akcijo, ko si bil že tako blizu, pa ostal praznih rok. Po SP v Španiji 2013, kjer so osvojili četrto mesto, so potem junija po šoku proti Belorusiji izpustili EP ... »Težka naloga nas čaka ob koncu sezone, toda prepričan sem, da lahko izločimo Norvežane. Malce me je samo strah, da bi se jim kdo hotel oddolžiti, ker so bili oškodovani v zadnjem napadu proti Nemcem v polfinalu. No, vsekakor imamo možnosti, če bomo le pravi, tako z igralskega kot strokovnega vidika,« razmišlja »Vujo«, ki bo na dveh akcijah vendarle imel bolj motivirano četo: po Cvijičevih trditvah bo zveza v kratkem igralcem poravnala vse dolgove za nazaj. To je že dober znak.