Strelski šov Žige Mlakarja z veliko črno piko

Rokomet: Celje je v Aalborgu po dobrem začetku doživelo padec in boleč poraz v ligi prvakov.

Objavljeno
25. september 2017 00.26
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Aalborg – Kdo ve, kaj še čaka Žigo Mlakarja v njegovi karieri. Ko bo levoroki igralec, ki je rokometno Evropo precej pozno opozoril nase, nekega dne potegnil črto, bo gotovo podčrtal tekmo v Aalborgu, na kateri je zabil 14 golov, skoraj polovico za svojo ekipo, pa to še vedno ni bilo dovolj za zmago Celja Pivovarne Laško v ligi prvakov.

So slovenski prvaki že v 2. kolu od 14 doživeli usodni poraz v boju za osmino finala med elito? Prav mogoče. Na Danskem so poceni zapravili priložnost za prvo zmago in tudi po drugi tekmi ostajajo brez točk. V soboto bodo težko prekinili sušo in ponovili zadnji uspeh, ko bodo gostili Kielce s tremi slovenskimi legionarji (Janc, Zorman, Bombač). Poljaki so namreč sinoči za 11 golov razbili Kiel.

V tekmi proti edini ekipi v skupini B, s katero se lahko primerjajo po vložku, kakovosti in izkušnjah, je sprva zelo dobro kazalo za najboljšo ekipo na Slovenskem. Celjani so namreč začeli odlično in z razpoloženim Mlakarjem po 12 minutah vodili z 8:4.

Toda potem se je ustavilo. Aalborg je s hitrimi nasprotnimi napadi kaznoval njihove napake in zasukal izid (12:11). Slovenski prvaki so stavili na hitrost, ampak ta je bila na strani Dancev, ki se jim ni poznalo, da jih je pred sezono zapustil največji zvezdnik Sander Sagosen in odšel k PSG. Gojili so svojo enostavno igro z veliko teka in s hitrim zaključevanjem napadov. Celjani se v tem ritmu niso najbolje znašli, nizali so napake, tudi natančnost jih je zapustila in samo vratarju Urbanu Lesjaku so se lahko zahvalili, da ob polčasu niso zaostajali za več kot za dva gola.

Dogovori v slačilnici so obrodili sadove. Evropski prvaki iz leta 2004 so res šele po treh minutah znova zatresli mrežo, a na njihovo srečo je bila domača zasedba še bolj zaspana. Na drugi strani sta Borut Mačkovšek in Gal Marguč zasukala izid (16:15) ter domačega trenerja Arona Kristjanssona prisilila v minuto odmora. »Saj vidite, kako se Danci slabo vračajo v obrambo. Dajmo to izkoristiti. Samo ne smemo več nespametno zaključevati napadov,« je svoje fante med kratkim oddihom bodril Tamše, ki pa ga je optimizem kaj kmalu zapustil, saj so bili Celjani tisti, ki so v raztrgani igri dveh mladih ekip potegnili krajšo. V napadu je po Mlakarjevi zaslugi nekako še šlo, toda rakava rana, ki jim že dolgo razžira ambicije, je bila v prepustni obrambi. Igralci Aalborga so se v njej počutili kot nedeljski sprehajalci na obrežju Savinje in po treh četrtinah tekme vodili za tri gole. Tamše je hotel nekaj spremeniti, ampak ni šlo. Upanje na nov zasuk zgodbe je ponudil Lesjak z ubranjeno 7-metrovko, po kateri je Mlakar deset minut pred koncem znižal na 26:27. Matic Suholežnik je v 55. minuti izenačil na 28:28, toda takoj zatem je njegov prekršek botroval rdečemu kartonu. Izjemni Mlakar je še izenačil na 29:29 in zatem s 14. golom postavil celjski rekord v ligi prvakov (Mačkovšek jih je pred štirimi leti dal 13 Hamburgu, pred tem so bili z 12 rekorderji Dragan Škrbić, Sergej Rutenka in Uroš Šerbec), toda tudi on je dvorano Gigantium zapuščal s sklonjeno glavo.

»Težko je kaj pametnega povedati po takšnem porazu. Ekipi sta narekovali hiter ritem, v katerem so nas Danci nadigrali. Moramo biti zadovoljni s pristopom, a v prihodnje bo treba zmanjšati število napak. Zdaj moramo čim prej pozabiti na razočaranje, v soboto nas čakajo Kielce,« se je k novemu izzivu ozrl tragični junak tekme 27-letni Mlakar, ki je za 14 golov porabil 24 žog. Na drugi strani sta imela Patrick Wiesmach in Jesper Pedersen 100-odstotni učinek – 8:8 in 6:6.