Švicarji razbiti, odločitev bo padla v vročem Kopru

Slovenci so že v prvem polčasu nadigrali gostitelje, igra in pristop najboljša popotnica pred ključno tekmo za EP 2018 s Portugalsko.

Objavljeno
15. junij 2017 00.55
Grebenc Jan in Uroš Zorman na kvalifakacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2018,Velenje Slovenija 02.11.2016 [Rokomet,šport]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Schaffhausen – Slovenija že dolgo ni imela toliko odsotnih adutov, a njihovim »rezervam« čevlji niso bili preveliki. Še več, pomlajena rokometna reprezentanca je povsem zasenčila gostitelje iz Švice. To je dober obet pred bistveno težjim sobotnim izzivom. V soboto jih v Kopru čaka tekma s Portugalsko, zmaga pa jim jamči uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Selektor Veselin Vujović, ki v dveletnem mandatu še ni imel toliko težav s sestavo ekipe (zaradi poškodb so manjkali Kavtičnik, Cingesar, Bombač, Poteko, Henigman, Prošt, Janc in Šoštarič), je že pred tekmo znova presenetil in se odrekel Mihi Zarabcu, zdaj že enemu bolj izkušenih igralcev in bodočemu članu Kiela. To je pomenilo, da so bili prvič na zapisniku resne reprezentančne tekme trije popolni novinci – Matic Verdinek, Patrik Leban in Igor Žabić – ter 35-letni povratnik Saša Barišić Jaman; če že Tilna Kodrina (18 nastopov), Jana Grebenca, Urha Kastelica (po 10) in Žigo Mlakarja ne štejemo več med benjamine.

Slovenska reprezentanca res že dolgo ni bila manj izkušena, po drugi strani pa nikdar doslej višja, v povprečju je 16 igralcev merilo kar 193,6 cm, kar pet je bilo dvometrašev. Veliko manj centimetrov in zlasti izkušenj so imeli Švicarji, ki so nazadnje na velikem tekmovanju nastopili na domačem EP leta 2006. Toda imeli so Andyja Schmida, nemškega prvaka z Rhein-Neckarjem in najbolj koristnega igralca bundeslige, zato previdnost ni bila odveč. Švica je bila novembra lani brez njega zelo konkurenčna v Velenju in je izgubila s 27:32.

Začetek tekme je razkril raznovrstnost slovenskega napada, v katerem je bil visoki Barišić Jaman, a hkrati težave obrambe. Šele ko je Matevž Skok ubranil dve žogi, je Borut Mačkovšek iz »cepelina« po podaji Jureta Dolenca poskrbel za prvo vodstvo z dvema goloma, razigrani Blaž Blagotinšek pa je v naslednjem napadu zabil za 6:3. Ko je bil orjak »Blagi« izključen, pa so Slovenci zadeli z igralcem manj za 9:5 (Dolenec).

Obramba se je po četrtini tekme ogrela na delovno temperaturo in prešla na različico 5-1, vendar je ob prvih rotacijah (Žabić, Mlakar, Grebenc) malce zastal napad in Slovenci so zapravili dve priložnosti za plus 5, preden je Kodrin zabil za 12:7. Toda njegov gol je bil le začetek najboljšega, kar so imeli pripravljenega silno motivirani Slovenci. Leban je zaokrožil delni izid 6:0 in pri 16:7 dvomov o zmagovalcu ni bilo več. Prvi polčas se je končal s »havbico« zelo koristnega Žabića prek celotnega igrišča in to je bila potrditev popolne slovenske prevlade v mestu ob Renskih slapovih. Vujović je z mnogimi rotacijami ohranjal svežino, kar štirinajst Slovencev se je vpisalo med strelce, dvakrat tudi mladi vratar Kastelic. Le Matej Gaber je počival, a Slovenija ga bo še kako potrebovala v soboto. Kot se je izkazalo kasneje, zmaga niti ni bila nujna, saj so Nemci zmagali po tesni tekmi na Portugalskem, vseeno pa je bila predstava zelo spodbuden znak pred spektaklom v vročem Kopru, kjer se v soboto obeta prek 30 stopinj Celzija. Tudi Ibercem bi veljalo zabiti prek 30 golov, kar bi gotovo zadostovalo za nastop na euru v soseščini.

Reprezentanca se je z zmago zavihtela na drugo mesto v skupini, danes se bo preselila v največje mesto na Obali in imela tam še štiri treninge, na katerih bodo Vujović in njegovi pilili zadnje detajle za najpomembnejšo tekmo po januarskem čudežu v Parizu.

»Dobri občutki me niso prevarili. Ta skupina igralcev je povsem upravičila moje zaupanje. Tekmo smo vseskozi nadzorovali, razlika v kakovosti pa mi je omogočila, da sem lahko odpočil nekatere igralce pred odločilno tekmo v Kopru,« je v Švici za STA povedal selektor Vujović, član portugalskega Sportinga Žabić pa je dodal: »Do potankosti smo izpolnili vsa navodila. Obramba je bila dobra, imeli smo tudi veliko protinapadov, kar je bil recept za zmago.«