Svilena celjska obramba olajšala delo Vardarju

Po porazu Celja v Skopju je jasno, da bo o nastopu v osmini finala odločala tekma v Zagrebu. 

Objavljeno
27. februar 2017 00.55
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Skopje – Daleč od uspeha so bili rokometaši Celja Pivovarne Laško v Skopju. V 12. kolu lige prvakov niso ogrozili zmage Vardarja, ki se je znova zavihtel na 1. mesto v skupini B. Ker je Zagreb premagal Kristianstad, je bolj ali manj jasno, da bo o zadnjem potniku v osmino finala odločala tekma med hrvaškimi in slovenskimi prvaki v Zagrebu. Pred tem bodo Celjani v četrtek gostili Rhein-Neckar in si želeli malenkost izboljšati izhodišče pred dnevom D.

Celjani so še četrtič v sezoni morali priznati premoč Vardarju. V dvorani Jane Sandanski so bili ves čas v podrejenem položaju. Po izenačenju na 3:3 sta dve izgubljeni žogi od mnogih, ki so sledile, botrovali zgodnjemu zaostanku s 3:7 in od takrat se razlika ni več spustila na manj kot tri gole, že v prvem polčasu so makedonski prvaki vodili za pet, v drugem tudi za sedem in so na koncu brez stresov zmagali za pet zadetkov ter spet zasedli prvo mesto, ki na koncu prinaša neposredno uvrstitev v četrtfinale, zadnjo stopnico po nastopom na sklepnem turnirju v Kölnu, kjer Vardarja kljub velikim vložkom še ni bilo.

Celjani niso imeli dovolj razpoloženih mož, slab dan je imel najboljši strelec Blaž Janc (učinek strelov v prvem polčasu 4:9), ki mu je Arpad Šterbik pokazal, zakaj na jesen kariere še vedno uživa sloves enega najboljših vratarjev na svetu. Še manj učinkovit je bil Borut Mačkovšek (3:9), zato pa se lahko z natančnostjo pohvali Žiga Mlakar (8:9). Tudi vratarja Ivan Gajić in Urban Lesjak nista bila na visoki ravni in Vardar, pri katerem so strelsko izstopali Alex Dušebajev ter ruska reprezentanta Timur Dibirov in Danil Šiškarev, je upravičil vlogo izrazitega favorita.

Po 12 tekmah je boj za šesto mesto in zadnjo vstopnico v izločilnih bojih še vedno povsem odprt. Celje in Zagreb imata po sedem točk, Kristianstad eno manj. Ker je malo verjetno, da bodo Švedi vzeli mero Kielcam ali Vardarju, bosta bržčas Celje in Zagreb v zadnjem kolu 9. marca odločila, kdo se bo uvrstil med najboljših 14 ekip. Tako je bilo že lani, ko so Celjani po zadnjem zgrešenem strelu Luke Žvižeja v zagrebški Areni ostali praznih rok. Če Zagreb ne bo v gosteh presenetil Pick Szeged, bi Celju zadostovala že točka, vkolikor bi četa trenerja Branka Tamšeta v četrtek doma premagala Rhein-Neckar, pa bi imela dva gola prednosti z domače tekme v prvem kolu (30:28).

Sobotni večer res ni bil po okusu rokometašev Celja. Ne samo, da jim ni uspelo ponoviti dobrih predstav z domačih tekem proti Kielcam in Tatranu Prešovu, slabe novice so prišle tudi iz Velenja, kjer Gorenju ni uspelo premagati Meškova in tako je F4 v ligi SEHA za Celjane še malce bolj oddaljen; pa tudi iz Zagreba, kjer so domači rokometaši pokazali, da se ne bodo zlepa odrekli šestemu mestu v ligi prvakov.

»Naleteli smo na zelo visoko oviro, spet smo lahko videli, kako močno ekipo in kakovostne posameznike ima Vardar. Poraza nima smisla objokovati, izvleči moramo pozitivne stvari iz naše igre in v ključni del sezone vstopiti samozavestni. O našem uspehu v ligi prvakov bosta odločili tekmi z Rhein-Neckarjem in Zagrebom. Skušali bomo dobiti obe ali pa vsaj tisto odločilno v Zagrebu,« se je hitro k naslednjim izzivom obrnil Mlakar, čigar forma je v občutnem vzponu.

Trener Branko Tamše je pričakoval nekoliko boljši odpor svojega moštva, če že ne kakšne točke. »Za zmago v Skopju proti tako kakovostni ekipi Vardarja bi morali biti skoraj stoodstotni v vseh segmentih rokometne igre, ampak žal nismo bili. Imeli smo preveč svileno obrambo, tudi v napadu nam ni steklo kot na nekaterih prejšnjih tekmah. Vardar je naše slabosti znal kaznovati s hitrimi protinapadi, iz katerih je dosegel veliko lahkih golov. Želja po igri ni bila sporna, ni pa bilo tiste potrebne energije. Še naprej se nam dogajajo preveliki vzponi in padci. Fantom sicer ne morem ničesar očitati, hitro moramo strniti vrste.«