Tamše z mladinci že prvi, s člani bo oreh trši

Celje Pivovarna Laško in Slovan z novima trenerjema vpisala zanesljivi prvenstveni zmagi.

Objavljeno
15. december 2013 19.15
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Ljubljana – Dobro je Branko Tamše začel trenersko zgodbo z rokometaši Celja Pivovarne Laško. V Trebnjem je vpisal visoko zmago in ohranil ulovljiv zaostanek za Gorenjem. V 16. kolu, ki je prineslo pet zmag gostujočim moštvom, je bil uspešen še en novinec na klopi, Matjaž Tominec s Slovanom.

Brez trojice poškodovanih igralcev (Blaža Blagotinška, Gašperja Marguča in Žige Mlakarja) so Celjani zanesljivo prišli do točk v Trebnjem, kjer so se v preteklosti že opekli. Vodili so praktično od začetka do konca, nazadnje je bil rezultat izenačen pri 3:3. Že v 22. minuti je na semaforju pisalo 6:11, Trimo se je na začetku drugega dela približal na tri gole zaostanka, a to je bilo tudi vse, kar je zmogel proti razpoloženi celjski ekipi.

Tamše, ki je prejšnji teden zamenjal Vladana Matića, je bil navdušen nad pristopom igralcev. »Vem, da jim je v takšnih turbulentnih časih težko, vendar so se izkazali. Za nami je dober štart, verjamem, da bo prav takšno tudi nadaljevanje,« je optimist Tamše, ki je včeraj na tekmi vodil tudi mladince. Ti so z zmago v Ajdovščini skočili na prvo mesto. Zdaj bo skušal na vrh pripeljati še njihove starejše kolege: »Kar lepo počasi. Nič ne gre čez noč. Saj se nismo niti še dobro seznanili. Gotovo ima ekipa dovolj potenciala, kar je na nekaterih tekmah že dokazala,« fantom zaupa Velenjčan, ki je bil zelo zadovoljen z obrambo: »Zaradi nje smo dosegli vsaj deset lahkih golov. Imamo pa še dovolj prostor za napredek tudi na tem področju. Letos moramo premagati še Jeruzalem in Sevnico, potem pa se januarja posvetiti treningom, saj je to edina pot. Upam le, da bomo imeli več sreče z zdravjem,« je na les potrkal Tamše, ki je na tekmi ostal še brez tretjega levičarja Blaža Janca, zato bo prvi ekipi pridružil Gala Marguča, Gašperjevega mlajšega brata. O morebitnih okrepitvah se z direktorjem Romanom Pungartnikom (še) ni pogovarjal: »Ekipa je, kakršna je. Če ne bo kakšnega izrednega dogodka, verjetno ne bo sprememb. Seveda pa si vsak trener želi čim več kakovostnih igralcev in videli bomo, kako bo s tem.«

Slovan, ki preživlja še bolj turbulentno sezono, je prišel do četrte zmage, s katero je prekinil niz petih porazov. Matjažu Tomincu je v dveh dneh uspelo motivirati ekipo in jo pripraviti za pomemben izziv. Ljubljančani so začeli odločno v obrambi – povsem drugače kot na nekaterih prejšnjih tekmah – in šele v sedmi minuti prejeli prvi zadetek. Prvi domači strelec Alen Dražetić se je moral zadovoljiti z zgolj tremi goli iz osmih poskusov.

»Pokazalo se je, da je ta ekipa močna, kadar diha z istimi pljuči. Če nekdo noče podati žoge soigralcu, ker mu ta prej ni podal, je katastrofa neizogibna. Igralci morajo izpolnjevati navodila trenerja, ne pa, da mu solijo pamet,« je najprej s slabimi odnosi razčistil nekdanji reprezentančni selektor, že tretji trener Slovana v sezoni. V sredo bo imel na Kodeljevem proti vse slabši Izoli (zmogla je vsega 13 golov proti Krki) priložnost, da rdeče prvič v sezoni popelje do dveh zaporednih zmag in jih oddalji od dna. Tudi nastop v končnici za prvaka ni misija nemogoče, zaostanek znaša šest točk, prav toliko bo še tekem v rednem delu. Vprašanje pa je, ali bo Tominec, ki ima poslovne obveznosti v Švici, tudi v prihodnjem letu na Slovanovi klopi.

»Škoda za nekaj domačih porazov. Upam, da naš vlak res še ni odpeljal. Imamo dober razpored, saj smo odigrali že obe tekmi s Celjem in Gorenjem,« se hitrega vzpona na lestvici nadeja nekdanji rokometaš Slovana, ki v moštvu vidi kar nekaj rezerv: »Najprej smo spet vzpostavili disciplino v obrambi in potrpežljivost v napadu, zdaj moramo izbrusiti še nekatere taktično-tehnične podrobnosti. Takšna ekipa mora imeti pripravljeno obrambno različico 3-2-1. Lahko bi igrali 'hitri center' in bolje uigrali protinapade. Za zdaj so ti še vedno bolj stvar naključja, v rokometu pa ne sme biti naključij.«