Tamšetovi fantje še naprej enigma za Velenjčane

Superpokalni lovoriki ostajata v rokah rokometašev Celja Pivovarne Laško in rokometašic Krima Mercatorja.

Objavljeno
30. avgust 2015 01.17
Rokometna tekma superpokal med Celje Pivovarna Laško in Gorenje Velenje v Portorožu 29.avgusta [šport,rokomet,Portorož,Celje Pivovarna Laško,Gorenje Velenje]
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Portorož – Celjani so zmagovalci 8. rokometnega superpokala, potem ko so v napeti tekmi pod milim nebom odbili napad večnih tekmecev iz Velenja in slavili zmago z 29:27. Zapravili so pet golov prednosti iz prvega polčasa in v drugem zaostali za dva, v končnici pa so vratar Urban Lesjak ter Žiga Mlakar in Šime Ivić spet nagnili jeziček na tehtnici v prid 19-kratnih državnih prvakov.

Tekmo v neobičajnih razmerah so bolje odprli Celjani, pri katerih sta debitirala bivša igralca Gorenja, vratar Ivan Gajić in Luka Dobelšek. Dosegli so uvodna zadetka in si v prvem polčasu priigrali že pet zadetkov prednosti (13:8). Velenjčani so znova imeli težave s celjsko obrambo 5-1 z Luko Žvižejem na Stašu Skubetu in ob polčasu se je zdelo, da bodo branilci vseh treh lovorik dokaj zlahka prišli do četrtega superpokalnega naslova. Toda izkazalo se je drugače. Gorenje je izkoristilo izključitev dveh celjskih igralcev in se hitro približalo na dva gola zaostanka, po nekaj odličnih obrambah Klemna Ferlina pa na enega.

Dolgo so Celjani, ki so jim ritem kvarile mnoge izključitve (na koncu je bilo razmerje 16:4), ohranjali minimalno prednost, ki pa se je dokončno stopila po 51 minutah igre, ko je za 23:23 zadel Senjamin Burić, nakar je Nejc Cehte zaokrožil delni izid 3:0 in velenjsko barko pripeljal do prvega vodstva. Celjski trener Branko Tamše je slabih devet minut pred koncem zahteval minuto odmora, nato pa je Žiga Mlakar spet poravnal rezultat. Polnim tribunam v ŠRC Marina, na katerih so bili celjski navijači v precejšnji številčni prednosti, se je obetala dramatična končnica, ki se je tudi zgodila, Gal Marguč in Vid Poteko sta dosegla gola za izenačenje na 26:26, vendar je Anže Ratajec vpisal prvi zadetek za svojo novo ekipo, Ferlin pa ubranil čisti strel celjskemu kapetanu Luki Žvižeju.

Mladi Marguč je zadel za 27:27, dobro minuto pred koncem pa je Urban Lesjak ubranil sedemmetrovko Stašu Skubetu, nakar je povratnik v celjsko jato Mlakar lepo zadel prek bloka, Šime Ivić pa ukradel žogo Ratajcu in po njegovem golu je bila tekma odločena. Celje tako proti Gorenju ostaja nepremagano vse od 4. decembra 2013, Tamše pa sploh še ni izgubil velikega derbija, odkar se je iz Velenja preselil v Knežje mesto. Celje je osvojilo četrti superpokal, Gorenje ostaja pri treh, enkrat je bil najboljši Cimos. Za najkoristnejšega igralca tekme je bil razglašen vodja celjskega napada Miha Zarabec, četudi bi si laskavi naziv zaslužil tudi novinec iz Litve Povilas Babarskas, ki se je izkazal na levem zunanjem položaju s šestimi zadetki.

»Uvod v sezono je potrdil, da bo boj za naslov zelo izenačen, saj Gorenje nikdar ne popušča in ima zelo kakovostno ekipo. Ta zmaga nam je dala nekaj odgovorov, kje smo in kaj še moramo izboljšati,« je po lepem spektaklu pod žarometi povedal celjski kapetan Luka Žvižej, ki bo danes s svojima dvojčkoma Krisom in Janom praznoval njun prvi rojstni dan: »Zdaj bo še toliko večje zadovoljstvo, ko bomo upihnili svečki na njunih tortah.«

Pred tem so tudi rokometašice Krima Mercatorja še v žgočem portoroškem soncu ubranile superpokal in zlahka premagale tekmice iz Žalca, MVP pa je bila mlada Elizabeth Omoregie. »No, tega pa res nisem pričakovala. Lepo je bilo slišati moje ime. Zelo sem vesela, še bolj pa zato, ker smo prikazale resen pristop in na koncu zmagale s tako visoko razliko,« je povedala temnopolta Bolgarka, ki je zabila šest golov.

Tako je na lep način padel zastor nad 25. sezono v državnem prvenstvu, ki se bo v prvi moški ligi začela v petek, ko bodo Celjani gostovali na Kodeljevem pri Slovanu.