Tamšetovi levi zgrabili priložnost za vrat

Celjski rokometaši s skoraj popolno tekmo razbili Wislo in storili velik korak k osmini finala lige prvakov.

Objavljeno
14. februar 2016 22.34
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Plock – Ko je Ivan Gajić ubranil še 17. strel in je Miha Zarabec podal v »cepelin« Blažu Jancu za 30:23, je bilo štiri minute pred koncem jasno, da bodo rokometaši Celja sredi Poljske uprizorili podvig. Po sijajni predstavi so se njihove možnosti za »top 16« lige prvakov močno povečale.

V prvih 44 minutah tekme proti Wisli Plock, ob Zagrebu glavni tekmici v boju za šesto mesto v skupini A, si slovenski prvaki zaslužijo čisto desetico. Izjemna obramba 6-0, v kateri sta kraljevala Vid Poteko in Blaž Blagotinšek, je gostitelje, ki so si v glavah že pred tekmo pripisali dve točki, ujela na krivi nogi. V napadu so izvrstni Janc, Zarabec in Žiga Mlakar – skupaj so zbrali 22 od 31 celjskih golov – kot za stavo po hitrih nasprotnih napadih in domiselnih akcijah polnili domačo mrežo. Tudi srčni borec Poteko si zasluži najvišjo oceno in je s četrtim golom v 39. minuti prvič poskrbel za vodstvo z desetimi zadetki (24:14), ki je veljalo tudi pet minut kasneje, ko je Janc – tedaj kot zunanji igralec – našel soimenjaka Blagotinška, ta pa je izsilil sedemmetrovko, ki jo je izkoristil Gal Marguč za 28:18 in poskrbel za veselje kakih 50 Florijanov, zbranih pod streho Arene Orlen.

Šele takrat je mlada celjska ekipa pokazala slabosti, ki so jo stale kar nekaj točk v jesenskem delu. Potem ko sta Marguč in Povilas Babarskas zapravila »zicerja« za plus 11, se je v igro gostiteljev prikradla živčnost. Poljski podprvaki so sprejeli darilo in v desetih minutah prepolovili zaostanek (23:28), a strah pred polomom je bil vendarle odveč, Zarabec in Janc sta bila preveč vroča in sta poskrbela za mirno končnico, v kateri so se Celjani z obrestmi oddolžili Wisli za domači poraz s tremi goli v začetku oktobra. To pomeni, da je vrednost njihovih delnic v lovu na izločilne boje močno zrasla. Wisla bo namreč do konca težko še vpisala kakšno točko, saj jo čakajo tekme s Kielom in Veszpremom v gosteh ter Parizom doma. Celjani torej potencialno potrebujejo le tri točke s treh tekem in če jim lahko v zadnjem kolu v Zlatorogu proti Bešiktašu vnaprej pripišemo dve – naj vselej previdni trener Tamše odpusti »računice brez krčmarja« –, bi jim zadostovala že ena v srečanjih s Flensburgom in Zagrebom.

Celje je vpisalo šele drugo, a zelo sladko zmago v LP. Tamšetove napovedi, da bo Celje šele v drugem delu sezone pokazalo pravo moč, so se izkazale za pravilne. Slovenski prvaki so močno popravili vtis, ki ga je Poljskem zapustila slovenska reprezentanca na EP. Tam so nastopili štirje člani Celja, med njimi tudi Zarabec, ki je pokazal, iz kakšnega testa je. Selektor Veselin Vujović je v Vroclavu tarnal, da nima visokih strelcev z razdalje, a kaj potem poreči na celjsko zunanjo vrsto, ki je bila v določenih trenutkih z Zarabcem (177 cm), Jancem (184) ter Davidom Razgorjem (181 cm) ali Lucijanom Fižuletom (188) morda celo najnižja v zgodovini LP, pa so rumeno-modri levi vseeno ukrotili moštvo s kar sedmimi dvometraši.

»Ne razumem, kako smo lahko tako slabo odigrali tekmo, od katere smo si veliko obetali. Celjska zmaga je čista kot solza,« je poraz športno priznal domači trener Manolo Cadenas, ki si obeta drugačno zgodbo, ko se bo aprila na Švedskem v vlogi španskega selektorja meril s Slovenijo v kvalifikacijah za OI. »To smo vsi skupaj potrebovali,« pa je odleglo celjskemu direktorju Gregorju Planteuu, ki je na licu mesta dobil potrditev dobrega dela in si že mane roke, saj bo v soboto Zlatorog na tekmi s Flensburgom (sinoči je razbil Kiel) gotovo pokal po šivih. Junak št. 1 je bil vsekakor Zarabec, ki je počel, kar mu je bila volja in na trenutke smešil poljske hruste, toda največ zaslug za uspeh ima jeklena obramba, v kateri je blestel Blagotinšek: »Zmagal je 'timski' duh. V soboto si želimo poln Zlatorog in upam, da je bila to le prva v nizu pomembnih zmag,« je bil na predstavo ponosen »Blagi«, ki se je s tovariši v Knežje mesto vrnil šele sinoči malo pred polnočjo.«