Tekma za peto mesto nepomembna? Morda pa le ...

Kot kaže, tekma za peto mesto na 13. evropskem prvenstvu ne bo odločala o ničemer. Ali pač? Kar zapleteno je ...

Objavljeno
24. januar 2018 12.34
HANDBALL-EURO-SLO-ESP
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec

Varaždin – Čeprav je bilo sprva rečeno ali vsaj razumljeno, da se bodo poleg svetovnega prvaka Francije ter gostiteljev Danske in Nemčije na svetovno prvenstvo 2019 z evropskega prvenstva neposredno uvrstile še tri reprezentance, temu ne bo tako. Samo najboljša z izjemo omenjenih treh gre na SP brez junijskih dodatnih kvalifikacij, kar so potrdili tako na EHF kot tudi na RZS.

Evropa naj bi sicer imela na SP 14 mest od 24 (Azija 4, Afrika in Amerika 4). Štirje bodo torej prišli z EP, osem ali bolj verjetno devet pa iz dodatnih kvalifikacij. Svetovna rokometna zveza (IHF) si je namreč pridržala pravico do kar dveh t. i. wild-cardov (nazadnje ga je za SP 2017 dobila Norveška, potem ko jo je premagala Slovenija).

Neuradno naj bi šli povabili v roke še dvema reprezentancama z EP 2018, saj Oceanija nima interesa. Torej je za Slovenijo vendarle pomembno, da konča euro čim višje, ob osvojitvi petega mesta bi lahko realno računala na povabilo IHF.

Žreb parov dodatnih kvalifikacij bo v soboto ob 16. uri v Zagrebu. Ali bo v bobnu tudi Slovenija, torej še ni znano. Če bo, pa bo prav gotovo v vlogi nosilke. Prav tako se ne ve, ali bodo wild-carda podelili že pred žrebom ali šele po koncu kvalifikacij.