Trenerju Vujoviću je všeč, ker je Zarabec že podoben selektorju Vujoviću

Veselin Vujović meni, da njegov Zagreb na derbiju v Celju ne bo favorit. Podaljšanje pogodbe z RZS vprašanje dni.

Objavljeno
22. september 2016 00.22
Posodobljeno
22. september 2016 12.00
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Zagreb – Veselin Vujović ima bolj od vsega rad zmage, toda takšna, kot so jo njegovi zagrebški rokometaši dosegli nazadnje proti Gorenju, mu ni prinesla nobenega zadoščenja. Rad ima izzive in v soboto, ko bo gostoval v Celju v prvem kolu lige prvakov, pričakuje veliko resnejši slovenski odgovor.

Zagrebčani so v torek v ligi SEHA Velenjčane premagali z 28:21 in že v prvem polčasu povsem zasenčili slovenske podprvake. Vujović, tudi slovenski selektor, si je obetal, da mu bo kdo od »os« ostal v spominu, ko bo sestavljal reprezentanco v kvalifikacijah za EP, pa nič od tega. »Gorenje se niti v enem trenutku ni pokazalo kot resen tekmec, ni imelo borbenosti in agresivnosti. Od prve do zadnje minute je bilo v podrejenem položaju. Nisem si mislil, da bom lahko tako zgodaj v igro poslal mlajše igralce,« je težje delo pričakoval Črnogorec, ki je misli že usmeril v Celje, s katerim se je Zagreb meril že v prejšnji sezoni lige prvakov. Obakrat je zmagal za gol, zlasti prva tekma v Zlatorogu je pustila težke posledice na ekipi Branka Tamšeta, ki tudi na začetku nove sezone ne deluje prepričljivo. Je lahko to tudi past za Zagreb? »Tega ne morem vedeti. Stvari opazujem od zunaj in le v Celju vedo, kako je vse skupaj od znotraj. Poraz, ki so ga doživeli z Vardarjem (v soboto je bilo 29:40, op. p.), gotovo ni bil spodbuden. Razkril je veliko težav. Kadar izgubiš s tolikšno razliko, se v moštvo in v klub nasploh naselita nezanesljivost in dvom. Celje je precej izgubilo z odhodom Blaža Blagotinška, ni več prave agresivnosti v obrambi in napadu. Toda še vedno je to zelo kakovostna zasedba. Prepričan sem, da bo v Celju drugačna zgodba, ko bo Vardar gostoval v ligi prvakov,« Vujović pričakuje, da bo Celje kmalu ujelo ritem. Hkrati poudarja, da sta tako Celje kot Gorenje hitro spoznala, kako močna je liga SEHA: »Zdaj vidita, kakšna je raven teh tekem in kako koristne so lahko za njune mlade igralce, ki so jih v preteklosti zavedle lahke zmage v slovenskem prvenstvu.«

Celjani bodo po porazih z Veszpremom in Vardarjem v vlogi ranjenih levov lovili prvo zmago v svoji dvorani, ki je svojčas slovela kot trdnjava. »Pričakujem zelo težko tekmo. Vem, da je Branko Tamše odličen trener in da do potankosti analizira vsakega nasprotnika. Celjani imajo sijajno mlado ekipo. Lesjak in Gajić sta zelo dober vratarski par, krasi jih hiter nasprotni napad. Morali bomo biti zelo pazljivi, da se ne ujamemo v njihov mlin. V nobenem primeru pa Zagreb na tej tekmi ne bo favorit,« je preizkušeni psihološki recept, na Balkanu znan kot »pila naopako«, uporabil »Vuja«, ki je bil proti Gorenju brez štirih igralcev. Trije naj bi se vrnili. »Marković in Horvat bosta zanesljivo v postavi, za Šebetića nisem prepričan, mogoče bo zraven, a ne bo imel pomembne minutaže, za Pavlovića pa vemo, da ga ne bo pred januarjem. Toda na njegovem mestu imamo Vujića, Valčića in mladega Jokića, zato lahko rečem, da bomo nastopili v najboljši postavi, ki jo ta čas premoremo. Zelo pomembno za nas bi bilo, če bi v ligo prvakov štartali s pozitivnim rezultatom, ne bo pa nobena katastrofa, če izgubimo. Še posebej, če bi nas nadigrali moji slovenski reprezentanti,« je Vujović vrgel kost tudi Lesjaku, Zarabcu, Mlakarju, Poteku, Jancu in še komu od reprezentančnih kandidatov.

Pred letom je bil tragični junak Miha Zarabec, ki je za nameček v zadnjem napadu obnovil poškodbo. Tokrat vodja celjskega napada prek klubske strani sporoča, da pivovarji ne bodo zapustili igrišča, dokler ne zmagajo … »Prav veseli me, da se je moj Zarabec že navzel stvari, ki se jih je naučil od selektorja. Razmišlja kot zmagovalec in je pripravljen na veliko bitko. Le tako bo lahko še napredoval.«

Vujović se je pred dnevi srečal s predsednikom RZS Franjom Bobincem, govorila sta tudi o podaljšanju sodelovanja do OI v Tokiu. Podpis nove pogodbe je praktično dogovorjen. »Stališča smo močno zbližali, delile so nas le podrobnosti. Na obeh straneh je obstajal močan interes, da to zgodbo peljemo naprej. Zveza mi je poslala predlog pogodbe, ki mi je ustrezal, tako da Vujović ostaja za krmilom Slovenije najmanj do Tokia,« je dejal Vujović, ki je malce prejudiciral odločitev. Kot je pojasnil generalni sekretar RZS Goran Cvijič, bo namreč pogodba poslana v Zagreb prihodnji teden, uradno pa bodo morali podaljšanje mandata potrditi tudi člani predsedstva.