Trije žonglerji pred obzidjem: samomor

Rokometni tekmi z Makedonijo nista kaj prida olajšali izbora šestnajsterice za evropsko prvenstvo.

Objavljeno
06. januar 2016 19.13
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Več potrditev znanih težav in dilem kot rešitev zanje je dobil Veselin Vujović na prijateljskih tekmah z Makedonijo pred bližajočim se EP na Poljskem. Kljub temu sta bila težka preizkusa, ki sta se končala z remijem, koristna, jutrišnji in sobotni s Hrvaško pa bosta selektorju že bolje nakazala, na koga naj se zanese v Wroclawu.

Če bi šlo za SP, kjer je več tekem in vmes tudi kakšna lažja, bi se lahko zanašali na to, da se bo forma skozi turnir stopnjevala, a v tem primeru takšna tolažba ne pride v poštev. Že v štartu bo treba pokazati kar največ, saj so Švedska, Španija in Nemčija vrhunske reprezentance. Do prve tekme s Švedi pa je le še devet dni. Nekaj je že jasno: Slovenija bo pod Vujovićem igrala boljšo obrambo kot ob koncu Deničevega mandata, saj je Črnogorec v ekipo vlil svežo energijo. Vprašanje pa je, kolikšen davek bo to terjalo pri učinkovitosti v napadu, kjer selektorjeve ideje še niso naletele na plodna tla. Sproščenosti in kreativnosti ni, igralci bolj razmišljajo o akcijah kot najlažji poti do gola.

Za Vujovića, ki je svojčas neusmiljeno paral mreže z 10 metrov, so že kar ironične slovenske težave na položaju levega zunanjega igralca. Medtem ko je Borut Mačkovšek v Krškem gladko dobil interni dvoboj s Klemnom Cehtetom, je bilo v Celju »nič od nič«. Tudi spretni Sebastian Skube ni bil nevaren in znova je ob koncu tam zaigral Dean Bombač. V kombinaciji z Miho Zarabcem je bilo sicer malce boljše kot prej z Urošem Zormanom, a daleč od prave rešitve za EP.

»Mačkovška in Cehteta pač moramo iskati in čakati do zadnjega. Zanašanje na tri 'umetnike' v zunanji vrsti je samomor. Če ne bomo našli rešitve, bomo težko konkurenčni na EP,« se ne slepi Vujović, ki ima vsaj na desni strani sladke skrbi, saj sta David Miklavčič v Krškem in Vid Kavtičnik v Celju po učinkovitosti celo prekosila št. 1 Jureta Dolenca, ki v novem sistemu še išče prave strelske občutke, podobno kot Dragan Gajić na krilu. »Saj ni vse tako črno, Makedonija je močna reprezentanca, ki ima ambicije na EP, je pa dejstvo, da bomo morali že na prihodnjih tekmah pokazati več predvsem v napadu,« je priznal Dolenec, ki je v Montpellieru kazal dobro formo.

Med vratarji je največ pokazal Matevž Skok, na črti Matej Gaber, Vid Poteko pa je očitno bližje Wroclawu kot malo uporabljeni Blaž Blagotinšek. Na levem krilu se je izkazal Darko Cingesar, ki lahko tako v napadu kot obrambi dobro zamenja Luko Žvižeja. Slovenija je na drugi tekmi izvedla samo dva nasprotna napada, kar naj bi bilo njeno glavno orožje, in zbrala 15 tehničnih napak, kljub temu pa je bila spet bližje zmagi. A če bi makedonskega selektorja Ivico Obrvana zanimal rezultat, v končnici na klopi že ne bi pustil najboljšega moža Kirila Lazarova. »Glede na to, da je Slovenija zelo kakovostna reprezentanca in ima širši izbor igralcev, smo lahko zelo zadovoljni z dvema remijema, čeprav izid niti ni bil pomemben. Za obema ekipama je težko obdobje priprav in to sta bila zelo dobra testa pred eurom. Tako Slovenci kot mi bomo imeli koristi, dobili smo pomembne informacije o tem, kje smo in kaj nam še manjka,« je naravo pripravljalnih tekem lepo ponazoril zvezdnik Barcelone.

Vujović je bil ne glede na enak izplen po celjski tekmi boljše volje kot dan prej. »Prejeli smo 23 golov, kar mi je všeč. Obramba 5-1 je v redu izgledala z dvema krilnima igralcema in centralni blok pri 6-0 je delo dobro opravil. Toda kadar igramo z dvema 'pivotoma', imamo težavo v tranziciji, ker moramo menjati igralca. Ja, veliko je dilem, to je težak in nehvaležen posel,« se je v Zlatorogu po čelu popraskal Vujović, ki se nadeja, da bosta tekmi v Ivanić-Gradu in Kopru pokazali napredek in mu razkrili šestnajsterico »vitezov«, ki bodo znali prebiti – če že ne preskočiti – švedski, španski in nemški zid.