Tudi arbitraža zavrnila Krim Mercator

Po neuradnih podatkih naj bi arbitražna komisija RZS zavrnila pritožbo Krima Mercatorja proti ekipi Zagorja.

Objavljeno
01. marec 2016 17.20
Posodobljeno
01. marec 2016 17.20
lvi*Rokomet
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana - Potem ko je komisar prve ženske rokometne lige Goran Debelak na prvi stopnji zavrnil pritožbo Krima Mercatorja, ker je Zagorje derbi na Galjevici pred mesecem odigralo z zgolj 11 slovenskimi igralkami in ne vsaj 12, kot je (malce nerodno) zapisano v 37. členu tekmovalnega pravilnika 1. DRL za ženske, so slovenske prvakinje izgubile še drugo bitko za zeleno mizo. Tudi arbitražna komisija Rokometne zveze Slovenije naj bi namreč danes popoldne potrdila, da Krim nima prav, ko zahteva, da se tekma, ki se je končala s 23:23, registrira z 10:0 za Krim, ker naj bi Zagorje kršilo omenjeno pravilo.

Članica izvršnega odbora Krim Mercatorja, Deja Ivanović, je že prej zatrdila, da bodo šli v ljubljanskem klubu do konca, prepričani, da je pravo na njihovi strani. Zdaj jim preostane zahteva za varstvo zakonitosti, o čemer odloča statutarni odbor RZS, v katerem je pet pravnikov. Če bi še to padlo v vodo, pa lahko gredo morda celo na Mednarodno častno razsodišče za šport (CAS) v Lozani.

Kot je znano, je Krim včeraj za vsak primer kar šest svojih članic, kapetanko Tamaro Mavsar, Aljo Koren, Sergejo Stefanišin, Ano Zrimšek, Anejo Beganović in Nino Zulić, posodil RK Mlinotest Ajdovščina v upanju, da bodo okrepljene Primorke na domači tekmi odščipnile vsaj točko Zagorju, kar bi Krimu omogočilo ubranitev naslova in ponovni nastop v EHF ligi prvakinj.

Odločitev je sprožila burne odzive v javnosti, ki Krimu, pa tudi Ajdovščini in celo RZS zaradi čudnih pravilnikov, očitajo nemoralno in predvsem nešportno ravnanje.

Če bo Zagorje dobilo vseh sedem tekem do konca sezone, bo prvič osvojilo naslov prvaka, Krim pa bi po 21 letih ostal praznih rok.

Zanimivo, da je tekma med Ajdovščino in Zagorjem predvidena za 26. marec, takrat pa je na sporedu sklepni turnir v pokalu Slovenije. Če bo prvenstvena tekma odigrana prej, bi se lahko Krimove igralke po morebitni zmagi takoj spet vrnile v matični klub in pokalni turnir - ta bo na Kodeljevem - odigrale za Krim. Če bo tekma preložena na kasnejši datum, pa bo Krim moral pokalno lovoriko braniti z zelo okrnjeno zasedbo.

Se obeta farsa v pokalu Slovenije?

Ironično, polfinalni par v pokalu je Ajdovščina - Zagorje in hipotetično bi se lahko zgodil tudi neverjetni scenarij, po katerem bi začasne krimovke v polfinalu premagale Zagorje, potem pa bi se morale meriti s svojim klubom. Ali bi bilo možno, da bi dan kasneje finalu celo branile Krimove barve, ni jasno. Še manj, kaj si o vsem tem mislijo kapetanka Mavsarjeva (sinoči je še bila na treningu v Stožicah) in njene soigralke ter novi trener Uroš Bregar, ki si gotovo niti v najhujših nočnih morah ni mogel zamisliti, da se bo njegova tako dolgo pričakovana služba začela na tak način, že kmalu pa ga kot selektorja slovenske reprezentance čakata tekmi proti Makedoniji v kvalifikacijah za EP.

Za nameček bo Krim 2. aprila odigral prvo polfinalno tekmo v pokalu pokalnih zmagovalk proti Ladi Toljati. S kakšno ekipo bo odpotoval v Rusijo, lahko napove samo vedeževalka ...

Da bo mera polna, pa naj bi iz Krima v Ajdovščino danes prestopila še srbska krilna igralka Maja Luković, vendar se za razliko od slovenskih tovarišic pred koncem sezone ne bi več mogla vrniti.