Tudi Mavsarjeva, Korenova in Stefanišinova v Ajdovščino

Krim Mercator je v pričakovanju arbitraže Mlinotestu posodil kar šest igralk, ki bodo skušale prekrižati načrte Zagorju.

Objavljeno
29. februar 2016 21.13
Posodobljeno
29. februar 2016 22.00
Rokomet
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana - Tri uveljavljene slovenske reprezentantke, Tamara Mavsar, Alja Koren in Sergeja Stefanišin, ter še tri mlade adutinje, Nina Zulič, Aneja Beganovič in Ana Zrimšek, so s 1. marcem postale igralke RK Mlinotest Ajdovščina. Krim Mercator je pripravljen storiti vse, da ne ostane brez naslova državnih prvakinj.

Zadovoljstvo, ker Krimove rokometašice pod vodstvom trenerja Uroša Bregarja delujejo kot prerojene in so se konec tedna z visoko zmago proti norveški ekipi Vipers Kristiansand zavihtele v polfinale pokala pokalnih zmagovalk, so hitro znova zasenčile skrbi glede grozeče izgube vstopnice za ligo prvakinj, od katere je v marsičem odvisna prihodnost dvakratnih evropskih šampionk.

Arbitražna komisija ni uslišala prošenj Krima in pozivov generalnega sekretarja Rokometne zveze Slovenije Gorana Cvijiča ter še ni odločila o pritožbi ljubljanskega kluba, ker je Zagorje na zadnjem derbiju nastopilo z 11 slovenskimi igralkami in ne vsaj 12, kot piše v 37. členu tekmovalnega pravilnika 1. DRL za ženske.

Pokalna lovorika kolateralna škoda?

Ker na Krimu nočejo ničesar prepustiti naključju, so se odločili izvesti rezervni scenarij in so tik pred zdajci posodili kar šest igralk Ajdovščini, tudi kapetanko Mavsarjevo, v upanju, da bodo pomagale primorskemu prvoligašu, ko bo ta gostil Zagorje. Tekma je predvidena za 26. marec, ampak takrat je na sporedu sklepni turnir v pokalu Slovenije, zato se utegne zgoditi, da bo moral Krim žrtvovati pokalno lovoriko za »višji cilj«, če bo omenjeno srečanje preloženo na kasnejši datum.

Takoj ko bi Ajdovščina premagala Zagorje, pa bi se igralke lahko v hipu vrnile v matični klub. Velja omeniti, da posoja tujk ni mogoča, ostaja le še možnost prestopa, kar pomeni, da bi bila igralka za razliko od posojene šesterice za Krim do konca sezone izgubljena tako za domače kot evropske tekme. Če arbitražne odločitve ne bo danes, bo verjetno zadnji dan prestopnega roka vrste Ajdovščine okrepila še Srbkinja Maja Luković.

Spomnimo, Zagorje ima v prvenstvu isto število točk kot Krim, vendar minimalno prednost gola v gosteh v medsebojnih dvobojih. Če bo dobilo preostalih sedem tekem, bo prvič prvak, a že ena izgubljena točka pa bi lahko ekipi trenerja Bojana Voglarja preprečila veselje.

Ivanovićeva med kladivom in nakovalom

Deja Ivanović, članica izvršnega odbora Krima, se je znašla v nehvaležni vlogi. Bivša reprezentantka že nekaj noči slabo spi in čaka odločitev o pritožbi, ki jo je na prvi stopnji zavrnil komisar lige Goran Debelak. »Vsak dan kličemo na RZS, pa ne dobimo odgovora, kdaj naj bi se arbitražna komisija sešla. Za vsak primer smo se zato odločili okrepiti ekipo Ajdovščine,« pojasnjuje Ivanovićeva, ki se sicer zaveda, da Krimove poteze ne zbujajo veliko simpatij v širšem okolju. Bržčas pa niti nima veliko izbire, saj sponzorji pritiskajo in denar pogojujejo z nastopom v elitnem tekmovanju.

Arbitražna komisija ima sicer 15-dnevni nezavezujoči rok za sprejetje odločitve in ta bi se iztekel v četrtek. Njen predsednik Gojmir Pešec, začasni predsednik okrožnega sodišča v Krškem, je ta teden na smučarskem dopustu, vendar lahko odločitev sprejmejo tudi trije člani od petih.

Sporni 37. člen je bil pred desetletjem namenjen omejitvi števila tujk, a Ivanovićeva se ne zmeni za očitke o nemoralnem početju, ampak pričakuje zmago za zeleno mizo: »Verjamemo, da je pravo na naši strani. Če bo treba, bomo podali še zahtevo za varstvo zakonitosti.« V tem primeru bi bila odločitev v rokah statutarnega odbora RZS.

Krim sicer že 21 let drži primat v Sloveniji in izguba naslova bi bila hud udarec njegovim načrtom vrnitve v evropski vrh. Zagorje je pred časom že napovedalo, da namerava nastopiti v ligi prvakinj, če bo osvojilo naslov.