Tudi v Opatiji zanimiva, a obrnjena zgodba iz Kopra

Slovenci brez Zormana, Škofa in Dolenca izgubili za dva gola proti Hrvatom. Selektor Vujović od nocoj brez dveh igralcev.

Objavljeno
27. julij 2016 01.54
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Opatija – Po dveh zmagah proti Tuniziji in petkovi proti Hrvaški je slovenska rokometna reprezentanca na zadnji pripravljalni tekmi pred ponedeljkovim odhodom na olimpijske igre doživela tudi prvi poraz. Sinoči so se ji južni sosedi v Opatiji oddolžili za poraz v Kopru in zmagali z 22:20. A rezultat ni bil v ospredju, tekma je selektorjema dala nova pomembna spoznanja pred Riom.

Hrvaška, olimpijska zmagovalka iz 1996 in 2004, z malce pomlajeno reprezentanco spet meri na kolajne, optimizem črpa z zadnjega EP, ko je osvojila bron. S Slovenijo se ne more srečati pred četrtfinalom, saj bo v prvem delu nastopila v skupini A, v kateri bosta favorita Francija in Danska. Da mislita resno, je minuli konec tedna razkril Eurotournoi v Strassbourgu, kjer so Danci s 25:19 odpravili evropske prvaki iz Nemčije, potem pa v finalu izgubili proti Franciji s 25:29. Zadnji je bil Egipt, prvi tekmec Slovenije na OI.

Hrvati, ki so na prvih dveh tekmah vpisali zmago in remi proti Švedski, še eni tekmici Slovenije na OI, so v petek v Kopru izgubili s 25:27, v Opatiji, kjer je bil njihov bazni tabor, pa so prišli do zadoščenja. Slovenci poraza kajpak niso vzeli tragično, v tej fazi priprav je lahko celo bolj koristen kot zmaga, iskanje zadnjih odgovorov pa bo 4. avgusta, ko bo v Riu še generalka proti Danski.

Slovenci so v Bonifiki nekajkrat vodili za štiri gole, Hrvati le enkrat za gol v prvem polčasu, a so bili v končnici blizu uspehu. V drugo je bila zgodba nadvse podobna, a v obrnjenih vlogah. Selektor Veselin Vujović tokrat ni uporabil treh pomembnih adutov – kapetana Uroša Zormana, Jureta Dolenca in vratarja Gorazda Škofa. Slovenci so vseeno dobro odprli tekmo, po dveh zadetkih Vida Kavtičnika in Nika Henigmana je bilo po četrtini igralnega časa 4:4, Matevž Skok pa je imel vpisani dve obrambi. A potem so gostitelji prevzeli pobudo in si do odmora priigrali štiri gole naskoka. Izid polčasa je bil celo identičen kot štiri dni prej v Kopru – 13:9. Vujović pa je imel skrb več, saj se je poškodoval Marko Bezjak in se ni več vrnil na parket, vendar naj ne bi bilo nič hujšega.

Za razliko od prve tekme sta imeli tudi v nadaljevanju glavno besedo obrambi, goli so padali precej poredko, a po visokem zaostanku s 13:18 so Slovenci, pri katerih je napad vodil Dean Bombač, v vratih pa blestel Urban Lesjak, spet pokazali zobe in po golu Gašperja Marguča deset minut pred koncem znižali na 18:19, kmalu zatem je Darko Cingesar tudi izenačil.

Podobno kot v Kopru je sledila napeta končnica, v kateri so Hrvati ob bučni podpori navijačev izkoristili dve izključitvi tekmecev ter se po zadetkih bivšega celjskega igralca Ivana Sliškovića in prvega zvezdnika Domagoja Duvnjaka veselili tesne zmage.

»Če bi želel na vsak način dobiti tekmo, gotovo ne bi na klopi pustil Zormana, Škofa in Dolenca. Hotel sem dati priložnost nekaterim mlajšim igralcem, ki potrebujejo takšne izkušnje. Seveda nisem zadovoljen s porazom, toda ni bilo vse tako slabo. Malce sem razočaran le, ker smo v odločilnih trenutkih, ko se je tekma lomila, storili nekaj neumnih napak, kakršnih si takšna reprezentanca ne bi smela privoščiti. V vsakem primeru pa smo storili še en korak proti Riu, pred OI nas čaka še en test proti ekipi, ki meri na kolajno,« je po tekmi povedal Vujović, ki bo slovenskim fantom dan počitka namenil jutri. V Kozini se bodo ponovno zbrali v petek, zadnji vikend v domovini pa bosta izpustila dva igralca, za katera bo selektor Veselin Vujović po današnjem večernem treningu ocenil, da ju bo najlažje pogrešal na olimpijskem turnirju, na katerem bo Slovenija želela izboljšati osmo mesto iz Sydneyja 2000. Slovenci bodo proti Riu de Janeiru odpotovali v ponedeljek prek Benetk in Lizbone.

Pripravljalna tekma za OI

Hrvaška - Slovenija 22:20 (13:9)

Hrvaška: Ivić, Pešić, Stevanović, Brozović 3, Cindrić, Čupić, Duvnjak 4 (1), Gojun, Horvat, Mihić, Karačić 6, Kopljar 1, Mamić 1, Slišković 2, Stepančić 1, Štrlek 4 (2).

Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 1, Henigman 3, Marguč 3 (1), Kavtičnik 2, Janc 1, Cingesar 3, Skube 2, Poteko, Miklavčič 1, Gaber 2, Bezjak, Razgor, Zarabec 1, Bombač 1.

Sedemmetrovke: Hrvaška 5 (3), Slovenija 1 (1).

Izključitve: Hrvaška 8, Slovenija 10 minut.