Tvegati s Šterbikom ali ne?

Branilci naslova rokometnih svetovnih prvakov Španci z največ petimi igralci iz domače lige.

Objavljeno
08. januar 2015 01.17
P. Z., šport
P. Z., šport
Ljubljana – Če se bo na bližnjem SP začelo po načrtih, se bodo slovenski rokometaši v zadnjem kolu predtekmovanja s Španci udarili za prvo mesto v skupini A, ki bi boljšemu olajšalo pot do polfinala. Tako kot Boris Denič bo tudi njegov kolega Manolo Cadenas v Katar odpeljal pravo »tujsko legijo«.

Španci, dvakratni prvaki, bodo branili naslov z domačega mundiala, kjer so v polfinalu ugnali Slovence. Tudi po odhodu Valera Rivere, ki je prevzel Katar, ostajajo v vrhu in so na lanskem EP na Danskem osvojili bron. Julen Aguinagalde je bil najboljši krožni napadalec in Joan Cañellas najboljši strelec, a reprezentance ne krasijo zvezdniki, temveč ekipni duh. Ta se je morda še okrepil, odkar glavnina igralcev ne prihaja več iz domače lige. Pred leti so zaradi krize klubi močno oklestili proračune, Ciudad Real oz. Atletico Madrid je razpadel in Barcelona je ostala osamljeni velikan med palčki. Iberski polotok, kjer so svojčas blesteli Uroš Zorman, Aleš Pajovič, Renato Vugrinec in drugi, je zapustila večina tujcev, pa tudi mnogi domači igralci. Med 18, ki jih ima ta čas na pripravah selektor Manolo Cadenas, sicer tudi trener Wisle Plock, jih samo še pet prihaja iz španske lige, od tega štirje iz Barcelone (Tomas, R. Entrerrios, Gonzalo Perez in Morros) ter Albert Rocas iz La Rioje; rekordnih 13 pa iz tujine. Zanimivo, po številčnosti reprezentantov je madžarska liga celo izenačena s špansko, dva sta iz Veszprema (Chema in Ugalde) in trije iz Pick Szegeda (Sierra, Mindegia in Antonio Garcia). Iz Nemčije prihajajo Cañellas (Hamburg), Andreu (Hannover) in Gedeon Guardiola (Rhein-Neckar), po dva si kruh služita na Poljskem (Aguinagalde, Corrales) in v Franciji (Maqueda, Valero Rivera) in eden v Makedoniji (Alex Dušebajev). Iz Vardarja bi morala biti dva, a vse bolj se zdi, da vratar Arpad Šterbik ne bo pravočasno okreval, kar predstavlja največjo skrb za Cadenasa, ki bo potnike za Doho določil po koncu turnirja, na katerem se bo Španija konec tedna pomerila z Norveško, Poljsko in Madžarsko.

Šterbika dajejo kronične težave s koleni. Odkar je lansko poletje zapustil Barcelono, je bil vse bolj redko v postavi Vardarja. Po besedah tamkajšnjega španskega trenerja Raula Gonzaleza je decembra izgubil več kot 10 dni treninga. Šterbik, celjski krvnik na začetku sezone LP, je sicer izrazil veliko željo, da bi bil zraven, toda priznal, da ta čas še ni nared. »Najprej potrebuje nekaj dni popolnega počitka, šele potem bo začel rehabilitacijo,« je pojasnil Cadenas in se tako znašel pred dilemo: ali vzeti moža za velike tekme in izgubiti igralca v polju ali ne.

»Znašli smo se v težkem položaju. Napovedi niso optimistične, a puščam vrata odprta. Pravila dovoljujejo dve menjavi med SP. V vratih zaupamo Sierri in Perezu, obenem se zavedamo, kako pomembna je prisotnost Šterbika za to ekipo, v kateri uživa velik ugled. Čaka nas bitka s časom, upamo na najboljše,« je Cadenas preložil odločitev o veteranu, ki je izpustil tri EP, odkar je leta 2008 dobil špansko državljanstvo, a bil med ključnimi aduti pri osvojitvi zadnjega zlata v palači St. Jordi.