Umazane igre spet krojijo boj za naslov

Ženski rokomet: pritožba Krima Mercatorja zavrnjena, načrt B: okrepitev podružnice RK Ljubljana.

Objavljeno
10. februar 2016 20.22
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Manj ko je denarja, nižji so udarci, bi lahko rekli po zakulisnem dogajanju med najboljšima ženskima rokometnima kluboma. Lani se je umazanih iger posluževalo Zagorje, zdaj se je v vlogo divjega lovca postavil Krim Mercator, ki je očitno pripravljen prestopiti tudi mejo dobrega okusa, da zadrži primat v deželi.

Krim je pred kratkim na Galjevici zgolj remiziral z Zagorjem (23:23) in ker se je prva tekma razpletla z 22:22, so Zasavke v prednosti in imajo zaradi zadetka več v gosteh v boju za naslov vse v svojih rokah – če bodo dobile vseh deset preostalih tekem v 1. SRL, bodo prvakinje.

To hkrati pomeni, da bi Krim po 21 letih izgubil lovoriko in v Stožicah so takoj zagnali vik in krik. Prvi ukrep je bil odstavitev trenerke Marte Bon in imenovanje Uroša Bregarja, toda to ne bo nič pomagalo, če Zagorju ne bo spodrsnilo, zato so zasilni izhod videli v pritožbi, saj naj bi tekmec kršil 37. točko tekmovalnega pravilnika, ki določa, da mora ekipa v DP prijaviti najmanj 12 igralk s pravico nastopa za slovensko reprezentanco.

Zagorje, ki ga je pred sezono zapustil glavni sponzor GEN-I in je zavoljo finančne stiske med zimskim premorom izgubilo nekaj igralk, tudi Neli Irman (Budućnost) in Ivano Ljubas (Švica), je namreč proti Krimu nastopilo z 11 Slovenkami in eno tujko, hrvaško vratarko Andreo Perić.

Tudi če ima Krim pravnoformalno prav, je pritožba sprta s športnim duhom in pomeni izkoriščanje tuje nesreče. Resnici na ljubo gre v bistvu za povračilni ukrep. V Ljubljani še dobro pomnijo prejšnjo sezono, v kateri se je Zagorje po porazu pritožilo, češ da Krim ne bi smel imeti v zapisniku dveh 16-letnic, ker sta pred tem že nastopili za kadetinje in mladinke. Arbitražna komisija je pritožbo zavrnila kot neutemeljeno, a s tem igric še ni bilo konec. Zagorje naj bi zatem spodbudilo izstop Pirana, po katerem se je njihov poraz izbrisal in je tako dobilo priložnost, da v zadnjem kolu na svojem igrišču pride do naslova. A razpletlo se je z zmago Krima, ki je ostal prvak.

Tudi aktualna Krimova pritožba je bila na prvi stopnji zavrnjena. »S to točko so klubi zgolj želeli zmanjšati število tujk v ligi, zato ocenjujem, da je bila poteza Krima nešportna, da ne rečem česa hujšega,« je odločitev pojasnil komisar lige Goran Debelak in dodal, da ima Krim osem dni časa za pritožbo na drugi stopnji – arbitražni komisiji.

No, Krim ima pripravljen tudi načrt B, če ne bo uspešen za zeleno mizo. Zagorje namreč še ni odigralo druge tekme s Krimovo podružnično ekipo, RK Ljubljana. Ta bo na sporedu tri kola pred koncem, 14. aprila v Zagorju, in pri Krimu razmišljajo, da bi Ljubljani posodili nekaj igralk, s čimer bi imele gostje več možnosti za uspeh. Toda obstaja kavelj. Morali bi najti pravo ravnovesje, da se ne bi sami preveč oslabili in zato izgubili kakšno točko. Ko enkrat igralko posodiš, je namreč ne smeš vzeti nazaj pred koncem sezone, rok za posojo pa se izteče 29. februarja, po katerem bo še kar nekaj tekem.

Odveč je govoriti, kako močan udarec bi bila izguba naslova za Krim. Ogroženi bi bili načrti o sanaciji in skorajšnji vrnitvi v družbo najboljših v Evropi. Zagorje bi celo dobilo pravico do nastopa v ligi prvakinj in četudi nima ne denarja ne dvorane, bi se glede na to, kakšni odnosi vladajo na relaciji Zagorje – Ljubljana, lahko prijavilo in s tem Krim pahnilo še nižje, morda v usodno brezno.