Uroš Bregar namesto Marte Bon po reprezentanci tudi na Krimu

Krimovke so z remijem proti Zagorju ogrozile naslov državnih prvakinj, Marta Bon je morala oditi.

Objavljeno
02. februar 2016 21.27
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Uroš Bregar je bil dolga leta desna roka Tonetu Tislju in Marti Bon v Krimu Mercatorju in reprezentanci, a moral zapustiti Slovenijo, da se mu je ponudila prava priložnost za dokazovanje. Potem ko je septembra postal selektor ženske vrste, bo zdaj prevzel še krmilo v največjem klubu. Obakrat na račun Bonove.

Izvršni odbor Krima Mercatorja se je v ponedeljek zvečer odločil končati sodelovanje z Marto Bon. Kaplja čez rob je bil sobotni remi proti zdesetkani ekipi Zagorja na Galjevici, po katerem je naslov državnih prvakinj pod resnim vprašajem. Če bodo Zagorjanke dobile vse tekme do konca sezone, bo končana prevlada Ljubljančank, ki traja že od leta 1995!

Vodstvo dvakratnih evropskih prvakinj je imelo nehvaležno nalogo, saj je bila prav Bonova tista, ki je pred letom in pol priskočila na pomoč in Krim pomagala rešiti pred stečajem. Zato je imela več kredita, kot bi ga imel kdorkoli drug na njenem mestu, in je tudi nizanje rekordnih porazov v prejšnji sezoni ni spodneslo. V tej je bil Krim povsem nekonkurenčen v ligi prvakinj in je doživel šest porazov, prvo evropsko zmago po več kot letu dni pa dočakal v osmini finala pokala pokalnih zmagovalk proti romunski ekipi iz Craiove. Toda vzroki za konec sodelovanja z Bonovo niso bili mednarodne narave, temveč vse prej kot prepričljive predstave na domači sceni. Krim je proti šibkim in povsem amaterskim tekmecem v slovenski ligi ob polčasu kar petkrat zaostajal.

V uradni izjavi je Krim kot razlog za končanje sodelovanja navedel različne poglede na usmeritve kluba in dodal, da bo do nadaljnjega ekipo vodil pomočnik trenerke Jure Šterbucl. Toda Bregar se ni pustil čakati in je sinoči že vodil prvi trening. Bonovo je razrešitev – kot že nekajkrat prej – ujela nepripravljeno. »Ničesar nočem komentirati. Rekla bom samo, da sem srečna, ker je Krim preživel vse te težke trenutke, zdaj pa naj odgovornost zanj prevzamejo drugi,« o globljih razlogih za slovo ni želela razpredati 53-letna strokovnjakinja.

Zanimivo, Bregar je šele prvi trener Krima, ki ni Bonova ali Tiselj, po letu 2008, ko se je poslovil Bojan Čotar. Tako kot njegova predhodnika pa bo tudi on imel dvojno vlogo. Ljubljančan si je sicer drugače predstavljal vrnitev v domovino. Dve sezoni je bil pomočnik trem trenerjem v Vardarju, nakar je le dočakal mesto številke 1 na klopi madžarskega Vaca, kjer pa njegova zgodba ni trajala dolgo. Delovno knjižico so mu izročili pred dvema tednoma. O tem, da ne bi nasledil Bonove tudi na Krimu, ni bilo dvoma, kar je potrdila tudi članica izvršnega odbora Deja Ivanović. »Zdaj pač ni čas, da bi vabili strokovnjaka z Danske ali koga podobnega. Bregar je otrok Krima in najbolje pozna ustroj kluba, pa tudi večino igralk, zato delovni proces ne bo moten,« je dejala nekdanja reprezentantka, ki je v prvi vrsti zadolžena za sanacijo kluba in verjame, da bo Krim v kratkem spet postal konkurenčen najboljšim.

Bregarja prvi večji izziv čaka 20. februarja, ko bo Krim v prvi tekmi četrtfinala PPZ gostoval pri norveški ekipi Vipers Kristiansand.