Uroš Bregar: Ponosen sem na svoja dekleta

Slovenija se je že drugo leto zaporedoma prebila do velikega sklepnega turnirja.

Objavljeno
11. december 2017 19.55
HANDBALL-WC-WOMEN-SWE-SLO
A. V., STA
A. V., STA
Leipzig - Selektor ženske rokometne reprezentance Uroš Bregar slovo Slovenk od svetovnega prvenstva v Nemčiji ni zavil v dekorativni papir in na vrhu zavezal okrasno pentljo, realno je priznal, da njegove varovanke na nedeljski tekmi osmine finala v Leipzigu enostavno niso bile konkurenčne Švedinjam.

"Na tekmi proti Švedinjam smo bili zelo medli v napadu. Nina Zulić in Tjaša Stanko sta bili neprepoznavni. Šepala je že sama organizacija naše igre, Švedinje so izjemno dobro pokrile Ano Gros, ob tem pa smo zgrešili nekaj čistih strelov iz krilnih položajev. Glede na celotno našo predstavo v prvi polovici tekme smo imeli še sprejemljiv zaostanek šestih golov. V drugem polčasu smo hoteli narediti preobrat, a nam je zmanjkalo energije. Za mojo mlado in neizkušeno zasedbo je bilo prvenstvo zelo dolgo in naporno, šest tekem v devetih dneh je bil za nas enostavno prevelik zalogaj," je po porazu s Švedinjami priznal Bregar.

Ljubljanski strateg, ki vzporedno vodi tudi najboljšo slovensko ekipo Krim Mercator, je bil navkljub slabemu umetniškemu vtisu njegovih varovank na zadnji tekmi s Švedinjami zadovoljen z nastopi v Nemčiji. "Slovenija je naredila korak naprej že s prebojem na svetovno prvenstvo (Slovenija je pred tem nazadnje nastopila pred 12 leti v Rusiji, opomba STA). Po žrebu skupin smo se vsi prijeli za glavo, a se nismo ustrašili izziva. Na pripravljalnem turnirju v Parizu, ki je bil dober teden pred svetovnim prvenstvom v Nemčiji, smo videli, da lahko premagamo tudi kakovostne ekipe, kar smo dokazali na naši uvodni tekmi v Trierju in zmagi nad Francijo. Na predstavo svojih deklet v Nemčiji sem zelo ponosen, vesel pa sem tudi odziva v domovini, kjer smo povzročili majhno evforijo," je dejal Bregar.

Slovenija se je že drugo leto zaporedoma prebila do velikega sklepnega turnirja. Na lansko evropsko prvenstvo na Švedskem se je uvrstila po šestih, na letošnje svetovno prvenstvo pa po dolgih dvanajstih letih. Obe ekipi je vodil Bregar, v primerjavi z lansko zasedbo na Švedskem pa je bila letošnja v Nemčiji povsem spremenjena. V Nemčiji so iz različnih razlogov manjkale Miša Marinček, Barbara Lazović, Tamara Mavsar in Polona Barič, ob tem pa so poleti reprezentančno pot zaključile Sergeja Stefanišin, Nina Jeriček in Maja Užmah. Bregarjev neizkušen "rokometni orkester" je dobro prestal ognjeni krst na veliki sceni, bržkone bo večina teh igralk tudi del slovenske prihodnosti."

"V naši reprezentanci le Neli Irman šteje čez trideset let. Moja naloga, kar velja tudi za vse klubske trenerje v Sloveniji, je, da poskušamo razširiti igralski kader in najdemo ustrezne zamenjave. Glede na našo skromno rokometno bazo, je pred nami zelo težka naloga. Pred dnevi sva skupaj s sodelavcem Borisom Čukom preštela število članskih igralk na prvoligaški sceni in upoštevala njihova polnoletnost. Prišla sva do številke 150, tako da smo - sodeč po rezultatu na letošnjem svetovnem prvenstvu - pravi fenomen," je zaključil Bregar.

Slovenija bo naslednjo reprezentančno akcijo imela v drugi polovici marca prihodnje leto, ko bo nadaljevala s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo v Franciji 2018. Na uvodnih dveh tekmah je izgubila z Dansko in igrala neodločeno s Češko. Marca se bo dvakrat pomerila z Islandijo, junija pa jo čakata še povratna dvoboja z Dansko in Češko. Na EP se bodo iz vseh sedmih skupin uvrstile po dve najboljši izbrani vrsti ter najboljša tretjeuvrščena reprezentanca.