V drugem polčasu Slovence napadle stare bolezni

Prva pripravljalna tekma slovenske rokometne reprezentance z Makedonijo v Krškem brez zmagovalca (28:28).

Objavljeno
04. januar 2016 22.34
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Krško – Več kot deset minut Veselin Vujović iz slačilnice ni izpustil slovenskih rokometašev, ki so na prvi pripravljalni tekmi pred nastopom na EP iztržili le neodločen izid proti Makedoniji. Selektor jim je imel marsikaj povedati in upa, da bo slika že precej lepša danes, ko se bosta reprezentanci srečali še enkrat v celjskem Zlatorogu (18.30).

Prvi preizkus forme v Krškem ni bil prepričljiv, je pa marsikaj razkril. Na Vujovićevo razočaranje več slabega kot dobrega. Prvi polčas je bil še soliden, slovenska obramba je bila čvrsta in je tekmecem dovolila le pet golov v 24 minutah. Napad je imel sprva težave, Klemen Cehte, otrok krške rokometne šole, se v njem ni znašel in je kmalu moral mesto prepustiti Borutu Mačkovšku.

»Cehte? A ga je sploh kdo videl?« razočaranja nad levim zunanjim igralcem ni skrival Vujović, ki pa je našel več pohvalnih besed za Mačkovška: »Takšnega igralca potrebujemo v napadu, pa tudi v obrambi se je izkazal,« je o najvišjem igralcu dejal Črnogorec, ki je že po 12 minutah pri izidu 1:2 zahteval minuto odmora. Po njej je v igro namesto Uroša Zormana stopil Dean Bombač in njegov navdih je ponesel Slovence do delnega izida 6:1. Ob Bombaču, ki blesti v ligi prvakov, se je razigral tudi Mačkovšek, njegov drugi gol je prinesel vodstvo z 9:5.

Čeprav je od takrat slovenska obramba že začela počasi popuščati, je vodstvo s tremi goli med odmorom obetalo lepo nadaljevanje rokometnega praznika v Krškem. Toda drugi polčas je razkril še veliko več težav, ki jih bodo morali Slovenci odpraviti, če želijo na Poljskem igrati vidno vlogo. Najprej se je znova potrdilo, da kapetan Zorman in njegov predvideni naslednik Bombač ne moreta igrati skupaj, ker dušita drug drugega. »Zorman in Bombač bi morala biti tista, ki imata najraje žogo, pa sta v treh minutah izgubila tri in Makedonce vrnila v igro,« je z glavo zmajeval Vujović in prikimal tezi, da njuno sobivanje na parketu ni resna opcija za Wroclaw: »Sebastian Skube bi s katerim koli od njiju deloval bolje.«

Makedonci so izkoristili težave ležernih gostiteljev, njihov prvi zvezdnik Kiril Lazarov (v drugem polčasu je zgolj izvajal 7-metrovke) je izenačil na 15:15 in ko je hitri Goce Ojleski dosegel dva gola za 20:18, je bil Vujović spet primoran sklicati posvet ob klopi. Tudi ta se je obrestoval, Gašper Marguč je s tremi zaporednimi goli znova zasukal izid in ko so po 22:22 v nizu zadeli Marguč, Matej Gaber in Mačkovšek, se je zdela tekma odločena. A četa Ivice Obrvana je pokazala močan značaj in v zadnjih dveh minutah po še dveh uspešnih 7-metrovkah Lazarova prišla do izenačenja. V zadnjih desetih sekundah Slovencem ni uspelo izvesti zmagovite akcije.

»Kaj naj rečem, seveda sem razočaran. V prvi tretjini so bili fantje takšni, kot si želim, potem pa so se spet v njihove glave prikradle stvari iz nekih prejšnjih časov. Če so mislili, da bodo zmagali z levo roko, so se pošteno zmotili. Makedonci niso prepotovali tisoč kilometrov, da bi bili lahek zalogaj. Poleg tega so bili na zadnjem SP le mesto za Slovenijo, torej ni bilo prav nobenega razloga za podcenjevanje. Da smo v drugem polčasu prejeli 18 golov, je naravnost nezaslišano,« se je nad pristopom hudoval Vujović, ki je vseeno dobil marsikateri koristen podatek: »Seveda vam ne bom razkrival stvari, ki sem jih povedal v garderobi, lahko pa povem, da sem fantom na koncu celo čestital. Rekel sem jim, da so mi dali več informacij, kot če bi zmagali za deset golov. No, saj so bile tudi dobre stvari in to je bil šele prvi test od štirih. V Celju že pričakujem boljšo igro in zmago.«

Pripravljalna tekma za EP

Slovenija - Makedonija 28:28 (13:10)

ŠC Krško, gledalcev 1000, sodnika: Kavalar in Teršek (oba Slovenija).

Slovenija: Skok, Škof, Lesjak, Zarabec, Cingesar 2, Marguč 4 (2), Kavtičnik, Cehte, Dolenec 2, Skube, Poteko, Miklavčič 5, M. Žvižej 1, L. Žvižej, Blagotinšek, Gaber 5, Zorman, Gajić 3 (1), Razgor, Bombač 2 (1), Mačkovšek 4.

Makedonija: Mitrevski, Ristovski, Dupjačanec, Manaskov 2, Stoilov, 2 Kukoski, K. Lazarov 7 (5), Mitkov 4, Jonovski, Taleski, Mirkulovski, V. Markoski, N. Markoski, Mojsovski 2, Pribak 3, Georgievski 3, F. Lazarov, Ojleski 3, Kuzmanovski, Peševski 2, Kosteski.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Makedonija 5 (5).

Izključitve: Slovenija 12, Makedonija 10 minut.