V Novem mestu ogromno talenta, pa zelo malo izkušenj

Krka v novo sezono s petimi okrepitvami, tudi tujcem. Trener Slavko Ivezič pogreša večje število treningov.

Objavljeno
21. avgust 2013 11.52
Slovenija, Maribor, 3.9.2012 - SPENDE Aleksander, RK Maribor foto:Tadej Regent/Delo
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Novo mesto – Prva tri mesta v bližajočem se rokometnem prvenstvu so verjetno res rezervirana za Gorenje, Celje in Maribor. Zadaj pa se kar tare pretendentov za t. i. zgornji dom najboljše šesterice. Zdi se, da ima precej močne adute zelo stabilna Krka z uveljavljenim trenerjem Slavkom Ivezičem, zmernim optimistom.

Krka bo četrto sezono zapored članica 1. SRL, kar je njen najdaljši niz med elito doslej. Po 9., 7. in 6. mestu je morda napočil čas, da se povzpne višje, morda celo do 4. mesta, ki prinaša nastop v pokalu EHF. Glede na to, da se je Trimo znašel v težavah, bi lahko Krka prevzela primat v regiji. S Trimom, ki ga je doslej vselej gledala v hrbet, se bo pomerila že v 2. kolu, v prvem proti Celju bo 7. septembra pač težko računala na točki. Med tekmeci po meri bo tudi ambiciozni Slovan, ki je Krko ob štartu priprav zanesljivo premagal, Ivezič pa bo na današnji revanši (dvorana Stopiče, 19), dobil dober vpogled v napredek, za nameček ima na razpolago precej več igralcev.

V ekipi je prišlo do precejšnjih sprememb. Najbolj se bo poznal odhod prvega strelca lige v minuli sezoni Jerneja Papeža v Gorenje. Z Velenjčani imajo v Novem mestu sicer zgledne odnose, saj so jim prvaki na posojo odstopili tri igralce: Roka Zaponška, ki bo v vratih zamenjal Anžeta Vrbinca, levorokega Matjaža Borovnika ter morda največjo okrepitev Aleksandra Špendeta. Sin nekdanjega rokometnega »razbijača« Karla je nazadnje branil barve Maribora, a si želi več igralnega časa. Ob njem bo adut še en bivši član Gorenja Miha Svetelšek. To se je potrdilo na zadnji prijateljski tekmi s Svišem, ko sta Svetelšek in Špende skupaj nasula kar 19 od 30 golov. »Miha in Aleksander bosta res naša glavna napadalca, vendar bosta morala igrati v obeh smereh, tudi v obrambi, česar nista ravno vajena. Ker imamo na mestu srednjega zunanjega igralca samo mlada Grego Okleščena in Gala Adamčiča, bosta Svetelšek in Špende občasno pomagala tudi pri organizaciji igre,« bo Ivezič precej bremena naprtil udarnemu dvojcu. Poleg Papeža in Vrbinca so Marof zapustili še Matej Flajs, Patrik Leban, Blaž Fink in Matjaž Erčulj, prišlek v ekipi je Matic Suholežnik, močni, 201 cm visoki krožni napadalec iz Celja, v Novem mestu pa bodo imeli tudi tujca, 24-letnega Hrvata Borno Hadrovića, ki bo zapolnil vrzel na desni strani napada.

V letih, ko bi lahko že malce »izpregel konje«, ima Ivezič dela vrh glave. Julija mu je v BiH na mladinskem SP en poraz v osmih tekmah razblinil upe na novo kolajno. Kmalu naj bi prevzel slovenske fante, ki so včeraj na SP do 19 let na Madžarskem v četrtfinalu z 32:37 po podaljšku izgubili proti Nemčiji. Tam sta bila tudi dva krkaša, Jan Jurečič in Suholežnik, med potniki na SP bi moral biti še Okleščen, ki ni bil pravočasno nared. Če vemo, da so bili Borovnik, Suholežnik, Špende, Zaponšek in tudi Aljaž Lavrič tudi na Ivezičevem seznamu za MSP, je v Novem mestu brez dvoma obilica nadarjenih igralcev. Kakšen pa je njihov trenutni doseg? »Zares imamo obetavno ekipo, ki pa potrebuje izkušnje. Trajalo bo nekaj časa, da se uigramo. Žal so razmere za delo slabe, saj imamo zaradi prezasedenosti dvorane na razpolago le en termin na dan, kar je premalo. Kljub temu verjamem, da bomo dostojni tekmeci trem favoritom, med preostalimi devetimi ekipami pa se bo bila huda bitka in gotovo smo tudi mi med kandidati za to sanjsko četrto mesto.«