V rokometu odslej tudi modri karton

Jutri se v rokometu spreminjajo pravila, ki bodo na velikem tekmovanju prvič v veljavi že na olimpijskih igrah v Riu.

Objavljeno
30. junij 2016 15.48
*mocnik* telovadnica
J. P.
J. P.

Leipzig - Jutri se v rokometu spreminjajo pravila, ki bodo na velikem tekmovanju prvič v veljavi že na olimpijskih igrah v Riu. Spremembe resda niso drastične, novost je denimo nov karton - rumenemu in rdečemu se pridružuje modri, ki ga sodnik pokaže v povezavi z rdečim, zahteva pa poročilo o prekršku in obenem pomeni tudi prepoved igranja za določen čas.

Rumeni karton še naprej pomeni opomin, ki ga lahko sodnik pokaže enemu igralcu in največ trem v ekipi, pri naslednjem prekršku pa mora igralec za dve minuti na kazensko klop. Rdeči karton pomeni izključitev oziroma diskvalifikacijo, prejme pa ga igralec s tremi dveminutnimi kaznimi ali za grobo igro in nešportno vedenje. Po novem sedmi igralec na igrišču ne potrebuje več majice drugačne barve od soigralcev, toda v tem primeru ne more opravljati vratarske vloge in, denimo, prestopiti šestmetrskega prostora. Lahko pa sedmi igralec zaigra kot nadomestni vratar, če je tako označen in lahko brani v golu.

Pravic poškodovanih igralcev bo odslej nekoliko manj, s čimer skuša Mednarodna rokometna zveza (IHF) oklestiti simuliranje igralcev, zdravnik in fizioterapevt pa bosta na parketu dovoljena le izjemoma. Če zdravnik rokometašu pomaga na igrišču, mora ta izpustiti naslednje tri napade svoje ekipe, lahko pa ga zamenja soigralec. Če se poškodovani tekmovalec vrne v igro po manj kot treh napadih, prejme dveminuno prepoved igranja, izvzeti pa so čuvaji mreže, če so dobili udarec z žogo v glavo, ali če je igralec, ki je poškodoval rokometaša, za to prejel dveminutno opozorilo.

Pasivnost na parketu in zavlačevanje bosta odslej omejena na šest podaj, ko sodnik naznani, da gre za tak primer. Po šestih podajah brez meta delilec pravice žogo dodeli tekmecu. V zadnje pol minute dvoboja pa veljajo posebna pravila. Če obrambni igralec v tem času stori grob prekršek ali zaradi zavlačevanja nepravilno blokira izvajanje začetka akcije po prekršku ali avtu, prejme rdeč karton, moštvo v napadu pa avtomatično sedemmetrovko.