V Romuniji našli prvi smerokaz

Rokomet: Krim na uvodnem turnirju (še) ni bil konkurenčen.

Objavljeno
19. avgust 2014 16.46
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Ljubljana – Dva visoka poraza na prvem pripravljalnem turnirju Marti Bon nista vzela elana. Ravno nasprotno. Za trenerko Krima Mercatorja je bila izkušnja v Romuniji neprecenljiva. Dobila je kažipot za nadaljnje delo, spoznala omejitve nove ekipe in tudi potrditev, da se v njej skriva tudi precej kakovosti in še zlasti rezerv.

Krim je najprej izgubil za 15 golov proti domači ekipi Baia Mare, zatem klonil za osem proti Rostovu in za konec za gol ugnal slovaško Iuvento. »Izkušnja je bila dobra, zdaj vemo, na katere stvari se moramo osredotočati. Spodbudno je bilo, da smo bili enakovredni prvih 20 minut, nakar so nas tekmice začele mleti s tempom,« je pozitivno stvar izluščila Bonova, ki je dobila precej odgovorov: »Videli smo, katere naše igralke so že sposobne igrati na vrhunski ravni in katere še ne, katere imajo več težav s prilagajanjem na sistem igre in katere manj, katere so telesno dobro pripravljene in katere slabše, katere se ne bojijo kontakta in katere se ...«

Medtem ko se krimovke že ne morejo pohvaliti z dobrim rezultatom, ki niti ni bil pričakovan, glede na to, da je ekipa sestavljena povsem na novo in po bazičnih pripravah še ni imela kaj dosti stika z žogo, pa je spodbudna novica, da se je Mirjeta Bajramoska odlično znašla v copatah Andree Penezić in je na treh tekmah zabila kar 24 golov, s čimer je bila prva strelka izvrstno organiziranega turnirja.

»Bajramoska je nedvomno dobra igralka. Ni je strah prevzeti odgovornost in je mnogo reči reševala sama, ob tem pa z asistencami nakazala, da ji kolektivna igra ni tuja. Verjamem, da se bo izkazala za vodjo, tudi ko ne bo več toliko improvizacije in bo v ospredje stopila kombinatorika,« je izkušeno Makedonko pohvalila Bonova.

Omenila je solidne igre vratark Sergeje Stefanišin in Miše Marinček, povratnice Alje Koren, ki se je z desnega krila preselila v zunanjo vrsto, ter posebej novinke iz Pirana, 22-letne Polone Barič, ki je odlično zamenjala poškodovano Tamaro Mavsar na levem krilu, čeprav je vajena igrati v osrčju napada. »Že dolgo nisem videla igralke, ki bi tako hitro napredovala na novem igralnem mestu. Praktično brez treninga. Je hitra, skočna, dobra v predvidevanju,« je vrline Primorke naštevala Bonova, ki bo imela sladke skrbi, ko se bo vrnila Mavsarjeva, saj je v ekipi še Jekaterina Čečkova, medtem ko usoda Maje Zrnec ni dorečena.

Zaradi pretresov ob koncu zadnje sezone je Krim dolgo spal in prišel zadnji v gozd, ko je konkurenca že pobrala vse jurčke. Nekaj gob pa je le še ostalo. V ekipi bo (vsaj) šest tujk. V Romuniji ni igrala Amelie Goudjo, ki jo muči rahla poškodba, pa tudi ne zadnji okrepitvi, Danka Melanie Bak in Bolgarka Gloria Pavlova. Sta pa prve tekme odigrali desnokrilna Maja Luković in vsestranska Marina Lambevska.


Krim bo priprave nadaljeval doma, konec meseca pa nastopil na turnirju v Koprivnici, kjer bodo tekmeci Podravka, Budućnost in Iuventa. »Računam, da bomo obdobje dobre igre podaljšali z 20 na vsaj 40 minut,« si obeta strokovnjakinja, ki rezerve vidi v »sistematičnem delu na prav vseh področjih«.