V Skopju zrelostni izpit pred vročim finišem

Rokomet: Pred Celjani v LP težko gostovanje pri Vardarju, kjer nima česa izgubiti, lahko pa pridobi.

Objavljeno
24. februar 2017 21.36
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Vsi trije porazi z Vardarjem bi se v hipu razblinili, če bi se rokometašem Celja Pivovarne Laško uspelo iz Skopja vrniti vsaj s točko, ko bodo danes ob 17.30 gostovali v 12. kolu lige prvakov. Samozavest je na visoki ravni, forma tudi, sproščeni bodo lahko napadli mikaven plen in si skušali na široko odpreti vrata osmine finala.

Vardar je Celjanom na začetku sezone sredi septembra lani poglobil krizo, ko jim je v ligi SEHA sredi Zlatoroga nasul 40 golov (40:29). Le tri tedne kasneje je še enkrat razkril slabosti domače ekipe in v ligi prvakov zmagal z 32:26, a takrat si je točki priigral šele sredi drugega polčasa. Da se lahko pivovarji enakovredno merijo z makedonskim gigantom, so spoznali decembra, ko v ligi SEHA ni malo manjkalo do presenečenja v dvorani Jane Sandanski. V 58. minuti je bilo 30:30, nakar so črno-rdeči zmagali s 33:31. Če bo krivulja dvobojev med slovenskimi in makedonskimi prvaki nadaljevala trend, lahko pričakujemo napeto tekmo.

Celjani že dolgo niso delovali tako prepričljivo. Po veliki zmagi proti Kielcam so v sredo razbili Tatran Prešov. Pomondialovska depresija pri šestih reprezentantih je mimo, trener Branko Tamše zadovoljno opaža, da ni več vse odvisno od navdiha dvojca Zarabec-Janc, prebudili so se igralci, kot so Borut Mačkovšek, Luka Žvižej, Žiga Mlakar, Urban Lesjak … Vse to je dober obet pred zadnjimi tremi tekmami v rednem delu LP, v katerih bodo Celjani branili 6. mesto v skupini B. Ta čas so pri sedmih točkah, Kristianstad ima eno manj, Zagreb dve manj. Švedi in Hrvati so bodo pomerili danes ob 20. uri in težko je reči, kakšen izid bi najbolj ustrezal Celju. Verjetno bi bila najmanj zaželena ponovitev lanske zgodbe z odločilno tekmo v Zagrebu. Zato bi bilo zelo dobro, če bi si že pred tem v Skopju ter v četrtek doma z Rhein-Neckarjem zagotovili neulovljivo prednost.

Hkrati ne gre pozabiti, da so nihanja zaščitni znak mlade ekipe, zato danes ni izključen niti boleč padec na trda tla. Vardar je namreč odločen osvojiti 1. mesto in tako preskočiti osmino finala, poleg tega ima kopico vrhunskih rokometašev, ki so v sezoni izgubili le štirikrat, trikrat v LP in enkrat v ligi SEHA. Nazadnje so moč pokazali v Szegedu in zmagali s 23:21 (Dibirov 6, Karačić 5). Junak tekme je bil vratar Arpad Šterbik, ki je včeraj napovedal, da končuje kariero. Da bi Vardar tekmo s Celjem vzel na lahko, se ne gre zanašati. »Za nas bo to kot finale lige prvakov. Smo favoriti, a ne smemo prezreti, da imamo s Celjem vedno težave. Pričakujem hitro tekmo z veliko goli,« opozarja španski trener na makedonski klopi Raul Gonzalez, ki ničesar ne prepušča naključju.

Za Tamšeta velja podobno, vendar ima ob manjšem številu izkušenih rokometašev manj manevrskega prostora. Najmanj, kar si želi, je nova zaušnica pred vročim vrhuncem evropske sezone. »Vardar za razliko od nekaterih drugih ekip nima očitnih šibkih točk. V obrambi igra različici 6-0 ali 5-1 (Timur Dibirov, op. p), v igri na postavljeno obrambo sta Igor Karačić in Luka Cindrić tista, ki dajeta ton igri. Pred nami je težka preizkušnja, a če bomo ponovili zadnjo predstavo iz Skopja ter ob tem odpravili nekatere napake, smo lahko konkurenčni,« ostaja zmerni optimist Tamše, ki ga kot vselej bolj kot tekmeci zanimajo njegovi fantje, pred katerimi je nekakšen zrelostni izpit. Le če bodo nadaljevali z navdihujočo igro, ki jih je krasila minuli teden, si lahko obetajo rekordni obisk, ko bodo v četrtek gostili nemške prvake.