V Taboru razbite sanje Celjanov o 18. zvezdici

1. SRL: Maribor dobil razburljiv štajerski derbi, rokometaši Gorenja v končnico s prednostjo kar petih točk.

Objavljeno
24. februar 2014 01.15
ROKOMET
P. Z., šport
P. Z., šport
Maribor – Sinočnji derbi Maribora in Celja je ponudil dramatičen razplet in se je končal z zmago srčnih vijoličastih. Izid je še najbolj po okusu Gorenja, saj bo končnico DP začelo s kar petimi točkami naskoka pred šokiranimi pivovarji, ki so v Taboru doživeli ledeno prho.

Gašper Marguč je dosegel sedem od uvodnih desetih celjskih golov, a je Maribor kljub temu po 20 minutah vodil z 11:10, ob polčasu še za tri gole več, toliko pa je prednost znašala tudi po 40 minutah. Za tem so se gostje le ogreli na delovno temperaturo in deset minut pred koncem je bilo pri 26:26 vse odprto. Pet minut pozneje so favoriti iz Knežjega mesta prišli v vodstvo z 29:28 in ga držali tudi do 30:29. A ekipa Marka Šibile se ni vdala in je hitro izenačila. Za goste sta bili usodni izključitev Vida Poteka in izgubljena žoga Ivana Sliškovića. Mariborčanom pa sta veliko zmago prinesla novinec iz Zagreba Marino Marić in bodoči član Celja Miha Zarabec.

Celjani imajo še naprej težave z obrambo, ki je včeraj že do odmora prejela 18 golov. Poznala se jim je utrujenost, potem ko so v četrtek gostovali v Nemčiji v ligi prvakov, pa tudi maščevala odločitev, da se na dolgo pot podajo z avtobusom. Trener Branko Tamše je tako doživel kar dva poraza v štirih dneh. Na velenjski klopi je denimo v prejšnjih dveh sezonah v DP izgubil le dvakrat, pa še to s Cimosom.

Maribor se je na najlepši način pobral po porazu z desetimi goli v Velenju. V svojem Taboru je bil jeseni že na pragu zmage proti Gorenju, pa se je moral zadovoljiti s točko. Tokrat vijoličasta četa ni popustila in se je veselila pomembne in prestižne zmage, ki jo vrača v boj za drugo mesto in vstopnico v LP.

Razplet je odprl pot Gorenju k tretjemu zaporednemu naslovu, Celjanom pa zasolil odprto rano. V končnici ne bodo več odločali o svoji usodi. Dobiti bodo morali vseh 10 tekem, ob tem pa upati na vsaj en spodrsljaj Velenjčanov z Mariborom, Ribnico, Trimom ali Sevnico. Slednji, ki se je v prejšnji sezoni samo zavoljo propada Cimosa izognila selitvi v 1. B ligo, je uspel veliki met. Z zmago v Izoli je prehitela Jeruzalem, ki je klonil v Krškem, in se prvič v svoji zgodovini uvrstila v zgornji dom. Končnica se bo začela 15. marca, konec tedna pa bo v Celju sklepni turnir za pokal Slovenije, na katerem bodo gostitelji skušali priti vsaj do delnega zadoščenja. Današnji žreb pa bo bržčas minil v precej klavrnem vzdušju.